- Eier ikke skam

Fem av langrennsdoperne fra Finland vil delta i OL neste år. Nå jobber advokater for at FIS skal redusere straffen når sakene kommer opp i mai. Fra hjemmet i Trondheim krever verdensmester Tor Arne Hetland at finnene avslutter kampen straks.

Dopingavslørte Jari Isometsä, Mika Myllylä og Janne Immonen har slått seg sammen og engasjert advokater. Kvinneløperne Virpi Kuitunen og Milla Jauho jobber hver for seg. Duoen hevder at legene proppet dem fulle av dop uten at de visste det. Alle fem har som målsetting å kutte så pass mye av den obligatoriske utestengelsen på to år at de rekker lekene i Salt Lake City neste år.

- Vi mener at mange andre som har brukt forbudte preparat nå kommer unna, mens vi straffes. Det føles ikke riktig, sier Jari Isometsä til den finske avisa Iltalehti.

Tor Arne Hetland fikk nyheten om finnenes siste offensiv av Dagbladet hjemme i boligen bak Granåsen i går. Han er sjokkert.

- De eier ikke skam. De bør ta den straffen de får. Jeg skjønner ingenting av dette her lenger, sier han.

- Urettferdig

Men ønsket om å fortsette karrieren er sterkt hos de fem finnene. Sistemann som ble dopingavslørt, veteran Harri Kirvesniemi, har lagt opp, og bryr seg ikke om lengden på utestengelsen.

Ifølge Jari Isometsä kommer de tre herreløperne til å henvise til WADAs (det internasjonale antidopingbyrået) 200 uoffisielle tester i Lahti. Disse ble innhentet av den norskamerikanske forskeren Jim Stray Gundersen for å utvikle en metode for å avsløre EPO-doping.

Resultatene offentliggjøres ikke fordi prøvene er gitt i forskningsøyemed, og under løfte om anonymitet. Men i Finland mener de å vite at WADA-prøvene avslører rundt ti nye tilfeller av bloddoping.

- Vi finner lider urettferdig om dette er riktig. Jukset har tydeligvis vært allment utbredt, men bare noen få straffes. Andre fortsetter som om ingenting har skjedd, sier Isometsä, som har trent som vanlig siden han ble tatt.

- Om man som jeg har trent på heltid i 15 år, er det direkte helsefarlig å plutselig slutte. Og jeg håper fortsatt på å stå på startlinjen i Salt Lake City. Mikas, Jannes og min advokat arbeider nå for å gjøre det mulig, sier han.

Livstidsstraff

- De burde vært utestengt på livstid. De har ødelagt for hele langrennssporten. Så prøver de på dette, sier Hetland, som mener at finnenes argumenter ikke henger på greip.

- WADA har ikke kommet med meldinger om andre dopingsaker. De kan jo ikke be om mildere straff da, sier Hetland, som har bestemt seg for å droppe lørdagens 60-kilometer fellesstart i Kuopio i Nord-Finland.

- Jeg har ikke noe imot å konkurrere i Finland etter det som har skjedd, men jeg blir hjemme på grunn av formsvikt, sier han.

Er sjanseløse

Det blir neppe livstidsstraff som Hetland ønsker, men juksemakernes utspill avfeies raskt og brutalt av advokat Odd Seim Haugen, medlem i FIS-styret.

- Dette kommer overraskende på alle, men regelverket er helt klart. Det er ikke mulig at finnene kan stille opp i OL. Men jeg tar det til etterretning at de forsøker seg. Et eksepempel i denne sammenheng er Jegorova som ble utestestengt i 97. Russerne prøvde seg, men hun var ikke tilbake i konkurranse igjen før i 99, sier han.

Skipresident Jan Jensen sier dette:

- Dette kom brått på. De gangene man gir dispensasjoner er det helt spesielle begrunnelser. Slik jeg ser det er det ingen slike i denne saken. Resultatene av eksperimentene finnene har drevet med har vært svært ødeleggende.

- Jeg vil ikke spekulere i om det er mulig å nå fram med en anke.

VIL KONKURRERE I OL: Dopingtatte Mika Myllylä (i midten) og Janne Immonen (nr. 2 fra høyre) har sammen med Jari Isometsä engasjert advokater for å få redusert utestengelsen på to år. Løperne vil delta i OL neste år. Harri Kirvesniemi (t.v.) bryr seg ikke om lengden på dommen. Han har lagt opp.