KLATRET STERKT: FDJ-rytteren Odd Christian Eiking ble beste norske på kongeetappen i Arctic Race. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
KLATRET STERKT: FDJ-rytteren Odd Christian Eiking ble beste norske på kongeetappen i Arctic Race. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.Vis mer

Eiking ble beste norske på Korgfjellet

– Det var gøy, jeg fikk hjelpen jeg trengte.


KORGFJELLET (procycling.no): Rødt, hvitt og blått i front. FDJ-fargene var bleke i regnværet, men godt synlige i helt fremme da feltet stormet mot Korgfjellet, avslutningen på kongeetappen i Arctic Race lørdag.

Toget begynte med Daniel Hoelgaard og Milano-Sanremo-vinner Arnaud Démare, som satte et forrykende tempo på flatene inn mot den 8.9 kilometer lange stigningen, mens Yoann Offredo lusket like bak. Bakerst lå det franske lagets leader du jour; Odd Christian Eiking. 21-åringen ble godt posisjonert i bunn av stigningen.

– Det var gøy, jeg fikk hjelpen jeg trengte. Dette var min dag på en måte, sier Eiking til procycling.no etter å ha blitt beste norske på en 5.plass på den svært regntunge etappen.

LES OGSÅ: Italiener vant kongeetappen i Arctic Race

FDJ-rytteren ble godt beskyttet av Offredo gjennom de slake partiene i begynnelsen av Korgfjellet (6.4 prosent i snitt). Da angrepene gikk i strie strømmer mot toppen valgte Eiking en kjølig tilnærming. Nordmannen observerte støtecupen mens han danset stående i pedalene og satt rolig på bakhjulet til fjorårets sammenlagtvinner Rein Taaramäe (Katusha).

Slik gikk han glipp av det avgjørende angrepet to kilometer fra mål, da etappevinner og ny sammenlagtleder Gianni Moscon (Team Sky) støtet seg opp til Stef Clement (IAM Cycling), Sergio Henao (Team Sky) og Bjørn Tore Hoem (Joker-Byggtorget).

I mål er det bare Moscon, Clement, Oscar Gatto (Tinkoff) og Martin Elmiger (IAM) som er foran Eiking.

– Man må være lur i en sånn bakke. Jeg lå i første rekke hele veien stort sett, det kom folk bakfra i ganske høy fart når det flatet ut. Jeg håpte at noen andre skulle gå etter og drar meg med, sier den klatresterke askøyværingen – mens han pakker på seg litt tørre klær på den iskalde fjelltoppen Helgeland.

– Bakken var ganske slak noen steder. Det var ganske mange som satt med lenge. Det var mye luring og man kan ikke følge alle angrep. Jeg håpte det skulle være samlet frem til 500 meter og avgjort i en spurt, sier Eiking – som krysset målstreken 24 sekunder bak lørdagens vinner, Moscon.

– Jeg følte meg greit. Dette været er ikke helt mine favorittforhold. Man blir ganske fort stiv når det regner hele dagen. Det var ganske kaldt. Det er vanskelig. For hvert angrep som går, pakker det seg i lårene. Man kan ikke gå på alt, når det er så lett å ligge på hjul i en sånn bakke.

Resultatet betyr at FDJ-rytteren ligger på 5.plass sammenlagt, 34 sekunder bak italieneren fra Team Sky. Arctic Race avsluttes søndag med en spurtetappe i Bodø. Eiking ble 6.mann i fjorårets Arctic og sa før årets ritt at målet var en topp fem eller bedre.

– Det var det jeg så på forhånd. Og det visste seg å være et realistisk resultat. Jeg hadde håpet på topp tre også. Det kunne kanskje gått om jeg hadde gjort alt perfekt i dag, sier Eiking.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no