Eirin Sørmo ble angrepet av hest

Eirin (21) var lam. Nå forbløffer hun legene

- Helt enormt. Dette er noe vi sjelden ser.

VAR LAM: Eirin Sørmo greier å løfte en tommel opp, to uker etter at nakken hennes ble stygt kvestet. Snart kjører hun et siste travløp på Vincennes. Foto: privat
VAR LAM: Eirin Sørmo greier å løfte en tommel opp, to uker etter at nakken hennes ble stygt kvestet. Snart kjører hun et siste travløp på Vincennes. Foto: privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Eirin Sørmo (21) har hatt et helt usedvanlig år.

Fra å være lam fra nakken og ned for et drøyt år siden, skal hun kjøre travløp for første gang etter en dramatisk ulykke, som nesten kostet henne livet.

Det skjer ikke hvor som helst. Eirin Sørmo er invitert til å kjøre et løp 15. oktober på sagnomsuste Vincennes i Paris.

Egentlig hadde ikke den tøffe trønderjenta planer om å kjøre løp igjen i det hele tatt.

- Kunne ikke si nei

- Men jeg kunne jo ikke si nei til dette eventyrlige tilbudet. Jeg gleder meg veldig, sier Eirin Sørmo til Dagbladet.

VENNENE: Rofstad Odin vant Kong Olavs Æresløp på Bergen Travpark noen uker før den dramatiske episoden. Eirin Sørmo har fått blomster. Bak følger trener og kusk Bjørn Garberg. Foto: privat
VENNENE: Rofstad Odin vant Kong Olavs Æresløp på Bergen Travpark noen uker før den dramatiske episoden. Eirin Sørmo har fått blomster. Bak følger trener og kusk Bjørn Garberg. Foto: privat Vis mer

Hun fikk en klar beskjed av legene at hun i verste fall aldri kunne gå igjen, til i beste fall at det ville ta et år, før hun kunne stå på egne bein.

Hun kunne ikke bevege noen deler av kroppen etter ulykken. Hun måtte mates, og en annen person holdt mobiltelefonen hennes, da hun snakket med Dagbladet for første gang etter ulykken.

- Legene forstår lite

Men så begynte hevelsene i ryggmargen å gå tilbake.

Den tøffe unge kvinnen fikk gradvis kontakt med sin egen kropp igjen.

Hun forteller:

- Legene forstår fortsatt lite av den store framgangen jeg har hatt.

- Gedigent arr

Men helt bra er hun ikke blitt.

I FULL VIGØR: Eirin Sørmo er i full vigør i travsporten igjen. Foto: privat
I FULL VIGØR: Eirin Sørmo er i full vigør i travsporten igjen. Foto: privat Vis mer

- Jeg har et gedigent arr i ryggmargen. Sannsynligvis hindrer arret noen signaler fra ryggmargen, slik at de ikke når hjernen min. Det resulterer i at jeg ikke kan heise armene helt opp over hodet. Og jeg sliter med å få tilbake styrken i skuldrene.

Hun ler:

- Hestene i løpet på Vincennes blir tildelt ved loddtrekning. Får jeg en stri hest, så er det vel bare å la den løpe fritt. Jeg har nok ikke styrken i armene til å stagge en stri hest. Heldigvis er det en stor bane å løpe seg trøtt på.

Hun legger til:

- Man kan uansett ikke bli sterkere enn en hest, og hvis man begynner å bruke makt så er man allerede på feil spor.

Den dramatiske historien

DRAMA PÅ MOMARKEN TRAVBANE: Her stuper hesten New Fighter med blå/hvit kusk Adrian Solberg Akselsen. Gøran Antonsen og Pastor Royal rett bak har ikke sjanse til å komme unna. Ulykken skjedde tirsdag 18. juni. Bilder fra Rikstoto Direkte. Vis mer

Dette er den dramatiske historien fra sommerdagen for et drøyt år siden. Da Eirin Sørmo bare skulle ta et siste bilde av yndlingshesten sin før hun skulle av gårde til travtrenerskolen. Samt at hun ville sjekke om Rofstad Odin hadde nok mat og vann.

14. juli i fjor var stalljenta, som også var en habil travrytter tilfeldigheter og en god porsjon flaks som forhindret henne fra å bli drept, eller i beste fall, lammet fra nakken og ned. Travhesten Rofstad Odin, hennes passhest og gode venn angrep henne for å drepe.

De dramatiske sekundene utspant seg i en luftegård hos travtrener Bjørn Garberg på gården Kvål i Trøndelag. På stedet der Eirin Sørmo hadde sin faste jobb som stallansatt. Men nå skulle hun videre, mot en egen trenerkarriere. Men så skjedde det som ikke skulle skje.

Gal av sjalusi kastet hingsten seg over henne og beit seg fast i nakken hennes. Den store hesten svingte på den kraftige halsen. Eirin ble slengt til alle sider, etter festet hesten hadde i nakken hennes.

- Jeg hang og slang til jeg ikke kjente kroppen min. Jeg så på den, at den dinglet fram og tilbake. Men jeg hadde ingen kontakt med kroppen. Da skjønte jeg at jeg var blitt lam, fortalte Eirin Sørmo fra rullestolen til Dagbladet etter den dramatiske episoden.

Hun hadde en teori om hvordan det kunne være mulig at den ellers så snille hesten skulle angripe sin beste venn. Men det var et problem. Rofstad Odin var svært hingstete. Sagt med andre ord, svært glad i damer.

- Det luktet nok en annen hingst av meg, fordi jeg hadde vært i nærheten av en rett før. Den hadde klødd seg på mulen mot armen min. Og det likte han nok dårlig. Det var jo jeg som var venninna hans, forklarte hun til Dagbladet om hennes tanker om hvorfor hesten plutselig gikk amok med mord i blikket.

PÅ BEINA IGJEN: Eirin Sørmo sto på egne bein for første gang etter ulykken 17. august, hjulpet av fysioterapeutene Maria Stagrum (t.v.) og Elin Norum. Foto: privat
PÅ BEINA IGJEN: Eirin Sørmo sto på egne bein for første gang etter ulykken 17. august, hjulpet av fysioterapeutene Maria Stagrum (t.v.) og Elin Norum. Foto: privat Vis mer

Eirin Sørmo lukket øynene. Hun var slengt i bakken. Rofstad Odin knelte ned over henne. Hesten gjorde seg klar til å avslutte. Hun ønsket ikke at det siste hun så var hesten, den gode vennen hennes som drepte henne.

Men så kom venninna Olea Ville Furre stormende til med høye rop og fakter. Hesten ble distrahert og trakk seg litt unna. Det reddet livet til Eirin Sørmo.

Furre fikk trukket den livløse kroppen til venninna ut av luftegården.

Mirakel

Resten er en utrolig historie.

Eirin Sørmo pådro seg fire brudd i nakken, punktert lunge, samt at hovedpulsåra til hjernen ble revet over. Dette skjedde 14. juli.

17. august, bare en drøy måned etter sto den uvanlig viljesterke kvinnen på beina for første gang, hjulpet opp fra rullestolen av to fysioterapeuter.

Hun lærte seg å gå på nytt.

- Enestående vilje

- Eirin har en enestående vilje. Men det skal også legges til at hun har vært veldig heldig, rent nevrologisk, sier fysioterapeut Elin Widegren Norum til Dagbladet.

Hun har behandlet og trent opp Eirin Sørmo etter den alvorlige ulykken. Hun sier at det er mange pasienter med ryggmargsskade som har en like sterk vilje, men som ikke har vært like heldige.

- Det er helt fantastisk det som har skjedd med Eirin. Nå får vi håpe at en stagnasjon i utviklingen av det motoriske lar vente på seg. For som regel så kommer det før eller siden en stagnasjon. Men framgangen hennes er helt enorm. Det er noe vi svært sjelden ser, forklarer Norum.

SOMMERJOBB: I sommer fikk hun forsøke seg som kommentator på hestekanalen Rikstoto Direkte. Det var så vellykket at hun fortsatt får oppdrag. Foto: privat
SOMMERJOBB: I sommer fikk hun forsøke seg som kommentator på hestekanalen Rikstoto Direkte. Det var så vellykket at hun fortsatt får oppdrag. Foto: privat Vis mer

15. oktober året etter skjer et nytt og viktig kapittel i det begivenhetsrike livet til Eirin Sørmo, når hun kjører løp på Vincennes i Paris.

Vil bli travtrener

Det er elever fra skoler for utdanning i travsport fra Norge, Sverige, Finland og Frankrike som skal konkurrere i løpet.

- Så skal jeg ta trenerskolen. Jeg fikk jo ikke tatt utdannelsen i fjor. Men heldigvis ble det holdt av en plass til meg. Det er jeg veldig takknemlig for. Jeg vil alltid arbeide med hest. Men jeg kjører sannsynligvis ingen flere løp, enn dette ene i Paris, sier Eirin Sørmo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer