Eggen slår alarm: - Kriminell kapitalisme

Nils Arne Eggen (78) roser Glimt-juvelen Jens Petter Hauge (20) etter at unggutten sa nei til en solid lønnsøkning i belgisk fotball. Eggen er sterkt imot fotballspilleres pengefokus og det han kaller kriminell kapitalisme.

SLÅR ALARM: Nils Arne Eggen liker ikke fotballens økonomiske utvikling,   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLÅR ALARM: Nils Arne Eggen liker ikke fotballens økonomiske utvikling, Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Bodø/Glimts 20 år gamle stjerneskudd Jens Petter Hauge - som i tenårene imponerte på aldersbestemte landslag sammen med blant annet Erling Braut Haaland - har tatt Eliteserien med storm.

En norsk unggutt som leverer så bra på nivå én i Norge, har de siste årene vært ensbetydende med en rask overgang til en større europeisk liga. Interessen har vært stor rundt Hauge, men 20-åringen bekreftet søndag til Eurosport at han har takket nei til et tilbud fra belgiske Cercle Brügge, for å fullføre denne historiske sesongen med gulljaktende Bodø/Glimt.

Det gleder trenerlegenden Nils Arne Eggens hjerte. Overfor Dagbladet forteller Rosenborg-helten at han mener langt flere norske unggutter burde tenke som Hauge.

FÅR ROS AV EGGEN: Jens Petter Hauges valg om å si nei til belgisk fotball og bli i Bodø, faller i god smak hos Nils Arne Eggen. Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
FÅR ROS AV EGGEN: Jens Petter Hauges valg om å si nei til belgisk fotball og bli i Bodø, faller i god smak hos Nils Arne Eggen. Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix Vis mer

- Selvfølgelig. Hvorfor dra til bakgårdsklubb i Belgia? Det er et veldig klokt og valg. For norsk fotball gjelder det å beholde de gode spillerne lengst mulig. Om de skal dra til utlandet når de leder Eliteserien, må det være snakk om klubber som vil ha deg, bruke deg og betale nok for deg, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet.

- Derfor er det veldig klokt av Hauge å bli i Bodø så lenge som mulig – å hjelpe seg selv, Bodø og Eliteserien, mener trønderen.

20-åringen kontrasterer tendensen i norsk toppfotball i nyere tid, der ungguttene som har prestert godt, har forlatt Eliteserien så raskt som mulig. Blant annet forlot Bodø/Glimts Håkon Evjen årets serieleder etter forrige sesong til fordel for AZ Alkmaar.

Eggen: - Bare tøv

Tidligere har spillere som eksempelvis Mathias Normann, Leo Skiri Østigård og Henrik Bjørdal gått fra å være unge profiler i norsk klubbfotball til reservelaget i Brighton, før de har kommet seg videre igjen.

- Det er bare tøv. Det er foreldrestyrt at man skal avle spillere for å tjene penger på det. Det er ikke mye samhandling og lagånd. Pengefokuset er jeg totalt imot. Tendensen er ikke bra, sier Eggen til Dagbladet.

SUKSESS: Nils Arne Eggen skapte fotballmagi på Lerkendal, som her etter seieren over Real Madrid. Han ser likheter til hvordan Bodø/Glimt tenker fotball. NTB-foto: Gorm Kallestad
SUKSESS: Nils Arne Eggen skapte fotballmagi på Lerkendal, som her etter seieren over Real Madrid. Han ser likheter til hvordan Bodø/Glimt tenker fotball. NTB-foto: Gorm Kallestad Vis mer

- Stort sett sitter de på tribunen og spiller langt ned i divisjonene i ulike ligaer i Europa. Man må slå gjennom i Norge først, så blir man attraktiv. Vi har ikke råd til å miste de beste. Ingen nasjoner har råd til det, mener 78-åringen.

Eggen slår alarm om utviklingen som har skjedd og skjer i internasjonal toppfotball.

- Jeg er veldig imot det som skjer nå. Det er kriminell kapitalisme, sier trenerlegenden til Dagbladet.

- Hva legger du i det?

- Milliardærer som kjøper seg klubber, har ikke skjedd på ærlig vis. Det er blant annet russere, arabere og amerikanere som lever i en overkapitalisert verden som må vekk fra idretten. Idrett må handle om prestasjon, ikke om penger.

- Det er noen få klubber som skal raske til seg de aller beste talentene. Da blir ikke fotball interessant for meg. Det skal handle om prestasjon og ledere, mener Eggen.

Roser Glimt

ELITESERIEN: Se høydepunktene fra kveldens toppkamp der Bodø/Glimt slo Molde 3-1. Vis mer

Derfor gleder han seg over nettopp prestasjonene til Hauge og Bodø/Glimt denne sesong med 30 av 30 mulige poeng hittil, for en klubb med begrensede ressurser, men med strålende samhandling og helhetlig klubbfilosofi.

- Bodø/Glimt spiller glitrende angrepsfotball. Ser du likheter til hvordan ditt Rosenborg-lag framsto i spillestil og filosofi?

- Ja, det er veldig mange likhetstrekk, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet.

- Kjetil sier selv at han er inspirert av de beste årgangene til Rosenborg, da vi var på toppen i Europa. Vi var to år rangert blant de 15 beste klubbene i Europa. Det kan utmerket godt skje igjen. Men da må Hauge og de beste bli værende i Bodø.

Eks Barca-stjerne uenig

Budskapet om viktigheten av å drøye en eventuell overgang ut av Norge, støttes imidlertid ikke av alle. Eks Barcelona-stjerne Eidur Gudjohnsen og John Arne Riise har tidligere fortalt Dagbladet at de ikke er enig i det.

- Alle er forskjellige, og det finnes ikke en felles fasit for alle. Da kan man ikke si at sånn og sånn er det. Mange har størst nytte av å dra til en god klubb og liga i ung alder. Så er spørsmålet hvor tidlig man bør dra ut. Det er jo litt individuelt. For meg var det veldig riktig å dra til Nederland som 16-åringen, sa Gudjohnsen til Dagbladet.

- Noen må vente litt lenger, men jeg var tidlig utviklet både fysisk og mentalt. For meg var dette valget det eneste riktige. I Norge kan man kanskje vente litt lenger med å dra ut, siden Eliteserien holder et høyere nivå enn det øverste nivået i Island. Samtidig bør man ikke vente for lenge her heller. Dette er i hvert fall min mening, forteller islendingen.

John Arne Riise dro til Monaco som 17-åring - før han hadde spilt et eneste minutt i Tippeligaen. Det var på den tiden et svært omdiskutert valg, men Riise trosset og motbeviste kritikerne med å skape en eventyrlig karriere.

- Jeg vet at jeg har tatt støyten og gjort det enklere for Martin Ødegaard og co. og dra ut tidlig. Det er ikke like kontroversielt nå. Det fungerte for meg. Likevel har jeg fått mye kritikk på veien, sa Riise til Dagbladet.

- Det var vanskelig for meg i starten fordi jeg ikke snakket fransk. Jeg var veldig fornøyd med å være profesjonell fotballspiller, men jeg måtte legge ned mye innsats for å få tilpasse meg livet i Frankrike. Å lære språket var blant annet noe av det. Men det var verdt det, og jeg utviklet meg enormt mye i løpet av denne tiden.

Tror det snur

Jens Petter Hauge velger imidlertid å bli i Bodø og norsk fotball litt til.

Der Bodø/Glimt herjer med ti av ti mulige seirer og 38-11 i målforskjell, sliter Eggens kjære Rosenborg langt mer. Fire seirer på ti kamper og 13-8 i målforskjell får ikke akkurat Trondheim til å juble.

- Hva bør klubben gjøre annerledes?

- Fotball går i bølger. Rosenborg må ikke vinne hvert år. Vi er i en omstillingsfase. RBK har kommet sterkt tilbake før og vil gjøre det igjen, sier Eggen.

- Rosenborg har en egen kultur, en vinnerkultur. Det er sunt at noen puster Rosenborg i ryggen. Det hever det totale prestasjonsnivået.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer