Nils Arne Eggen hedret med statue

Eggen om statuen: - Jeg er bare et symbol

Nils Arne Eggen blir satt på sokkel utenfor Lerkendal stadion før kampen mot Vålerenga søndag.

HEDRET: Rett etter klokka 18 sønadag ble statuen av Nils Arne Eggen avduket utenfor Lerkendal. Hovedpersonen selv spøkte med at han satt i rullestol. Video: Håkon Brandsnes / Dagbladet Vis mer

LERKENDAL/OSLO (Dagbladet): I dag var det duket for et øyeblikk som Trondheim og alle som elsker Rosenborg har ventet på i mange, mange år.

Rett etter klokka 18 ble statuen av Nils Arne Eggen avduket utenfor Lerkendal, nærmere bestemt på Nils Arnes plass, som ble offisielt åpnet for fem år siden.

Statuen viser Eggen i karakteristisk positur, pekende og gestikulerende mens han roper en beskjed til sine spillere.

Eggen var til stede, og ankom i rullestol hvor han satt og bivånet hyllesten av seg selv. Selv om helsa ikke har vært like bra de siste åra, har humøret og humoren til Eggen ikke tapt seg.

- Jeg må si det at når jeg først sitter her, at jeg skal ikke bli sittende lenge. Jeg må få lov til å si at jeg har opplevd et privilegium. Jeg har fått lov til å lære meg og gå to ganger og skal ikke sitte lenge, sa Eggen om benprotesene og rullestolen han ankom avdukingen i.

Eggen fikk stadig publikum til å le av sine bemerkninger. Eggen fortalte også at han innledningsvis var skeptisk til å få en statue av seg selv utenfor Lerkendal, før han til slutt lot seg overtale.

- Dette var på vegne av alle som har fått til dette for Rosenborg som en klubb. Jeg er bare et symbol, insisterte Eggen i sin samtale med By Rise.

Det var daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, som hadde ideen og tok initiativet for å få på plass statuen for tre år siden. Til Dagbladet forteller hun at det var rørende å se statuen endelig bli avduket.

- Jeg synes seremonien ble veldig fin og rørende for meg som var på plass. Endelig har vi statuen på plass. Det var tre år siden vi begynte å snakke om det. Som Nils Arne fortalte så var det slik at først sa han nei, så sa han tja og så godtok han det og vi foreslo det på årsmøte. Det er veldig fint å tenke på at denne statuen skal stå her i flere hundre år, sier Dyrhaug til Dagbladet.

HYLLET: Slik er statuen av Nils Arne Eggen utenfor Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
HYLLET: Slik er statuen av Nils Arne Eggen utenfor Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Ble hyllet

Flere tusen Rosenborg-supportere hadde møtt opp for å hylle Eggen og bivåne avdukingen av statuen, to timer før kampstart mot Vålerenga.

- Om noen minutter skal tidenes norske klubbtrener, mannen som førte Rosenborg ut i Europa mot alle odds, Nils Arne Eggen, hedres, begynte Ola By Rise som ledet avdukingen.

Før statuen skal avdukes er det klart for fire hilsener til Eggen, den første fra Trondheims ordfører Rita Ottervik, før fotballfolket slapp til.

- Du har utøvd et tydelig lederskap, noen vil kanskje si overtydelig, men samtidig er du et geni. Du klarte å gjøre det kompliserte enkelt, så selv fotballspillere forsto det, spøkte president i NFF, Terje Svendsen i sin tale.

- Det er vel fortjent. Du har betydd mye for Trøndelag, for selbildet vårt, du har betydd mye for Norge og da snakker jeg ikke bare om fotball, sa en tydelig rørt styreleder i Rosenborg, Ivar Koteng.

Størst applaus av talerne fikk naturlig nok Roar Strand, mannen med flest kamper for Rosenborg gjennom tidene.

- Engasjementet ditt smittet over på spillerne. Engasjementet ditt den dag i dag for klubben er inspirerende. Jeg tror ikke nei finnes i vokabularet ditt. Miljøet du skapte var unikt, det fikk oss til å ha tro på at vi kunne få til alt, sier Strand til Eggen.

Hele seremonien varer i om lag 45 minutter.

Slitt med helsa

Eggen har slitt mye med helsa i løpet av de siste åra. I fjor måtte han amputere det ene beinet, og i februar måtte han amputere det andre. I den siste tida har han slitt med en lungebetennelse.

Seinest fredag fikk han komme hjem etter å ha vært på sykehus i Orkdal.

Søndag er han på plass på Lerkendal for å motta hyllest og se statuen av seg selv avdukes utenfor stadionet hvor han tok Rosenborg til sine største triumfer.

Det var kunstneren Errol Fyrileiv som fikk i oppgave å skulptere legenden. Statuen rager tre meter over bakken og vender ut mot Europa, noe som er svært passende da det er Eggen det er snakk om.

Kunstneren ga Eggen et godt håndtrykk og en god klem før avdukingen og sa at han håpet at Eggen, Rosenborg og fansen ville være fornøyd.

PÅ PLASS: Nils Arne Eggen er på plass for å motta hyllesten. Foto: Håkon Brandsnes /Dagbladet
PÅ PLASS: Nils Arne Eggen er på plass for å motta hyllesten. Foto: Håkon Brandsnes /Dagbladet Vis mer
FØR AVDUKING: Statuen av Nils Arne Eggen en drøy time før avdukingen. Foto: Morten Pedersen/Dagbladet
FØR AVDUKING: Statuen av Nils Arne Eggen en drøy time før avdukingen. Foto: Morten Pedersen/Dagbladet Vis mer

Vil krone dagen med seier

Seinere i kveld tar Rosenborg imot Vålerenga, klubben som Eggen vant seriegull med som spiller i 1965.

Hele RBK-leiren ønsker naturligvis å krone dagen med en seier for Eggen.

- Vi har veldig lyst til å krone kampen med en bra prestasjon. En prestasjon som står for litt av det Eggen står for. Bra fart i angrepsspillet, i lengderetning, mye målsjanser og mål. Det hadde vært utrolig gøy, sa RBK-trener Eirik Horneland til Dagbladet tidligere denne uka.

Rosenborg ligger på ellevteplass med tolv poeng. Etter en svært tøff start på sesongen, står trønderne med to strake seire mot Mjøndalen og Brann.

- Vi håper at det kommer fullt hus for å hylle den største legenden i klubben og han som har gjort mest for Rosenborg gjennom historien, sa RBK-veteran Tore Reginiussen til Dagbladet.