Eggens oppgjør med agentene

21. oktober slippes boka «Godfoten» av Nils Arne Eggen. I et kapittel som heter «Fra visjon til virkelighet», tar den frittalende RBK-treneren et skriftlig og massivt oppgjør med det han tidligere har kalt fotballens uvesen - agentene.

- Det verste jeg vet er penger som forsvinner fra fotballen og havner i lomma på en privatperson - fotballagenten.

På Lerkendal, og med Rosenborg som selgende klubb, har det gått mange varme agentkuler i 90-åra. I boka si - som i store trekk handler om gubbens iboende go'fot-teori - hvilket er alt enten det sparkes, spises eller snakkes i RBK-regi, skriver han om også om disse konfliktene.

Og han er langt mer engasjert når det gjelder agentenes inblanding, enn i det faktum at boka bærer en språklig korrekt tittel.

- Sjøl skriver jeg Go'fot med apostrof, sier Eggen. - Men det skal jo være en slags lærebok.

Bjørnebye-saken

- Jeg tar for meg de overgangene som har skapt konflikt, sier Eggen videre om agentkapitellet. - Og det er jo en del av dem. Og Stig Inge Bjørnebyes overgang til Liverpool er spesielt interessant i så måte. Da satt Rosenborg - som selgende klubb - igjen med minst penger av alle.

- Høff!!

- Det lukter sprengstoff?

- Ingen blir slått i hjel. Det jeg skriver, er saklig og grei argumentasjon om virksomheten. For vi må ikke glemme at en fotballspiller er et produkt av et lag - ikke av seg sjøl. - Derfor må han gjøre opp for seg når han drar.

- Og uten at penger forsvinner til en fjerde part?

- Selvfølgelig. Og det mener jeg virkelig. Sterkt, sier Eggen.

I boka får du også vite hvordan Rosenborg og miljøet rundt klubben er blitt som det er. Og ikke minst - hvordan forfatter Eggen har blitt som han er. - Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen - vi må gå forlengs inn i framtida, sier RBK-treneren. - Det går jo ikke an å gå baklengs. Hvilket betyr at man til enhver tid må forholde seg til den situasjonen man er oppe i. I Rosenborg forholder vi oss til nå.

Livredd

21. oktober - et Eggen-nå fire uker inn i framtida - har han imidlertid problemer med. Boklanseringa fortoner seg nemlig som et lite mareritt.

- Jeg er livredd for at de som leser den skal bli skuffet, sier Eggen. - Jeg er jo en person som aldri er fornøyd med det jeg gjør, enten det er på fotballbanen eller utafor. Men det har vært litt av en jobb da - det kan jeg love. Boka er jo på over 400 sider.

- Forlaget snakker om en lansering med trøkk og TV over to dager?

- Hva??? Nei, lanseringa skal foregå her den - på brakka. Det er jo bare jeg som har skrevet ei bok.

- Det snakkes om mer?

- Au, au, au... jeg får vel ligge som hjemmefronten da - lavt. Det var jo ikke sånn jeg hadde tenkt det. Men det får stå sin prøve, det og.

- Med kamp til onsdag har jeg viktigere ting å tenke på, sier Nils Arne Eggen.

CYBER-FOTNOTE: Rosenborg har gitt opp forsøket på å få Nils Arne Eggen inn på Internett og klubbens elektroniske postsystem. Alt PC-utstyr er nå båret ut av ballsjefens kontor. Hvilket betyr at han får posten slik han ønsker den og alltid har fått den - overlevert av menneskehender. Det var dette med å gå forlengs inn i framtida, da.

ENGASJERT: Rosenborg-sjef Eggen tar et oppgjør med fotballagenter.