PÅ RETUR?  Hopperne fra Østerrike framstår ikke som like overlegne som før. Her fra et gyllent øyeblikk i Vikersund i 2012. Fra venstre: Martin Koch, Gregor Schlierenzauer, Andreas Kofler og Thomas Morgenstern. Foto: NTB Scanpix
PÅ RETUR? Hopperne fra Østerrike framstår ikke som like overlegne som før. Her fra et gyllent øyeblikk i Vikersund i 2012. Fra venstre: Martin Koch, Gregor Schlierenzauer, Andreas Kofler og Thomas Morgenstern. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Egoer skaper trøbbel for Hopp-Østerrike

Bredesen: - Ingen sammensveiset gjeng.

KLINGENTHAL (Dagbladet): Verken Norge eller Østerrike lyktes i årets første lagkonkurranse i hopp lørdag kveld. Nå snakkes det om bråk mellom stjernehopperne til Østerrike.

- De er ingen sammensveiset gjeng. Det toppet seg gjennom sesongen i fjor, sier NRK-ekspert Espen Bredesen, som har kilder rundt laget.

- Ja, jeg har hørt om bråket, bekrefter Norges trener, Alexander Stöckl, til Dagbladet.

Blåste bort Sesongens første lagkonkurranse i verdenscupen var ikke mye å rapportere hjem om. Rennet i tyske Klingenthal blåste bort, og ble stoppet etter én omgang i går kveld.

Slovenia vant foran Tyskland og Japan. Favorittene Østerrike og Norge måtte nøye seg med henholdsvis femte- og sjetteplass.

For østerrikerne ble fiaskoen fullkommen da Gregor Schlierenzauer falt. Og kanskje er det et bilde på det som skjer i den tradisjonelt mektige hoppnasjonen.

Dårlig Bortsett fra Schlierenzauer, gjorde Østerrike det heller dårlig i verdenscupen forrige sesong. Og i går åpnet de altså sesongen med en femteplass.

- Jeg er blitt fortalt at de ikke har fungert sammen som gruppe. De har hver sin trener. Alexander Pointner er en slags manager når laget er på reise. Vi snakker om store stjerner i Østerrike. Det kan fort bli misnøye som smitter over, påpeker Bredesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det har ikke vært det beste klimaet i gruppa for å gjøre hverandre gode. I fjor vant de bare én lagkonkurranse, og det var i VM.

Stöckl sier:

- Personlig synes jeg ikke det er bra å ha hver sin trener. Men så er dette heller ikke mitt lag.

- Har du inntrykk av at de har løst problemene?

- Det så jo ikke sånn ut i dag, sier Stöckl, og viser til femteplassen i lagkonkurransen.

- Når selvtilliten blir ødelagt, er det vanskelig å finne den fort tilbake.

Smiler oftere Bredesen mener signaler tyder på at klimaet har bedret seg noe hos østerrikerne.

GLADE PÅ HVERANDRES VEGNE:  De norske hopperne er en sammensveiset gjeng. Her fra Hoppuka i fjor, der Anders Jacobsen (t.v.) vant i Oberstdorf. Etterpå ble han nærmest overfalt av ekstatiske lagkamerater. Fra venstre: Rune Velta, Anders Fannemel og Tom Hilde. Foto: NTB Scanpix
GLADE PÅ HVERANDRES VEGNE: De norske hopperne er en sammensveiset gjeng. Her fra Hoppuka i fjor, der Anders Jacobsen (t.v.) vant i Oberstdorf. Etterpå ble han nærmest overfalt av ekstatiske lagkamerater. Fra venstre: Rune Velta, Anders Fannemel og Tom Hilde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De smiler oftere enn før. Men når det overordnede bildet er at den og den ikke tåler ansiktet på den og den, kan det bli vanskelig.

Anders Bardal, som var fornøyd med sin egen innsats i går, merker at østerrikerne spriker mer enn nordmennene.

- De har ikke den samme lagfølelsen som oss. Det er enkeltindivider som vil bestemme selv. Du ser det når de varmer opp: Alle gjør ting på sin egen måte. Men de må bare bråke for min del. Jeg bruker ikke mye energi på det.

Vanskelig bakke Verdenscupåpningen i Klingenthal fortsetter med individuelt renn klokka 13.30 i dag.

Snakkisen på kammerset i går kveld er at Klingenthal er en vanskelig bakke å lykkes i for nordmennene. Stöckl blåser av en slik holdning.

- Dette sitter i hodet.

- Jeg er optimist, slår Bardal fast.

• Rennet sendes på NRK2.

NRK-EKSPERT:  Espen Bredesen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NRK-EKSPERT: Espen Bredesen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer