Eggen oppgitt over Hareide

Nils Arne Eggen mener at Åge Hareides hemmelighetskremmeri er feilslått tøv. Han råder landslagssjefen til å invitere tsjekkerne på trening.

PRAHA (Dagbladet): I dag stenger Åge Hareide på nytt treninga for presse og andre interesserte. Siden tirsdag i forrige uke har da tre av seks fotballtreninger gått for stengte dører. I tillegg har dødball-lekkasjen til Jørn Jamtfall i fredagens Dagbladet, og Hareides offentlige refs av Jamtfall, skapt nytt kritisk fokus rundt landslagets vilje til åpenhet. Nils Arne Eggen har fulgt det hele fra feriestedet sitt i Spania, og han liker det dårlig.

-  Disse hemmlighetene de driver med er bare tøv. Det er mange måter å lede et lag på, men det å tro at man kan ha hemmeligheter når man spiller fotball, er bare tull, sier Nils Arne Eggen.

Han har aldri skjønt poenget med å stenge folk ute fra treninger.

-  Hemmelighetskremmeriet får være deres sak. Sjøl har jeg aldri stengt en trening, sier han.

-  La dem komme

Eggen merket seg at Hareide på pressekonferansen etter kampen gikk ut og refset Jørn Jamtfall fordi han røpet til Dagbladet at Tsjekkia kjører en ekstrem soneforsvarsoppstilling på corner og frispark som Norge planla å utnytte. Han skjønner ikke poenget med å ta en av sine egne slik:

-  Tror de ikke at motstanderen klarer å skaffe seg slik info om dødballene uansett?

Eggen mener det lureste landslagsledelsen nå kan gjøre, er med vidåpne armer å invitere alle som vil - inkludert tsjekkisk presse og tsjekkiske landslagsspioner - på dødballtrening i dag.

 FÅR KRITIKK:  Landslagstrener Åge Hareide forsøkte å legge dødball-diskusjonen helt død i Oslo, og delte i stedet ut autografer på flyplassen i Praha i går kveld. -  Det er jo slik i prestasjonsmijøer at jeg sier direkte fra når ting er som de ikke skal være, sier Hareide. Foto: Erlend Aas/Scanpix
FÅR KRITIKK: Landslagstrener Åge Hareide forsøkte å legge dødball-diskusjonen helt død i Oslo, og delte i stedet ut autografer på flyplassen i Praha i går kveld. - Det er jo slik i prestasjonsmijøer at jeg sier direkte fra når ting er som de ikke skal være, sier Hareide. Foto: Erlend Aas/Scanpix Vis mer

-  La dem komme, se og tro at det er slik det skal gjøres. Så kan Norge vise fram det de vil, og kanskje ha noe i bakhånda som de ikke viser fram, sier Eggen til Dagbladet.

For mye dødballprat

Helst skulle Eggen sett at alt snakket om dødballer ble lagt dødt.

-  Det er altfor mye snakk om dødballer, sier han.

-  Fordi?

-  For å score på dødballer, må de jo skape noe slik at de får dødballer. Problemet på Ullevaal var jo at de nesten ikke skapte noe som helst. Det går ikke, vet du. I returkampen må de skremme dem litt og gå i angrep istedenfor å ligge bakpå. Men dette vet Åge, sier Eggen.

Han oppfordrer Hareide til å bruke offensive typer:

-  Her må det sendes flere folk framover. Disse typene finnes jo, men om de er gode nok er en annen sak.

For stillestående

Når det gjelder utførelsen av dødballene, mener Eggen at det svikter over hele fjøla, men kanskje mest når det gjelder bevegelsen foran mål:

-  Enhver dødball må involvere bevegelser, men de norske spillerne blir altfor stillestående, sier han.

Dette står i skarp kontrast til for eksempel Steffen Iversen som mener at bevegelsene er mer enn gode nok, men at servene blir slått så lavt at de aldri når fram.

Den gode bortestatistikken til Norge legger ikke Eggen vekt på i det hele tatt.

-  Norge har klart seg bra borte, men det har vært mot motstandere av helt annet kaliber.

Roser Jamtfall

Åge Hareide forsøkte i går så godt han kunne å sette strek for omtalen av dødball-lekkasjen han sjøl brakte på bane etter kampen.

-  I etterkant av kampen blir det skrevet veldig mye, og det er et par ting jeg vil presisere der. I forhold til den såkalte dødball-lekkasjen så er den ryddet opp i internt. Og bare så det er klart, det var slett ikke den som hadde skylda for at vi tapte for Tsjekkia.

Jørn Jamtfall gir han følgende attest:

-  Vedkommende person er en glimrende trener på sitt område, og en fantastisk fyr. Han er en dyktig bidragsyter innad.

Refser og tilgir

Uansett strammer Hareide nå grepet kraftig på info-sida. Det er tydelig at saken har skapt bølger internt. I går prøvde Dagbladet seg på en spøkefull dødball-kommentar til den vanligvis humørfylte analysesjefen Øyvind Larsen. Han ble brått alvorlig, kunne absolutt ikke si noe som helst og snudde seg for å gå. Hareide er for sin del nøye med å fastslå at det ikke skal kappes hoder av folk:

-  Det er jo slik i prestasjonsmijøer at jeg sier direkte fra når ting er som de ikke skal være. Vi har klare retningslinjer for hvordan folk skal opptre. Om folk gjør noe slike små feil og glipper, så må vi akseptere det, og gjøre oss ferdig med det.

-  Men hvorfor valgte du sjøl å ta opp en intern sak offentlig?

-  Nei, men altså, dette var jo allerede ute offentlig og dette spørsmålet ville helt sikkert kommet uansett. Det kom jo også til meg i gangen etter pressekonferansen. Det er som jeg sier, dette er tatt opp og er nå tilbakelagt.

KRITISK: Nils Arne Eggen.