Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coutinho sutret seg til Barcelona fordi det passer best for han og familien

Egoistiske spillere og grådige agenter har kastrert fotballen

Det var mye å kritisere klubbene for den gangen de satt på bukta og begge endene, pre Bosman-dommen. Med spillerne og agentene i førersetet er det mye verre.

BLID IGJEN: Philippe Coutinho ville ikke spille en kamp til for Liverpool selv om han hadde fire og et halv år igjen på kontrakten. Han tjente 1,6 millioner kroner i uka på Anfield. Men det passet familien best å dra til Barcelona. Derfor furtet Coutinho helt til han fikk viljen sin. AFP-FOTO: Josep LAGO
BLID IGJEN: Philippe Coutinho ville ikke spille en kamp til for Liverpool selv om han hadde fire og et halv år igjen på kontrakten. Han tjente 1,6 millioner kroner i uka på Anfield. Men det passet familien best å dra til Barcelona. Derfor furtet Coutinho helt til han fikk viljen sin. AFP-FOTO: Josep LAGO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2015 SKREV Philippe Coutinho sin andre Liverpool-kontrakt til en verdi av 70 000 pund i uka. I norske penger basert på dagens pundkurs er det rundt 770 000 kroner.

Det er veldig godt betalt.

FOR ETT ÅR siden, i januar 2017, ble kontrakten forlenget til sesongslutt 2022 og lønna litt mer enn fordoblet. I norske penger, fortsatt basert på dagens pundkurs, utgjør det en ukentlig utbetaling på drøye 1,6 millioner kroner.

Det er over 80 millioner i året.

MEN BLEKKET HADDE knapt tørket på det lukrative papiret, som for bare et år siden var en gjensidige avtale som bandt den talentfulle brasilianeren til Anfield fram til 2022 – før Philippe Coutinho begynte å sutre.

Han ville ikke spille for Liverpool likevel.

FOR FEM MÅNEDER siden, med fem sesonger (!) igjen av kontrakten sa Liverpool FC nei til Barcelonas flørt med Coutinho. Styret ville ikke engang høre på det øret. Med tanke på klubbens ihuga og lidenskapelige supportere kunne ikke Liverpools øverste tillate seg å høre på det øret. Men samtidig er fotballens mekanismer av en slik art at det eneste vi med sikkerhet kan si er det at det som er krystallklart og hundre prosent i august nødvendigvis ikke holder vann inn i det nye året.

Derfor fikk Philippe Coutinho viljen sin.

Derfor fikk han grine seg til Barcelona med fire og en halv sesong igjen på kontrakten.

DET ER SELVFØLGELIG mange (gode) grunner til at Liverpool ga etter og slapp spilleren. Den viktigste er fortjenesten. Philippe Coutinho ble kjøpt for 8,5 millioner pund tilbake i 2013. Med salget på 142 millioner pund er gevinsten på nesten 1,5 milliarder norske kroner.

EN ANNEN VIKTIG årsak, som Liverpool-manager Jürgen Klopp presiserer i en kommentar rundt overgangen, er viktigheten av en lojal, harmonisk og samstemt spillergruppe. Du vil ikke ha en spiller som helst vil spille for en annen klubb. På dette nivået – der hele verden er opptatt av spilleren og spillerens syn og ønsker om framtida– kan du ikke ha en spiller som ønsker å være et annet sted.

DET BETYR EGENTLIG at gjensidige og juridisk bindende kontrakter ikke gjelder som toveis forpliktelser over en avtalt tid. Har spilleren lyst til å flytte på seg selv om det ikke finnes en utkjøpsklausul til en fastsatt pris begge parter enige om, så blir det sånn. Noen ganger fordi han ikke liker klimaet. Huttemegtu. Andre ganger fordi kjæresten/kona er ensom, ikke liker maten, ikke liker butikkene, har vanskelig for å akklimatisere seg og derfor ikke trives.

ÅRSAKENE ER MANGE og noen ganger så meningsløse at det knapt er til å tro. For Coutinhos del var det visstnok best for familien å flytte til Barcelona. Familien! Men det som er juridisk bindende alle dager fra kontraktens signering til utløpsdato er forpliktelsene klubbene har selv om spilleren av en eller annen grunn ikke er på banen for å gjøre det han godtgjøres millioner av kroner for å gjøre.

Ut over de få sanksjonens som finnes må lønna betales uavhengig av om spilleren er skadet, mistrives eller furter.

AGENTER MED ENORM påvirkningskraft og ditto sans for meningsløse honorarer styrer denne delen av fotballen. De har bukta og begge endene. Det er de som (altfor ofte) forteller spillerne deres eget beste. Det er de som går i krigen, regisserer overgangene, tar støyten uten moralske skrupler, plyndrer klubbene og til slutt smiler hele veien til banken. At man for bare et år siden forhandlet fram en kontrakt, som i Coutinhos tilfelle fikk Liverpool til å strekke seg til ei lønn på 1,6 millioner kroner ganger 52 ganger fem og en halv – hva så?

Pengene rår, ingenting annet.

Fordi fotballen har solgt ballene sine til reven.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!