KLAR FOR COMEBACK: Nils Arne Eggen blir Rosenborg-trener ut 2010, og gjør dermed comeback etter snart åtte år i pensjonistenes rekker.Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
KLAR FOR COMEBACK: Nils Arne Eggen blir Rosenborg-trener ut 2010, og gjør dermed comeback etter snart åtte år i pensjonistenes rekker.Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer

Eggen overtar RBK om fem dager

- Jeg gleder meg mer og mer, sier Nils Arne.

||| (Dagbladet): Nils Arne Eggen overtar treneransvaret i Rosenborg etter Erik Hamrén.

Hamrén leder trønderne i kamp for siste gang 2. pinsedag mot Viking i Stavanger før han blir svensk landslagssjef på heltid. Det betyr at Eggen overtar om bare fem dager.

Det opplyser klubben på sin nettside i ettermiddag. Rosenborg har innkalt til hastepressekonferanse på Lerkendal klokka 14 der Eggen blir presentert.

Trenerlegenden har underskrevet en kontrakt som gjør ham til RBK-trener ut 2010-sesongen. Dermed har klubben skaffet seg ytterligere tid på å få på plass en langsiktig trenerløsning. Eggens kontraktslengde sammenfaller iallfall med utløpsdatoen på kontrakten Jan Jönsson har med Stabæk.

- Jeg gleder meg til å begynne igjen. Når det ble som det ble med Erik (Hamrén) som valgte å bli svensk landslagstrener, så tenkte jeg at jeg skal trø til en gang til. Jeg brukte litt krefter for å mobilisere indre drivkraft til å gjøre det, men det har blitt slik at jeg bare gleder meg mer og mer. Dette er noe jeg virkelig har lyst til, sier Nils Arne Eggen til RBK.no.

- Best tenkelig løsning
Hamrén er også fornøyd med at klubben kom fram til en løsning som gjør at han kan konsentrere seg fullt og helt om landslagsjobben allerede nå. Den opprinnelige avtalen mellom Rosenborg og Svenska Fotbollförbundet (SvFF) var at Hamrén skulle lede fram 1. september.

- Den best tenkelige løsningen for alle parter, sier Erik Hamrén i en pressemelding.

Nyheten hilses også velkommen i kontorene til SvFF.

- Vi er kjempeglade for dette, og ser fram til å få Erik i full tjeneste tidligere enn beregnet, sier generalsekretær i SvFF, Mikael Santoft.

- Alle parter er enige, og dermed kan han starte arbeidet med det svenske landslaget på heltid, tre måneder tidligere enn tenkt. Og det skjer uten videre godtgjørelse til Rosenborg, sier styreleder Terje Svendsen i Rosenborg i den samme pressemeldingen.

Tidenes suksesstrener
Eggen, som har rukket å bli 68 år, la opp som Rosenborg-trener i 2002 som den mest suksessfulle treneren i norsk klubbfotballs historie. Da hadde han vunnet 14 seriegull (13 med Rosenborg, ett med Moss), seks cuptitler og ikke minst sju deltagelser i Champions League med kvartfinale i 2006/2007-sesongen som det store høydepunktet.

Rosenborg har siden han trakk seg tilbake slitt med å finne en erstatter som kan føre arven etter Eggen videre.

Åge Hareide, Ola By Rise , Per Joar Hansen, Per-Mathias Høgmo, Knut Tørum og Trond Henriksen hadde alle korte opphold i sjefsstolen på «Brakka» før man trodde man omsider hadde funnet ham da Erik Hamrén gjorde sin entré sommeren 2008.

Men etter at Hamrén ledet Rosenborg til et suverent seriegull forrige sesong, kom SvFF på banen da de jaktet en erstatter for Lars Lagerbäck, som sa takk for seg etter VM-kvalifiseringen, og siden det har Hamrén sittet på oppsigelse.

Samme filosofi
Nå tar Eggen atter en gang over roret, og gyver løs på sin sjette periode som Rosenborg-trener. Åtte år som pensjonist, har ikke fått ham til å endre på egen fotballfilosofi, eller «godfot-teori», som han kaller det selv.

- Fotballfilosofien er den samme, og det er jo faktisk Rosenborg-filosofien. Og det stikker langt dypere enn hvordan du har formasjonene ute på banen, og system. Spillestilen er på en måte gitt, vi sa veldig tidlg: Artig, angrepsvillig, publikumsvennlig fotball. Og det står jo jeg for, og det står klubben for. Det har jo Erik stått for også, selv om media har vært veldig opptatt av det forsvarsmessige. Vi har scoret mye mål både i år og i fjor. Så endringene vil ikke bli så store, det som vil stå i fokus er å gå på banen for å score selv, sier Eggen i et intervju med RBKTV.

Dagbladet.no vil være til stede på pressekonferansen fra klokka 14.00.