Eggen irettesatt av Aschehoug

HELSINGBORG (Dagbladet): - Infantilt pæss, sa Nils Arne Eggen i Dagbladet og dømte Myggen-boka nord og ned uten terningkast. For Aschehoug, som i fjor ga ut Eggens «Godfoten», var uttalelsen så sterk at de ringte RBK-treneren og ba om forklaring.

- Jeg fikk en telefon, ja, sier Nils Arne Eggen dagen derpå i Helsingborg. - De lurte på om jeg var riktig sitert. Men jeg har ikke lyst til å snakke mer om det. Jeg vil ikke si mer før jeg har lest boka.

På bakgrunn av avisenes bokutdrag utdypet Nils Arne Eggen sin kritikk med følgende kraftsalve i Dagbladet sist lørdag:

- Etter en bok som omfatter slike infantile grønnrussgreier, der det kommer fram holdninger om at du bli god fordi du røyker og drikker, så er det det samme om han (Erik Mykland) slutter eller fortsetter, spør du meg. Jeg mister respekten når det er betydningsfullt å fortelle at man sitter naken i en bobil.

Aschehoug, som ikke likte uttalelsene fra en av forfatterne i forlagsstallen, overrasket Nils Arne Eggen med telefonen. Sjølsagt var han riktig sitert. For hvem andre enn RBK-treneren kan komme opp med «infantilt pæss»?

Ingen.

- Det er nok riktig, det, sier Eggen og smiler. - Jeg sier jo så mye rart når jeg er engasjert.

Erik Holst, direktør i Aschehoug, kjenner ikke til den telefoniske irettesettelsen Nils Arne Eggen fikk fra forlaget. På generelt grunnlag sier han følgende til Dagbladet:

- Det er selvfølgelig ikke vanlig med slike telefoner. Vi pålegger ikke våre forfattere munnkurv i forhold til det å uttale seg om andre bøker utgitt av forlaget. Det er stikk i strid med det vi står for.

I går reiste Nils Arne Eggen hjem til Trondheim for å lese Myggen-boka.

- Jeg var sjokkert da boka kom ut og jeg leste noe av det som står der, sier Eggen. - Sånne greier er jo totalt ukjent for oss og de fleste på landslaget også. Men for å være rettferdig mot både Erik og Håvard Rem vil jeg nå lese den før jeg sier noe mer.

- For alt jeg vet kan den jo være glimrende skrevet, sier Eggen.

FIKK TELEFON: Nils Arne Eggen.