Eggen forlengs inn i framtida

TRONDHEIM (Dagbladet): Spillere skal selges, kontraktene skal bli kortere, Rune Hauge er plutselig blitt helt OK og ordet børs slår ikke lenger ut på brannvarsleren på Brakka. Alt tyder på at Nils Arne Eggen har blitt spinnvill.

Har han lagt seg flat for fotballkapitalismen? Eller har han bare bestemt seg for - som mye tyder på i dette intervjuet - at den smarteste veien til fiendens seng går forlengs?

- Nå skal du høre her, sier RBK-treneren og reiser seg. - Jeg tror jeg må ha en røyk, jeg. Men det er interessant det der du sier med knefall for kapitalismen. Sjøl jeg - og vi - kan ikke slåss mot forandringer som har skjedd.

- Vi har ikke snudd helt om, men du kan ikke gå baklengs inn i framtida, sier Nils Arne Eggen.

- Også vi må leve med den situasjonen som er. Og ja, det gjør vondt, men vi er nødt til å forholde oss til det. Skal vi fortsette å slåss mot de endringene som er gjort, så får vi ikke annet å gjøre.

På Rosenborgs før-seriestart-pressekonferanse tirsdag resignerte RBK-treneren for spillersalg og de langtidskontraktene han alltid har forfektet. Helt plutselig sa han at Rosenborg skal og vil selge spillere. Hvilket ikke kan tolkes på andre måter enn at Eggens «Han ska' spell her, han»-teorier er døde.

Innhentet av virkeligheten

- Vi må forholde oss til virkeligheten, sier Eggen. Han er ferdigrøyket og veldig klar i talen. Og når jeg ser bort fra den smule digresjon det er å få et drøyt kvarter om baneforholdene i Norge ispedd en diskusjon om fotballkapitalismens uungåelige uvesen, og ikke minst hvordan de, baneproblemene altså, kan løses ved hjelp av isydd kunstgress og tunneltelt med innblåst varmluft, alt nøye tegnet ned med kulepenn på linjeark, er dette et presist intervju. Hvor Eggen innrømmer at han er en av dem - fotballkapitalistene.

- Ja, i Norge er vi det - som klubb, sier han. - Og det vet vi. Og derfor står vi til stadighet i fare for å møte oss sjøl i svingdøra. Men vi prøver å unngå det, da.

Uten å lykkes, vil denne journalist påstå. I Tromsø og Bodø har man nemlig lagt Rosenborg for økonomisk hat. Og beskyldt klubben for å lure til seg spillere ved hjelp av feite kontrakter. - Jeg forstår reaksjonene i Tromsø og Bodø, sier Eggen. Ydmykt. - Men når det er sagt - jeg ville ikke brukt ordet arroganse. Men de bruker det fordi vi har midler til å effektuere våre ønsker når vi mister spillere sjøl. Det er nok slik det henger sammen.

- Men ville ikke en Eggen i den andre enden gått fra konseptene - vært rasende?

- Nei, ikke rasende. Sjøl jeg har innsett at spillerne må få bestemme sjøl. For du kan ikke holde på folk som ikke vil spille i klubben din. Og derfor skjønner jeg ikke at noen mener at vi har opptrådt uredelig.

Men:

- Hvis det er tilfellet, har vi i hvert fall ikke gjort det med viten og vilje.

Må være lønnsdrivende

At Rosenborg vinner ligaen for niende gang på rad, er også nye toner fra Eggen. Og godt er det. Falsk beskjedenhet kler nemlig ikke denne herren.

- Jeg har sluttet å si at vi ikke er store favoritter. Klart vi er det. Og derfor sier jeg heller at vi skal bli litt bedre enn det vi var i fjor. Og da var vi veldig gode...

Forutsetningen for Rosenborgs dyktighetsvekst ligger i motarbeidelse av loven om suksessmetning. Det vil si - RBK er nødt til å bli bedre for å leve opp til krav og forventninger. For et Rosenborg som bare er like gode som forrige sesong, er dårligere.

Så enkelt er det.

Og så vanskelig.

Og for å klare det må klubben irritere ihuga fotballsjeler som dem i Tromsø og Bodø. Og - de må være lønnsdrivende.

- Ja, klart det, sier Eggen! - Slik markedet er blitt internasjonalt må vi betale spillerne godt. Men vi prøver å holde igjen - vi gjør det. Og du må huske på det at 50 prosent av guttas utbetalinger, og jeg tror det er mer også, handler om bonuser. Lønningene er sterkt knyttet til den merverdien laget skaper for Rosenborg som klubb.

Hauge inn i varmen

Hva Rune Hauge kan gjøre for Rosenborg, er en annen skål. Fra å ha vært persona non grata på Lerkendal drikkes det nå flittig med den æreskjelte FIFA-agenten - i hvert fall brus. - Motsetninger endrer seg, sier Eggen tørt. - Og Rune Hauge er ikke den verste agenten. Og så er han jo Rune Langes mann da.

- Hvilket betyr at må du så må du?

- Ja, det tror jeg er riktig. Alle konflikter kan og bør løses. Og det har aldri vært sånn at jeg har vært sint på Rune Hauge som person. Det har vært rollen hans jeg har kritisert - ikke Rune Hauge.

Det siste er ikke helt sant, men skitt au. En innrømmelse er en innrømmelse og for Eggen er denne svær.

Børs-døra på gløtt

Det handler om det som for bare et halvt år siden skapte røde kinn, vill gestikulering og foraktelige nei-nei-nei-kommentarer: Børs.

- Når Rosenborg skal på børs, mener du? Nei, det vet jeg ikke - det må du nesten spørre han andre Nils (adm.dir. Skutle) om. Generelt er jeg jo imot børsen slik den utvikler seg og oppfører seg. Men en børsnotering er jo en løsning for å få kapital til å drive virksomheten. Hvis det oppstår behov for det, så kan det tenkes.

- Det er enda en ny tone?

- Nå må du ikke overdrive dette heller. Det er så mye styr med penger at det nesten er umulig å utvikle fotballag. Men sjøl om vi er styrt av krefter utenfra, så kan du ikke kjøpe deg til suksess. Du må bygge hardt - det er det eneste som nytter.

- For en måned siden sa du det gikk tungt. Betyr det at du gir deg etter denne sesongen?

- Et veldig overraskende spørsmål. Det jeg sa den gangen var jo bare en bisetning - at det koster mer og mer krefter å orke denne jobben. For jeg må ha, hva skal jeg kalle det, jo, en drivkraft inni meg som tror at vi kan klare alt. Og så må jeg være overbevist om at jeg kan overføre det til spillerne.

- Og det har du?

- Absolutt. Og så har jeg har kontrakt til etter sesongen 2001. Og så mye kan jeg si at når jeg ikke lenger kan bidra til RBK-kollektivet, vil jeg være den første som ber andre overta.

Sier Nils Arne Eggen.