Einar (30) ble trent av Petar Vukicevic: - Han fortalte hva vi måtte gjøre hvis jeg skulle dope meg

- Det stinker lang vei, sier den tidligere landslagsløperen.

TRANBY (Dagbladet): Einar Inge Aasen (30) velger nå å stå fram og fortelle om en samtale han hadde med topptreneren Petar Vukicevic på deres hotellrom, da de var på treningsleir i årsskiftet 2001/2002, en samtale han i går også varslet Antidoping Norge om.

- Dette handler om hva slags holdninger en trener bør ha til doping. Forholdet trener/utøver i friidretten er svært tett, og en trener med feil holdninger til doping kan lett påvirke unge utøvere, sier Aasen til Dagbladet.

Han var i flere år i Norges-toppen på 200- og 400-meter, og ble trent av Petar Vukicevic i årene 2001 - 2002. Vukicevic sa i Dagbladet 12. november at han hadde spurt en trenerkompis om forbudte stoffer i e-poster sendt fra 2001 - 2003. Vukicevic anklaget sin ekskone for å ha manipulert deler av innholdet i e-postene, og sa til TV2:

- Alle mine utøvere, absolutt alle, står bak meg og støtter meg.

NORDISK MESTER: Einar Inge Aasen hevdet seg både i norsk og nordisk sammenheng - her fra et Golden League-stevne på Bislett i 2005. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
NORDISK MESTER: Einar Inge Aasen hevdet seg både i norsk og nordisk sammenheng - her fra et Golden League-stevne på Bislett i 2005. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Det stemmer ikke, sier Aasen til Dagbladet hjemme i stua på Tranby i Lier utenfor Drammen.

- Snakket om doping Aasen var med Petar Vukicevic på treningsleir ved årsskiftet 2001/2002. Han sier de to delte rom, siden de var de eneste mennene på turen - og at de to bodde et stykke unna resten av gruppa.

- Mens han og jeg var alene på hotellrommet begynte plutselig Petar å snakke om doping. Han ba meg ikke direkte om å bruke doping. Men han fortalte hva vi måtte gjøre hvis jeg skulle dope meg, sier Aasen til Dagbladet.

Aasen understreker overfor Dagbladet at han blankt avviste tanken om å dope seg, og at han aldri noen sinne har brukt eller vurdert å bruke forbudte stoffer.

- Petar snakket om at vi burde være en lengre periode i for eksempel Kroatia eller et sted der de bare snakket serbisk, og der vi kjente de som var der, slik at vi kunne gjøre en avtale med en vaktmester eller andre slik at vi ble varslet hvis det var nordmenn der, eller hvis det kom noen fra Norge. Han snakket også om tidsperioden vi måtte være der, sier Einar Inge Aasen.

- Jeg reagerte på detaljrikdommen - at vi skulle reise bort og være der over en viss periode. Det stinker lang vei. Dette var også før dopingreglene ble slik at man må melde fra hvor man er til enhver tid. Da denne samtalen fant sted, var det mye lettere å reise vekk og stikke seg bort.

- Ekstremt rar samtale I går sendte Aasen også en e-post til Antidoping Norge - der han nevner samtalen med Vukicevic, og sier han vil avgi en full forklaring om denne.

- Men den samtalen avslørte for meg hva slags holdninger han hadde. Jeg var 19 år da jeg trente med ham, og det er svært ugunstig å ha en slik trener for en ung utøver. Forholdet mellom utøver og trener i friidrett er så spesielt at det er veldig lett å misbruke det. Derfor er det ekstremt viktig at man har trenere og ledere med en klar holdning mot doping, sier Einar Inge Aasen til Dagbladet.

- Det var en ekstremt rar samtale å ha; hvorfor skal han fortelle hvordan vi må gjøre det hvis vi skal dope oss? Det er for meg helt uforståelig, sier han.

Aasen sier Petar aldri nevnte doping igjen. Han brøt med Petar etter 2002-sesongen, og flyttet til Sverige. Han tok NM-sølv på 400 meter innendørs i 2005, og bronse på samme distanse i 2006, og ble også tatt ut til å representere Norge på 4 x 400 meter stafett under EM i Göteborg i 2006.

PÅ TOPPNIVÅ: Einar Inge Aasen (med caps) sammen med resten av laget på 400 meter stafett i EM i Göteborg i 2006. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
PÅ TOPPNIVÅ: Einar Inge Aasen (med caps) sammen med resten av laget på 400 meter stafett i EM i Göteborg i 2006. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har vært i kontakt med mange personer i denne saken, og har bestemt oss for ikke kommentere navn eller innhold i den kommunikasjonen som pågår før vi har kommet fram til en konklusjon i saken, sier Mads Drange i Antidoping Norge.

- Husker ikke samtalen Petar Vukicevic svarer via sin advokat Vidar Strømme, som har fått lest opp uttalelsene fra Aasen:

- Petar sier at han er helt uforstående og veldig overrasket over dette. Han har absolutt ikke sagt at noen «burde» dope seg eller gitt noen oppskrift om det. Han kan heller ikke huske den ene samtalen som kan ha blitt misforstått slik, og Aasen har aldri sagt at han har blitt fortalt slikt, heller ikke som grunnlag for å flytte eller skifte trener, skriver Strømme i en e-post til Dagbladet.

Strømme mener det er uklart hva Aasen mener Vukicevic har sagt:

- Har han gjort seg opp en mening på bakgrunn av det som nå er publisert slik mange sikkert har, og tolket ti år gamle samtaler i lys av det? Bortsett fra at dette er ukjent for Petar, virker historien med lang tids fravær i et serbisktalende land og avtale med lokal vaktmester nokså underlig, skriver Strømme.

- Må ha misforstått - Med det omfanget saken har fått, skal det godt gjøres at ikke noen kan ha misforstått noe som Dagbladet nå kan bringe fram. Vi forutsetter at han henvender seg til Antidoping Norge og forteller sin historie mer nøyaktig der, hvor det også kan stilles kontrollspørsmål til ham, skriver Strømme.

- OVERRASKET: - Petar kan ikke huske en samtale som kan ha blitt misforstått slik Aasen sier, opplyser Vukicevics advokat Vidar Strømme. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- OVERRASKET: - Petar kan ikke huske en samtale som kan ha blitt misforstått slik Aasen sier, opplyser Vukicevics advokat Vidar Strømme. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Aasen kontaktet i går Antidoping Norge.
 
- Vi går ut fra at Dagbladet før publisering av slike ting sjekker med andre utøvere om han den gangen også sa slike ting, som han nå sier at han reagerte sånn på, og at det omtales samtidig, legger Strømme til.

Aasen forteller at han reagerte på det Vukicevic hadde sagt, og derfor informerte sin far om det som hadde skjedd.

- Einar tok opp dette med meg i 2002. Han reagerte på det som var blitt sagt av Petar, men vi gikk aldri videre med det, sier Inge Arthur Aasen til Dagbladet.