TONEANGIVENDE: Anført av en sprudlende Mohamed Zidan (t.v.) lekte Egypt seg til sin tredje strake finale i Afrikamesterskapet. Dortmund-spissen feiret scoring med å vugge på sine knallgule fotballstøvler.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA
TONEANGIVENDE: Anført av en sprudlende Mohamed Zidan (t.v.) lekte Egypt seg til sin tredje strake finale i Afrikamesterskapet. Dortmund-spissen feiret scoring med å vugge på sine knallgule fotballstøvler.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIAVis mer

Egypt revansjerte VM-fadesen

Ydmyket erkefienden Algerie.

||| (Dagbladet): Algerie - Egypt 0-4.

Å si at det er mye ondt blod mellom fotballnasjonene Algerie og Egypt, er en mild underdrivelse.

«Hatoppgjør» har blitt et utvannet begrep i fotballen, men møtene mellom lagene er regnet for å være blant de mest eksplosive i fotballverdenen, og konflikten nådde nye høyder da Algerie tok seg til VM i Sør-Afrika på bekostning av sine egyptiske fotballfiender på nøytral grunn i Sudan i november.

- Dette er en krig for begge parter. Det er et spørsmål om liv eller død. For oss er det en mulighet til å vise verden at det er vi som fortjener å være i VM. Dersom vi vinner denne kampen, kan vi følge VM med en innvendig fred. Det er vi som er mesterne, og vi er et bedre lag enn dem. Alle kommer til å se hvem som er det beste laget, lovet Egypt-spiss Mohamed Zidan foran møtet med erkerivalen.

Etter 90 minutter med semifinalefotball i Benguela, er det vanskelig å være uenig med Zidan, som selv var sterkt delaktig i at Egypt sendte Algerie til bronsefinale mot Nigeria på ytterst ydmykende vis, og seg selv til finale mot Ghana på søndag.

Dortmund-spissen, med en fortid i Danmark, scoret et nydelig mål etter 65 minutter da han snurret rundt med Nadir Belhadj før han brant til med strak venstrevrist fra 15 meter. Ballen suste opp i motsatt vinkel og sørget for at Egypt gikk opp i en betryggende 2-0 ledelse mot 10 mann.

Skallet til dommeren - slapp med gultLike før pause ble nemlig Algerie redusert med én mann sju-åtte minutter før pause da forsvarsspiller Rafik Halliche feilberegnet ballbanen og havnet på etterskudd i løpsduell mot Emad Moteab. I overkant ivrig på å rette opp egen feil, endte Halliche med å feie beina under Moteab, og et straffespark var uunngåelig.

GIKK AMOK: Algerie-keeper Faouzi Chaouchi mistet fullstendig fatningen etter Hosnys straffespark, men slapp mirakuløst unna et forsøk på å skalle ned dommeren.Foto: SCANPIX/Amr Abdallah Dalsh
GIKK AMOK: Algerie-keeper Faouzi Chaouchi mistet fullstendig fatningen etter Hosnys straffespark, men slapp mirakuløst unna et forsøk på å skalle ned dommeren.Foto: SCANPIX/Amr Abdallah Dalsh Vis mer

I og med at Halliche allerede hadde gult kort fra før, ble det i sum rødt kort da dommer Koffi Codjia fra Benin trakk opp et nytt gult kort fra lomma.

Muligens forbrøt straffeeksekutør Hosny Abd Rabbou seg mot regelen som tilsier at man ikke skal stoppe opp i tilløpet, men dommer Codjia lot det passere og godkjente scoringen til Algerie-keeper Chaouchi Faouzis elleville forargrelse.

Mirakuløst nok slapp han unna med gult kort da han forsøkte å skalle til dommeren da han ikke fikk gehør for sine protester om Hosnys framgangsmåte, men skulle til slutt få innvilget søknaden om en tidlig dusj like før slutt etter en fullstendig meningsløs ettersleng.

Åtte mot 11I mellomtiden hadde også lagkamerat Portsmouth-spiller Nadir Belhadj fått marsjordre for en grotesk tofotstakling midt på banen, noe som innebar at Algerie måtte spille de siste minuttene åtte mot 11.

Da hadde innbytter Abdel Shafi allerede gitt «faraoene» 3-0 med en utsøkt chip etter en smart frispilling fra Mohamed Zidan.

Men Egypt var ikke ferdig med å stille erkerivalen i forlegenhet.

SuperinnbytterTre minutter på overtid var det en annen innbytter som skulle sørge for at en av de svarteste dagene i «ørkenrottenes» skulle bli enda mørkere.

KORTSTOKKLEK: Dommer Koffi Codjia  viste ut tre algierske spillere i løpet av 90 minutter. Her er det Rafik Halliche som får marsjordre. Foto: EPA
KORTSTOKKLEK: Dommer Koffi Codjia viste ut tre algierske spillere i løpet av 90 minutter. Her er det Rafik Halliche som får marsjordre. Foto: EPA Vis mer

I de tre foregående kampene hadde Mohamed Nagy Gedo kommet fra benken og scoret mål.

Den smått utrolige rekken ble forlenget til fire da skuddet hans gikk under reservekeeper Zemmaouche i sin ferd mot nettmaskene, og betegnelsen «superinnbytter» kunne neppe vært mer passende.

Kampen var også et voldsomt skremmeskudd til søndagens finalemotstander Ghana. Man må nemlig ha sansen for dristige veddemål om man satser penger mot at Egypt skal sikre seg sin tredje strake tittel i Afrikamesterskapet.

SUPERINNBYTTER: Mohamed Nagy Gedo har gjort det til en vane å komme inn fra benken og score mål. Mot Algerie gjentok han den bedriften for fjerde kamp på rad.Foto: SCANPIX/REUTERS/Finbarr O'Reilly
SUPERINNBYTTER: Mohamed Nagy Gedo har gjort det til en vane å komme inn fra benken og score mål. Mot Algerie gjentok han den bedriften for fjerde kamp på rad.Foto: SCANPIX/REUTERS/Finbarr O'Reilly Vis mer