Martine Ek Hagen snakker ut om myrdramaet:

Ek Hagen: - Hjernen skrudde seg av, og jeg ville bare sove. Jeg orket ikke å bevege meg etter en time

Martine Ek Hagen (25) forsøkte å svømme over myra. Det burde hun ikke ha gjort. Nå forteller hun om sitt livs verste mareritt.

SATT SEG FAST: Martine Ek Hagen forsøkte å svømme over myra. Det burde hun aldri ha gjort. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SATT SEG FAST: Martine Ek Hagen forsøkte å svømme over myra. Det burde hun aldri ha gjort. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvis vi utelukkende ser på det sportslige, har oppkjøringen til 2016/17-sesongen vært meget lovende for Martine Ek Hagen. Men på en rekke andre områder har 25-åringen fra Ytre Enebakk vært svært uheldig.

1. Det startet i vinter. Ek Hagen slet med sykdom og fikk ikke ut sitt potensial. Derfor ble hun vraket fra elitelandslaget da Norges Skiforbund valgte å kutte antall landslagsplasser.

2. Plutselig fikk hun ikke lenger være med på samlinger med sine beste treningsvenninner. Aller verst var det å ikke få reise sammen med tremenningen og bestevenninna Heidi Weng.

3. Da elite- og rekruttlandslaget, som Ek Hagen nå er en del av, skulle møtes på samling i august, hadde Ek Hagen gledet seg lenge. Men hun fikk dessverre en ny nedtur, da hun falt, fikk skulderen ut av ledd og ble fraktet med ambulanse vekk fra Blink-festivalen i Sandnes.

4. Dermed ble hun satt tilbake rent treningsmessig og måtte trene alternativt i en god periode. Så gikk det galt igjen. I går satt hun seg fast i en myr på løpetur i skogen i Lillehammer.

GLAD I NATUREN: Martine Ek Hagen, her sammen med Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg, trives i naturen, men fikk i går en svært ubehagelig opplevelse i myra.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GLAD I NATUREN: Martine Ek Hagen, her sammen med Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg, trives i naturen, men fikk i går en svært ubehagelig opplevelse i myra. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Prøvde å svømme over myra

Nå snakker Ek Hagen ut om den skremmende hendelsen overfor Dagbladet.

- Jeg var på joggetur og var omtrent to timer hjemmefra. Jeg kunne spare én time om jeg kom meg over myra, men det var veldig mye vann. Derfor prøvde jeg å svømme over, men jeg endte opp med å sette meg fast. Da forsøkte jeg å snu, men klarte ikke å komme meg opp der heller, forteller Ek Hagen til Dagbladet.

- Derfor søkte jeg tilflukt på en slags øy midt i myra. Jeg prøvde først mange ganger å komme meg til en av sidene, men det gikk ikke. Jeg hadde mobilen i en plastlomme i drikkebeltet, så heldigvis fungerte den. Da ringte jeg pappa og sa at «jeg sitter fast i en myr skogen, hvis du lurer på hvorfor jeg ikke kommer hjem.»

Ek Hagen måtte jobbe meg seg selv for å holde humøret oppe.

- Pappa var på jobb hjemme i Enebakk, mens jeg var på Lillehammer, og han ble selvfølgelig livredd. Da jeg satt fast, tenkte jeg at jeg var i militæret på en øvelse. Jeg tenkte at det var helvetesuka, forteller Ek Hagen og konkluderer:

- Militæret er ikke noe for meg, sier hun og ler.

- Hjernen skrudde seg av. Jeg bare krøp sammen

Langrennsprofilen ble stivfrossen da hun lå i myra.

- Det var forferdelig kaldt. Det var bare fire-fem grader, og jeg måtte krype sammen i en ball for å prøve å holde varmen, sier 25-åringen.

Det ble stadig mer dramatisk i påvente av hjelp fra redningsmannskapet, men Ek Hagen smiler og ler likevel med en god dose selvironi når hun snakker om den ubehagelige opplevelsen.

- Det var så innmari kaldt. Hjernen skrudde seg av. Jeg bare krøp sammen i en ball for å prøve å holde varmen og ville bare sove. Jeg orket ikke å bevege meg etter en time. Etter en halvannen time kom redningsmannskapet. Det var en lettelse. Endelig skulle jeg få varmen igjen. Jeg tenkte ikke akkurat på miljøet da jeg endelig kom i dusjen. Der var jeg lenge, forteller Ek Hagen og ler.

- Redningsmannskapet prøvde å spore opp mobilen min, og det var bare ti prosent strøm igjen da det skjedde. Jeg lurer på hva som hadde skjedd om jeg ikke hadde hatt mobil, eller hvis den hadde gått tom for strøm. Jeg skal i hvert fall alltid ha med meg mobil på tur framover. Og jeg skal ikke være like sta og på død og liv prøve å komme over de verste myrene, sier hun og smiler.

- Jeg er så øm

Ek Hagen ler av hendelsen når hun snakker med Dagbladet dagen derpå og bedyrer at hun ikke har latt seg skremme av opplevelsen.

- Hva gjør du neste gang du møter en myr?

- Jeg kan ikke være redd og kommer nok til å løpe i myra igjen ganske snart, men ikke de aller første dagene. Jeg har så mange sår og er så øm etter hendelsen. Jeg spente så mange muskler for å holde varmen at jeg har vondt på helt uvanlige plasser i dag. Jeg kjenner det blant annet i lysken, fordi jeg forsøkte mange ganger å komme meg opp fra myra. Jeg droppa styrkeøkten den dagen, for å si det sånn.

- Men å spenne muskulaturen på den måten var vel som en styrkeøkt å regne?

- Haha, ja, det var det. Jeg skal føre det inn i treningsdagboka som en hardøkt. Forhåpentligvis kan det gjøre meg sterkere mentalt og ha en positiv påvirkning på sesongen.

- Da jeg lå der, tenkte jeg mest på at jeg håpte at jeg ikke skulle bli syk igjen. Det var den største frykten en stund. Jeg har heldigvis ikke blitt syk foreløpig. Nå er jeg endelig frisk etter skulderskaden og føler jeg er på vei mot en veldig god form, forteller Ek Hagen og smiler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer