Eggen-statue utenfor Lerkendal

Om én måned blir den avduket, statuen av Nils Arne Eggen (77). Rosenborg inviterer prominente gjester.

ROSENBORG-LEGENDE: Nils Arne Eggen var trener for Rosenborg i mange år. Klubben hadde heidundrende suksess. I neste måned blir Eggen hedret med statue. Dette bildet er fra i fjor. Foto: Hans Arne Vedlog
ROSENBORG-LEGENDE: Nils Arne Eggen var trener for Rosenborg i mange år. Klubben hadde heidundrende suksess. I neste måned blir Eggen hedret med statue. Dette bildet er fra i fjor. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var på årsmøtet for to år siden at daglig leder Tove Moe Dyrhaug tok opp tråden: Naturligvis må Eggen få en statue utenfor Lerkendal.

I disse dager legges sist hånd på verket. Og før kampen mellom Rosenborg og Vålerenga 16. juni skjer det: Med Eggen selv til stede - og mange prominente gjester - blir bronsestatuen avduket.

- Jeg tror han blir fornøyd, sier kunstner Errol Fyrileiv til Dagbladet.

Aktiv på sidelinja

Eggen er blitt 77 år. De siste åra har helsa ikke spilt helt på lag med den tidligere Rosenborg-treneren. Men psyken har alltid vært sterk. Derfor er han Norges beste klubbtrener gjennom tidene.

SUKSESS: Det er slik Nils Arne Eggen huskes best: For stort engasjement på sidelinja. Her mot Boavista i Champions League i 1999. Foto: NTB scanpix
SUKSESS: Det er slik Nils Arne Eggen huskes best: For stort engasjement på sidelinja. Her mot Boavista i Champions League i 1999. Foto: NTB scanpix Vis mer

Statuen kommer til å ruve på Nils Arnes plass utenfor Lerkendal stadion. Til Dagbladet sier kunstneren:

- Nils Arne er blitt en voksen mann. Jeg har valgt å portrettere ham slik han var for 25-30 år siden. Det er sånn de fleste kjenner ham: Aktiv på sidelinja med gestikulerende hender. Ryggen vil være vendt mot stadion. Han kommer til å henvende seg mot bykjernen og til folk som er på vei til kamp.

Høyere

Kunstneren har valgt å gjøre Eggen 20-30 prosent høyere enn det han er i virkeligheten.

- Nils Arne er 175 centimeter høy. Jeg har forlenget ham til to meter. Plinten - overgangen mellom statue og sokkel - er sju centimeter. Tar vi med sokkelen på 80 centimeter, blir statuen i underkant av tre meter høy.

- Hvorfor dette grepet?

- Det er ikke uvanlig. Han skal stå på en stor plass. Det er viktig at han ikke virker liten sammenliknet med omgivelsene.

Fyrileiv har møtt og snakket med Eggen flere ganger under arbeidet. Han har jobbet med leire og gips. Til slutt delte han gipsen opp i fem deler og sendte dette til et bronsestøperi. Der sluttføres nå verket.

Kunstneren har tidligere laget en statue av Åge Aleksandersen som står i Namsos.

Mester

Tove Moe Dyrhaug mener avdukingen før Rosenborgs kamp mot Vålerenga er en perfekt anledning.

- Han er blitt mester med begge klubbene. Avdukingen finner sted klokka 18.00. To timer seinere spilles kampen, forteller hun.

GLEDER SEG: Tove Moe Dyrhaug.
GLEDER SEG: Tove Moe Dyrhaug. Vis mer

- Nils Arne og kunstneren vil ha hovedrollene. Ola By Rise (tidligere Rosenborg-keeper) skal lede seansen. Vi har invitert spillere, trenere og Eggens familie. I tillegg kommer Lars Lagerbäck, Per Joar «Perry» Hansen, Arne Scheie, Drillo og gamle spillere.

Avdukingen er åpen for alle.

- Det blir en hyllest av Nils Arne. Jeg tror han kommer til å bli veldig stolt, sier Moe Dyrhaug.

Skeptisk

I kjent stil var Eggen skeptisk da ideen om en statue ble lansert. Men etter hvert kom han på glid. «Tja» ble til «ja».

Til NRK Trøndelag har han sagt:

- Jeg ser på meg selv som et beskjedent symbol på alle som har vært med - og det er mange - og gjort Rosenborg til det klubben er i dag. Derfor har jeg først sagt «tja» og nå «ja».

Og Rosenborg-engasjementet?

- Jeg er veldig imponert. Han har vært litt syk. Men engasjementet for klubben er fortsatt stort. Vi snakker sammen. Etter én setning er det rett inn på Rosenborg, forteller Moe Dyrhaug.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer