AMPUTERT FOT: Nils Arne Eggen liker å spøke med at det er go'foten som bare er blitt litt kortere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AMPUTERT FOT: Nils Arne Eggen liker å spøke med at det er go'foten som bare er blitt litt kortere. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Nils Arne Eggen amputerte foten

Eggen i storslag etter amputasjon: - Go'foten er blitt litt kortere. Messi og Maradona har ikke så lange bein de heller

Fotballpersonligheten i kjent stil fra sykehuset.

- Det er ikke hodet de har tatt, humrer Nils Arne Eggen (77).

Norges store fotballpersonlighet befinner seg fortsatt på sykehus etter at den høyre foten måtte fjernes.

- Go'foten er bare blitt litt kortere. Det er det hele. Livet er ikke over. En protese ser akkurat ut som en vanlig fot, smiler han videre.

Så kommer denne:

- Han der Messi og han argentineren, Maradona, har ikke så lange bein de heller. Og de fikk da utrettet saker. Så har vi han 400-meterløperen (Pistorius). Det gikk da unna med ham også, på to proteser.

Eggen er i storslag.

Han forteller om årsaken til at høyre fot måtte fjernes over ankelen.

Koldbrann

- Det er i utgangspunktet en gammel skade, som har sørget for dårlig blodtilstrømning til ei tå. Det er ikke så greit å gå rundt med koldbrann, som konstant blodforgiftet. Det er ikke tilstrekkelig bare å fjerne tåen. Da ville det bare ha fortsatt. Derfor var det nødvendig å fjerne mer, forklarer Eggen.

Han forteller at tilstanden ble forverret da han måtte skifte ei nyre i mars 2015.

- Da ble alt immunforsvar kuttet, slik at kroppen lettere skulle akseptere det nye organet. Du vet, kroppen er rasistisk og godtar i utgangspunktet ikke fremmedelementer. Om det er alt fra ei flis i fingeren, forklarer han.

Skadeproblemet fikk amputasjon som utgang.

Nils Arne Eggen ser lyst på det. Han sier han får god tid til å lese nå.

- Jeg har alltid lest. Men jeg har ekstra god tid nå. Det går mye i historisk litteratur. Og så er det jo god idrett å glede seg til framover, sier han.

Skryter av helsevesenet

Eggen ønsker å gi en honnør til norsk helsevesen.

- Det er A-laget som har stilt opp for meg. Disse legene kan faget sitt. Jeg blir tatt fantastisk godt vare på. Og operasjonen var vellykket. Legene har gitt meg ærlig og god hjelp til å tåle overgangen. Det er nesten så jeg blir flau, sier han.

Nils Arne Eggen forteller at gipsen nå er fjernet, og at han kan starte opptreningen til sin nye tilværelse med protese.

Han sier han er takknemlig.

- Det er ikke så greit å gå på do uten hjelp. Men det er i en slik situasjon man reflekterer over at de dagligdagse uhøytidelige ting også kan bli vanskelig. Da er det godt å ha gode hjelpere, sier Nils Arne Eggen.

Nå har Eggen startet trening med å komme seg opp på protesen.

- Jeg venter på min egen. Inntil da skal jeg trene med en reserveprotese. Jeg rekker nok ikke medaljeutdelingen på Lerkendal for seriegullet (førstkommende lørdag). Men jeg har ikke gitt opp cupfinalen, sier han i kjent kampmodus.

Cupfinalen mellom Rosenborg og Strømsgodset går søndag 2. desember. Det er altså ti dager til. Og Eggen har ikke fått protesen sin ennå. Det kjennetegner en person som ser optimistisk på livet.

Eggen sier i kjent stil:

- Noen sier at det er leit at jeg ikke får med meg medaljeutdelingen denne gang. Men da pleier jeg å svare at jeg har tenkt til å bli hundre år. Så det blir mange nye muligheter til det.