NORGE-DØDAREN UTE: Uten de to målene fra Eidur Gudjohnsen (31) ville Norge spilt playoff om VM-plass sist. Nå slipper Egil Drillo Olsen å bekymre seg for sagaøyas største stjerne. Arkivfoto: Arnt E. Folvik
NORGE-DØDAREN UTE: Uten de to målene fra Eidur Gudjohnsen (31) ville Norge spilt playoff om VM-plass sist. Nå slipper Egil Drillo Olsen å bekymre seg for sagaøyas største stjerne. Arkivfoto: Arnt E. FolvikVis mer

Eidur vraket mot Norge

På grunn av stjernespillerens klubbsituasjon.

||| (Dagbladet.no): To ganger scoret Eidur Gudjohnsen mot Norge i forrige kvalifisering. Begge kampene endte uavgjort, og det var nok til å ruinere drømmen om playoff for Brede Hangeland & co.

Og det bodde mer enn mål i Islands største fotballstjerne: Han gikk fra å være god på Ullevaal i det første møtet lagene imellom, til å være fullstendig dominerende i Reykjavik i fjor høst.

Åpner for Veigar
Sånn blir det ikke i kvalifiseringspremieren på sagaøya 3. september. Eidur Gudjohnsen er utelatt fra landslagssjef Ólafur Jóhannessons tropp, som ble tatt ut i dag.

Den inneholder for øvrig fem mann fra U21-landslaget som slo Tyskland 4-1 for to uker siden - inkludert Vikings Birkir Bjarnason.

- Akkurat det overrasker meg ikke. Det laget var nesten bedre enn A-landslaget, sier Norges assistenttrener Ola By Rise til Dagbladet.

- Når det gjelder Eidur vet vi at han er en veldig god fotballspiller, som kan spille meget godt selv når han ikke synes å være i sin beste fysiske form. Han har et godt drag, bra blikk og er en god avslutter, sier By Rise.

- Det at mannen som i lang tid har vært Islands beste spiller, ikke er aktuell mot Norge, vil nok mange islendinger si at ikke er ideelt. Men i privatlandskampen mot Liechtenstein tidligere denne måneden var han ikke på topp, fastslår Drillos høyre hånd.

- Og når en spiller som har såpass høy stjerne i en gruppe blir borte, kan det hende det åpner opp for at andre tar mer ansvar. Nå får vi bare orientere oss og se hvem de vil bruke i den rollen istedet. Jeg så for eksempel en Veigar Pall Gunnarsson i går, han var veldig god, og vil nok gjerne ha den rollen.

Sliter i Monaco
Ifølge den islandske avisa Morgunbladid er det klubbsituasjonen som har ført til at 31-årige Gudjohnsens navn ikke vil stå på kampkortet mot Norge.

Gudjohnsen trener med Monaco, men ønsker seg bort, og har ikke spilt ett sekund så langt denne sesongen. Både Tottenham - som leide ham i vårsesongen - og Fulham skal ha vist interesse, men foreløpig tilhører han fortsatt fyrsteklubben.

Under dagens uttak informerte landslagssjef Johannesson om at han hadde snakket med spilleren om avgjørelsen, og at han vil bli vurdert i framtida — om klubbsituasjonen endres.

Seks fra Tippeligaen
For øvrig er seks tippeligaspillere tatt ut i den islandske troppen, som skal møte Danmark fire dager seinere: Arni Gautur Arason (Odd Grenland), Indridi Sigurdsson (Viking), Kristján Örn Sigurdsson (Hønefoss), Bjarni Ólafur Eiríksson (Stabæk), Birkir Bjarnason (Viking) og Veigar Pall Gunnarsson (Stabæk).

• Den norske troppen til kampene mot Island (3. september) og Portugal (7. september) ser du her.