MELLOM TO PERMER: Nils Arne Eggen er aktuell med ny bok. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MELLOM TO PERMER: Nils Arne Eggen er aktuell med ny bok. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Ny bok:

Eggen-funn overrasker: - Pikant

Forfatter av Eggen-bok mener Rosenborg-legenden er snytt for én landskamp: - Idrettshistorien må skrives om.

ASCHEHOUG FORLAG (Dagbladet): Nils Arne Eggen (77) er i disse dager aktuell med ny bok. Boka er ført i pennen av Otto Ulseth og har fått tittelen «Nils Arne - et liv i svart og hvitt».

Da boka ble presentert i lokalene til Aschehoug forlag i Oslo fredag, kunne forfatteren avsløre en nyhet. Han mener Eggen - som først og fremst er kjent som Rosenborg-trener - er blitt snytt for en landskamp som spiller.

- Det er litt pikant, sier Ulseth.

Eggen står offisielt oppført med 29 A-landskamper for Norge. Ifølge Ulseth skulle han hatt 30. Og det er ikke en hvilken som helst kamp han er blitt snytt for, men debuten i 1963.

- Idrettshistorien må skrives om, sier Ulseth. Dels på fleip, dels på alvor. Men hvordan kunne dette skje?

Privatlandskamp

Det var 4. juni 1963 at Norge skulle spille privatlandskamp mot Skottland i Bergen. Eggen var ikke blant de elleve spillerne som startet, men ifølge Ulseth fikk han ti minutter helt på tampen.

Den gang var det helt andre medietilstander enn i dag. Ikke gikk kampen direkte på TV. Og du måtte vente til neste dag for å lese om den i avisa. Eller kanskje til og med to dager. Statistikkene var heller ikke helt oppdaterte med tanke på hvem som faktisk spilte.

Ulseth husker Eggen fortalte historien for rundt 20 år siden. Trenerlegenden mente da at han hadde fått oppført en landskamp for lite, uten at han brukte nevneverdig energi på dette.

I arbeidet med boka bestemte Ulseth seg for å finne ut hva som egentlig skjedde: Spilte Eggen mot Skottland i 1963, eller gjorde han det ikke?

Ikke noe skriftlig

Forfatteren kunne ikke finne noen skriftlige kilder på dette. Det er hevet over tvil at Eggen står oppført som innbytter, men det står ingen steder at han slapp innpå. Noe altså Eggen selv mener at han gjorde. Ulseth henvendte seg derfor til andre spillere som var med i kampen, blant andre Roar Eidem, som satt på benken.

SOM AKTIV: Nils Arne Eggen som ung og lovende fotballspiller i 1967. Foto: NTB scanpix
SOM AKTIV: Nils Arne Eggen som ung og lovende fotballspiller i 1967. Foto: NTB scanpix Vis mer

Eidem sier det ikke er tvil om at Eggen slapp innpå i sluttfasen av landskampen. Eggen mener det kan ha dreid seg om fem minutter. Ulseth har kommet fram til at det var opptil ti minutter, på bakgrunn av kildene han har snakket med.

- 29 eller 30 landskamper: Det har jo ingen praktisk betydning. Men tenk deg om det hadde stått om Gullklokka (25 landskamper), påpeker Ulseth.

- For dem som er ekstra interessert har det muligens også interesse. Med denne kampen var Nils Arne den eneste som spilte alle de tre største landskampene på 60-tallet. Jeg tenker da på seieren over Skottland (4-3), seieren over Jugoslavia (3-0) og seieren over Frankrike (1-0).

Spisset ørene

Eggen selv ville ikke gjøre noe stort nummer ut av dette under boklanseringen fredag. Men det var lett å se at Arne Scheie - som var til stede i salen - spisset ørene da Ulseth la ut. NRK-legenden kunne ikke korrigere forfatteren på at Eggen faktisk er den eneste spilleren som var med på alle de tre 60-tallsbragdene.

Forfatteren mener Eggens spillerkarriere er større enn det som har kommet fram. Men fordi han ble en enda bedre trener, har spillerkarrieren kommet litt i skyggen.

- Han var en bedre fotballspiller enn det jeg har tenkt igjennom. Han var på landslaget i en sjuårsperiode på 60-tallet. Han ble kåret til årets spiller i VG. Han ble kåret til årets forsvarsspiller et annet år. Han var også på Nordens lag - som en av to nordmenn - i en kamp mot Sovjet, forteller Ulseth.

Uslåelig

Likevel er det ingenting som slår trenerkarrieren. Eggen har 14 seriegull med Rosenborg og seks cupgull. Han tok også klubben til gruppespillet i Champions League seks ganger.

Boka tar for seg hans eventyrlige karriere. Den omtaler også private tragedier, og hvilke mekanismer Eggen bruker for å komme seg raskest mulig gjennom sorgprosesser.

- Jeg synes boka ble brukbar, sier Eggen til Dagbladet, i kjent stil der han ikke vil framheve seg selv.

- Egentlig vet jeg ikke hva som står der. Jeg har bare sørget for at fakta er mest mulig riktig, men det er Otto som har skrevet boka. Litt spøkefullt pleier jeg å si: Selv jeg kan ikke bestemme hva andre mener om meg og mine ideer, sier han og humrer.