SKIFTER LAG: Eiking er klar for belgiske Wanty-Groupe Gobert. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SKIFTER LAG: Eiking er klar for belgiske Wanty-Groupe Gobert. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Eiking klar for belgisk lag: – Har blitt lovet kapteinsrolle

Nordmannen skifter lag etter sesongen.

(procycling.no): Mandag ble det kjent at Odd Christian Eiking skifter lag fra FDJ til Wanty-Groupe Gobert.

procycling.no avslørte overgangen på lørdag, og den ble mandag formiddag bekreftet av laget i en pressemelding.

– Jeg er veldig fornøyd med valget, sier Eiking til procycling.no.

– Det er rett og slett fordi jeg har stor interesse av å utvikle meg som rytter gjennom å få flere egne sjanser, både i mindre og større ritt. Så enkelt er det. Jeg er interessert i å utvikle meg gjennom å kjøre finaler, sier Eiking om hvorfor det ble akkurat Wanty.

– Eiking er virkelig en type rytter vi har sett etter. Et ungt talent, ambisjonsrik, en vinner og en god klatrer. Han vil være en viktig brikke rundt Guillaume Martin i de tøffeste rittene, sier lagets manager, Jean-Francois Bourlart.

Lovet kapteinsrolle

Nordmannen har syklet for FDJ siden han ble proff i 2015, og vil sykle for laget ut sesongen. I Wanty har Eiking kontrakt for de to neste sesongene.

Der vil han få en kapteinsrolle.

– Det jeg har blitt lovet er at jeg blir kaptein eller sidestilt kaptein med Guillaume Martin i de kuperte rittene, sier Eiking.

– Det er det jeg bryr meg mest om. Jeg må nok hjelpe lagkameratene i blant de også, men det er et lag jeg har signert for å kjøre for resultater i de kuperte rittene.

Trenger invitasjon til de største rittene

Det belgiske laget er et såkalt prokontinentallag, altså et nivå under de beste lagene i WorldTouren, hvor FDJ er ett av 18 lag. Eikings nye lag er dermed avhengige av å få invitasjon til de største rittene.

Wanty er blant de største prokontinentallagene, og deltok nylig i Tour de France. Laget kjørte også alle de tre Ardenner-klassikerne (Amstel Gold Race, La Fléche Wallonne og Liége-Bastogne-Liége) tidligere i år, alle type ritt Eiking sikter seg inn mot.

– Er det et steg ned nivåmessig, men et steg opp i laghierarkiet?

– På papiret er det et steg ned, men for meg selv ser jeg på det som et steg opp. Nå er jeg høyere oppe i hierarkiet, og Wanty er et lag som kjører flere av de største rittene. Dermed blir det ikke noen endringer på løpsplanene, sier askøyværingen.

Var i samtaler med flere lag

Eiking har hatt en god sesong, med sin første proffseier i Boucles de l'Aulne, og forrige uke imponerte han med å bli nummer 13 sammenlagt i Tour de Pologne.

Interessen fra lag har vært der, og lag som Bora-hansgrohe, Dimension Data og Trek-Segafredo ble alle nevnt i media.

– Alle de var aktuelle, men jeg tenkte meg nøye om. Til slutt kom jeg fram til at Wanty kom med et veldig godt tilbud, og med lovnad om en kapteinsrolle. Det har jeg større interesse av enn å kjøre på et lag kun fordi de har WorldTour-status.

– Det var bare samtaler, men hadde jeg hatt lyst, hadde jeg nok fått kontrakt med et WorldTour-lag.

Turbulent tid i FDJ

Nordmannen legger heller ikke skjul på at de økonomiske betingelsene er klart bedre i Wanty, enn hva han har hatt som neo-pro i FDJ.

Eiking kom inn i det franske laget like etter han fylte 21 år, et lag hvor Eiking tar med seg både gode og dårlige minner fra.

– Jeg har utviklet meg som rytter i løpet av de to siste årene, men det har vært litt turbulent også. Derfor blir det en befrielse å komme til et lag hvor jeg er høyere i hierarkiet og får en friere rolle.