Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eia ble lurt

skriver Martine Aurdal.

||| «Redd Lyn — Ring: 820 44 774 — gi 200 kr. Copy og send videre.» Meldingen står på Facebook-veggen min, skrevet av en ivrig Aalesund-supporter nå foran cupfinalen, men som bor i Lyn-land på Oslo vest. Eliteserieklubben med konkursspøkelset hengende over seg har klart å mobilisere bredt til redningskampanje.

Lyn hadde satt fristen 1. oktober for å skaffe nok penger til å overleve ut sesongen, og Norges Fotballforbund fyrte opp under panikken med å true med at laget ville bli tatt ut av tabellen hvis de gikk konkurs før sesongslutt. I så fall ville alle poengene tatt og tapt mot Lyn bli tatt ut og kjent ugyldige. For Vålerenga ville det vært utrolig surt, siden de for første gang på 28 år endelig hadde klart å ta tre poeng i en kamp mot erkerivalen. For klubber som Aalesund kunne det blitt skjebnesvangert, siden seks poeng mindre kunne blitt avgjørende i kampen mot nedrykk. Det er derfor forståelig at hovedsponsorene til Aalesund, Molde, Vålerenga, Lillestrøm og Sandefjord, sammen med Lyns egen sponsor, spyttet i til sammen 1,35 millioner for å sikre laget ut sesongen.

Redningsaksjonen handler om neste år. Lyn kommer uansett til å rykke ned en divisjon, men konkurs kan bety sluttet på en av de virkelige aristokratene i norsk fotball, slik klubben omtaler seg selv. Siden 1896 har Lyn vært med på å prege norsk fotball på toppnivå, to ganger har de vunnet serien og åtte ganger cupen. Inntil eventuelt Skeid eller Frigg havner i samme divisjon som VIF, vil også byen miste sine halvårlige derby. Det er mange som synes det ville vært trist om laget forsvant, og en lang rekke privatpersoner og sponsorer bidrar derfor i dag til kronerullingen.

Harald Eia fortalte i Dagbladet 18. september at han privat gir 10.000 kroner til klubben. Ungene hans spiller i klubben og han synes det er «nesten uvirkelig at de kan gå konkurs». Derfor oppfordrer han også alle andre i Lyn-land til å bidra. «Det er vel en blanding av hjelp og egoisme. Lyn er viktig i lokalmiljøet for å holde barna unna knarkselgerne,» sa Harald Eia til Dagbladet. Han ble lurt.

Pengene Eia og andre bidrar med til å redde FC Lyn Oslo, går nemlig ikke til breddefotballen i lokalmiljøet. Den ledes av moderklubben Ski- og fotballklubben Lyn, som i dag har 30 millioner kroner på bok. Samme dag som Eia sto fram i Dagbladet, fortalte styreleder Tom Christian Arnulf til Aftenposten at det er uaktuelt for moderklubben å bidra til å redde fotballklubben. De lånte FC Lyn 2,5 millioner kroner i fjor, men har ikke tenkt å bidra med en eneste krone for å redde eliteserielaget denne gang. Arnulfs prioritet er breddefotballen og skiklubben, og han vil derfor bruke pengene på å bygge nytt klubbhus på Kringsjå.

Det paradoksale er at Ski- og fotballklubben Lyns millioner på bok i hovedsak kommer fra eliteklubben. Pengene kommer fra salget av aksjene i Ullevaal stadion og inntekter fra toppkampene på Ullevaal. I intervjuet framstår styrelederen lite bekymret for eliteserielagets endelikt, med ett unntak: Også breddelaget vil miste inntekter hvis klubben forsvinner fra Ullevaal stadion. Spørsmålet er om fotballklubben Lyn er verdt å redde, når selv ikke moderklubben er villig til å betale barnebidrag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media