«Egoisten» Northug: - Er vel et helvetes mas å jobbe med meg, da

Snakker ut om utskiftingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KUUSAMO/OSLO: Denne helga starter alvoret for Petter Northug Jr. når verdenscup-sirkuset spiller opp til vinterens første forestilling i finske Kuusamo.

I går gikk nordmannen inn til en sterk andreplass på sprinten, bare slått av landsmann Erik Brandsdal. I dag venter nye utfordringer.

I den anledningen har Dagbladet fått en eksklusiv kikk på dokumentaren «Sirkus Northug: Veien tilbake» som sendes på TV 2 søndag kveld.

Her kommer det fram interessante opplysninger om spillet i kulissene bak Northug, og hvordan tre av hans nærmeste hjelpere de siste to årene, Eirik Myhr Nossum, Stig Rune Kveen og Are Sørum Langås, oppfatter det å samarbeide tett med skistjerna.

Fortsatt venner Det er ingen hemmelighet at det har vært mange utskiftinger i apparatet rundt 28-åringen. Samarbeidet med Myhr Nossum ble avsluttet etter fiasko-sesongen i vår, og han kan fortelle om en bruk-og-kast-mentalitet.

- Den dagen Petter føler at en person eller en «ressurspool» ikke lenger kan gi ham noen ting av utvikling, så trekker han seg ut og går til neste tue for å prøve å utvikle seg videre og trekke ressurser derfra. I en individuell idrett der egoismen må stå i høysetet for at du skal bli bedre, så er det her en veldig riktig måte å gjøre det på. Men det blir oppfattet som en veldig egoistisk tankegang, sier Nossum.

Han understreker likevel at det ikke finnes noen form for ondt blod mellom dem - noe som understøttes av Northug selv.

- Jeg kommer til å kjenne Eirik ut hele livet mitt. Han er en fantastisk person, og vi har holdt kontakten etter videregående. I fjor var han tett på, men selv om vi ikke jobber sammen nå, så betyr ikke det noe for vennskapet. Jeg kommer til å ha god kontakt med Eirik framover, sier Northug.

- Egoist Mannen som har tatt over for Nossum er Stig Rune Kveen, og i likhet med sin forgjenger kjenner også han Northug godt fra tidligere. Han viser forståelse for de hyppige utskiftingene.

- Når du driver med en individuell sport må du være egoist. Sånn er det bare. Men du har også et team rundt deg som du må ta hensyn til, og det føler jeg at Petter har vært flink til i år, sier Kveen.

Northug selv kjenner seg igjen i beskrivelsene.

- Det er vel et helvetes mas å jobbe med Petter Northug, da. Klart det er yrker rundt meg som koster litt og kanskje man får nok av etter ett år. Jeg har ikke noe imot utskiftinger, men stammen er på en måte familien, sier han.

En utfordrende person Manager Are Sørum Langås er kanskje den som ved siden av familien har vært aller tettest på Northug i den vanskelige tiden etter fyllekjøringa i vår. Han forstår godt at det å jobbe rundt Northug i beste fall er krevende.

- Petter er en utfordrende person i seg selv. Og så har du på andre siden en sterk familie som er involvert. Og du har krav fra sponsorer og samarbeidspartnere, du har vanvittig trykk fra pressen og en voldsom oppmerksomhet uansett hva vi foretar oss fra hele det norske folk. Jeg tror det gjør at noen må gå, og noen finner ut selv at de har lyst til å gjøre noe annet.

- Petter Northug er en fantastisk god gutt, men det er klart at du må legge bort det om du skal nå målet. Det sier seg selv om du skal bli verdens beste, sier Langås.

I kulissene Christian Caspersen er regissør på Sirkus Northug, og kan fortelle til Dagbladet at det har vært en spennende, såvel som opplysende prosess.

- I denne runden av Sirkus Northug har vi gått hele Team Northug tett etter i sømmene, samtidig som vi ser hvordan Petter har trent seg opp etter 4.mai, sier Caspersen.

- Vi har fulgt Petter tett i snart tre år, og underveis sett mange støttespillere komme og gå. I «Veien tilbake» ønsker vi å utforske hvorfor det er slik, og hvordan det påvirker dem som jobber i Team Northug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer