Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Friidretts-VM 2019:

Eivind er medaljegrossisten du neppe har hørt om

Selv med ti NM-gull på rad har ikke mediene akkurat rent ned dørene til Norges medaljekandidat i slegge.

EN OUTSIDER: Eivind Henriksen har klippekort på NM-gull, og tror han kan kaste seg opp på podiet i VM også. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
EN OUTSIDER: Eivind Henriksen har klippekort på NM-gull, og tror han kan kaste seg opp på podiet i VM også. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

DOHA (Dagbladet): Eivind Henriksen, heter han, og har vært regjerende norgesmester i sleggekast de siste ti åra. Som 29-åring er det ganske unikt, men interessen for en av Norges største medaljegrossister har ikke vært voldsom.

- Det kunne vært skrevet mer, men jeg får prøve å kaste litt lenger så jeg blir mer attraktiv på mediamarkedet, smiler Oslo-gutten i et lett avkjølt rom på Wyndham hotel West Bay i Doha sentrum.

Tirsdag skal han kvalifisere seg for VM-finalen i slegge. Alt annet vil være en overraskelse. Henriksen regner seg som en medaljeoutsider i VM, til tross for at han i denne sammenhengen bare står med en femteplass fra fjorårets VM som sin beste internasjonale prestasjon.

- Ja, medaljeoutsider vil jeg si er riktig ord. Jeg har som mål å komme topp seks, og det er rundt det jeg er ranka som i verden. Hvis jeg klarer det, skal jeg være veldig fornøyd, sier Henriksen til Dagbladet.

Pers er lik norgesrekord

Henriksen har jevnt og trutt forbedret sin personlige rekord de siste åra. Og når Henriksens personlige rekord forbedres, er det det samme som at norgesrekorden forbedres.

I skrivende stund er den på 78.25 meter, satt i Hessen i Tyskland i juni. Den automatiske kvalifiseringsgrensa i forsøket er på 76.50.

Med andre ord godt innafor Henriksens rekkevide. Det er en VM-medalje også.

- Målet mitt er å sette pers og norsk rekord, så får vi se hva det holder til. Den bronsemedaljen vil jeg si er ganske åpen, så jeg vil si at vi er tre, fire stykker som skal kjempe om den, er Henriksens egen vurdering.

I fjorårets EM i Berlin var han i toppform, og det å prikke toppformen er noe av det han har lykkes best med de siste sesongene.

- Det er noe vi har jobba med i alle år. Sånn som i år har det vært veldig viktig å ikke slippe opp for mye i løpet av sesongen og heller bare trene seg gjennom de konkurransene jeg har hatt for å holde trykket oppe. Hvis man slipper opp i mai og skal prestere i hvert eneste stevne gjennom hele sommeren, er det ofte at trykket faller litt.

Kneproblemer

Derfor er det heller ikke noe problem for Henriksen at mesterskapet i år er rekordseint på året. Han har forsøkt å spare kruttet til nå.

- Vi får se, da, om jeg klarer å prestere bra eller ikke. Man må gjøre ting litt annerledes i år med tanke på at det er sent, og da blir det som det blir. Det er derfor jeg har hatt en litt varierende resultater gjennom sommeren, men jeg har ikke vært noe bekymra.

Bekymra har derimot mange vært på vegne av kneet hans. Gjennom hele karrieren har han slitt med korsbåndskader som har resultert i flere operasjoner.

- Korsbåndet har egentlig aldri vært noe problem når jeg kaster, og kaste har jeg fått gjort alle årene jeg har vært skada. Det er heller den fysiske treninga jeg ikke har fått gjort, sier Henriksen.

- Det har ikke satt deg tilbake?

- Det har ikke vært en fordel, men jeg har fått utvikla meg teknisk i alle de årene, selv om jeg på en måte har vært svak.

- Tren mer teknikk!

Her er vi inne på kjepphesten til den etterhvert så rutinerte sleggekasteren. Henriksen er mer opptatt av teknikk enn kraft, spesielt når man er ung.

- Jeg har alltid vært veldig opptatt av teknikk, at du må utvikle en god teknikk før du kan utvikle mye styrke. Det er lettere å bli god teknisk når du er litt svakere. Jeg ser at det er ganske mange utøvere som går feil vei ut fra hva jeg tenker. Det er mange som begynner å trene mye vekter fra de er unge. Da er det vanskeligere å bli god teknisk.

- Hva er nøkkelen til et godt sleggekast?

- Det er mange faktorer du må få til for å øke farta på den slegga, og det er det som er viktig. Det er høyrebeinet som er motoren. Du må trykke den hardt ned i bakken, samtidig som du vrir foten. Det er det som skaper hastigheten på slegga.

Det er denne bevegelsen som høres ut som en litt i overkant stor belastning på korsbåndskadde knær, men som ifølge Henriksen selv altså ikke er det.

En evighetsmaskin

Og med ti NM-gull på rad, har han i hvert fall bevist at han har mestret sleggekast bedre enn noen annen nordmann i perioden kneet har fusket.

Så hvor lenge kan han holde det gående?

- Slegge kan man holde på med i mange år. Jeg har sett folk som har vært oppe i førtiårsalderen som holder på med dette, så jeg skal i hvert fall være med og prege NM selv om jeg trapper ned den internasjonale satsinga om noen år, sier 29-åringen og ler.

- Vil du si du er Norges mest ukjente medaljegrossist?

- Nå har vi et par jenter i diskos som har hatt 34 seiere på rad til sammen, så jeg vet ikke helt. Men det var absolutt populært hos mediene å sette norsk rekord i EM i fjor, så jeg får prøve det samme igjen nå.

PS! Diskos-jentene Henriksen snakker om, er Mette Bergmann og Grete Etholm, som vant samtlige NM mellom 1984 og 2017. Bergmann fra 1984 til 2000, Etholm fra 2001 til 2017.

SUPERMANDAG: Afrikas stjerneløpere hyller Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm krangler med Amalie Iuel og Abderrahman Samba forvirrer alle - få timer før tidenes norske VM-dag . Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media