Martine Ek Hagen vil satse videre

Ek Hagen ble helt satt ut under NM-løpet: - Jeg sto stille og kom meg ikke framover

I morgen går hun NM-stafett sammen med tremenning Heidi Weng og Wengs mamma. I dag ble Martine Ek Hagen satt ut av en ny og svært uvant opplevelse fra startnummer 64.

TILBAKE: Martine Ek Hagen er endelig tilbake i skisporet etter ett års fravær. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE: Martine Ek Hagen er endelig tilbake i skisporet etter ett års fravær. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GÅSBU (Dagbladet): Martine Ek Hagen (26) er vant til å ligge blant de aller fremste i feltet. Det har hun gjort siden hun dominerte på jente- og juniornivå, til hun tok steget opp og etablerte seg i det øvre sjiktet også i verdenscupen.

Men etter at marerittåret 2016 ble ødelagt av sykdom, fall og nær døden-opplevelser i myra, mens 2017 ble et helt år uten noen viktige skirenn grunnet mer sykdom og også et opphold på «Farmen Kjendis», gikk det brutalt over Ek Hagens FIS-punkter.

FIS-punktene indikerer hvor godt en løper er seedet, og i en fellesstart starter utøverne med best FIS-punkter fremst. Her bruker Ek Hagen normalt sett å befinne seg, men da hun gjorde comeback under ski-NM på Gåsbu denne uka, måtte hun i stedet starte bakerst.

Det var en ny, uvant og spesiell opplevelse for Ek Hagen på dagens 15 kilometer fellesstart med skibytte.

- Følelsen blir bedre og bedre i løypa nå for tiden, men jeg skulle gjerne hatt bedre startposisjon i dag. Jeg hadde startnummer 64 og startet helt bakerst, sier Ek Hagen til Dagbladet.

- Jeg brukte hele klassiskdelen på å komme meg fram i feltet. Det ble mye «klabb og babb», og jeg sto jo til tider helt stille der. Jeg kom meg ikke framover, forteller hun.

NYE TIDER. Martine Ek Hagens ras på FIS-listene ga uvante utfordringer på skiathlon i NM.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYE TIDER. Martine Ek Hagens ras på FIS-listene ga uvante utfordringer på skiathlon i NM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ble satt ut

Gladjenta fra Ytre Enebakk måtte bare le av situasjonen som er vanlig for mosjonister i turrenn, men ikke for eliteløpere av hennes kaliber.

- Jeg kom opp den første kneika der og så at Marit Bjørgen og de som startet først allerede var oppe i den andre bakken. Da ble jeg satt helt ut. «Ok, jeg er allerede 15 sekunder bak før rennet er i gang, ja». Men sånn er det jo når man starter så langt bak, forteller Ek Hagen og ler.

- Det var veldig uvant. Nå vet jeg hvordan gutta har det i startfelt. Det var helt rart. Det gjelder å ligge foran, ja. Jeg har aldri startet så langt bak før, sier 26-åringen.

Det positive med den ugunstige startposisjonen til den tidligere landslagsløperen, var at Ek Hagen fikk gå seg opp mange plasser underveis i løpet og sånn sett fikk en veldig god følelse mens hun gikk.

- Det var egentlig veldig gøy, fordi jeg kunne gå hele løpet å plukke plasser. Det var motiverende, en god utfordring og en solid økt, sier Ek Hagen, som tapte spurten i gruppa og ble nr. 18 til slutt.

Uten den meget vanskelige starten kunne hun kanskje ha hengt med gruppa foran og kjempet om en topp 10-plassering.

26-åringen var på samme tid i fjor usikker om hun ville fortsette å satse som langrennsløper. Men som Ek Hagen fortalte til Dagbladet i sommer etter Farmen-oppholdet, fikk hun ny motivasjon til å satse av å være inne på gården.

Vil satse videre

Samtidig var Ek Hagen avhengig av å få positive svar under ski-NM på Gåsbu. Det har hun fått.

- Med det utgangspunktet jeg har - og når det går såpass bra - føler jeg at jeg har veldig mye å gå på, både treningsmessig og når det gjelder konkurranse. Nå ser det lysere ut, sier langrennsprofilen til Dagbladet.

Før marerittsesongen utartet i 2016/17 viste Ek Hagen meget god form da hun hadde en av de aller beste tidene i Lysebotn Opp sommeren 2016. Alt så veldig lyst ut.

Så startet sykdoms og skademarerittet, men nå peker pila heldigvis rett vei igjen.

- Jeg går fortsatt raskest i motbakkene. Kapasiteten er grei, men jeg må jobbe mer med avslutninger og andre partier, erkjenner Ek Hagen.

Må stole på Wengs mamma

Hun går sin tredje NM-øvelse på stafetten i morgen, sammen med tremenning og bestevenninne Heidi Weng, samt Wengs meget spreke mor, May Bente.

Mamma Weng er en av Norges beste motbakkeløpere og har også råsterke tider og resultater fra Birkebeinerrennet å vise til. Det blir likevel et spørsmål om hvor mye Ek Hagen og Heidi Weng må hente på de to siste etappene.

- Kan dere vinne hele NM-stafetten?

- Om vi kan vinne, ja, sier Ek Hagen og ler.

- Nei, jeg vet ikke hvor gode de andre lagene er, men mammaen til Heidi bruker å vinne sin klasse i Birken. Men jeg aner ikke hva det holder til i denne sammenhengen.

- Det er i hvert fall ei som kommer til å sove dårlig i natt, sier 26-åringen og sikter til Heidi Wengs mor.

May Bente Weng går altså førsteetappe og veksler med Ek Hagen, før Heidi Weng går ankeretappen. Heming IL med Astrid Uhrenholdt Jacobsen i spissen er i midlertid i utgangspunktet den største gullfavoritten.

LANGRENNSDEBATTEN: Hva skjer med Petter Northug, Finn-Hågen Krogh, Ola Vigen Hattestad og Astrid Uhrenholdt Jacobsen? Dette er noen av temaene i Dagbladets nye langrennsprogram. I panelet: Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud, kommentator Esten O. Sæther og programleder Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

Marerittåret

EK Hagen er først og fremst glad for å være tilbake i langrennsmiljøet etter et altfor langt fravær. 26-åringen tok steget opp i verdenseliten sammen med Heidi Weng og kapret en 2. plass som best i verdenscupen i Rybinsk i januar 2015.

Det ga henne VM-billett til Falun noen måneder seinere, men så ble det stille. Veldig stille.

2016 ble et marerittår uten sidestykke for skiesset fra Ytre Enebakk, som fikk både 2015/16 og 2016/17-sesongen spolert av sykdom, skader og usannsynlige uhell.

Nedturene har vært mange:

1. Etter en 2015/16-sesongen ødelagt av skader ble Ek Hagen vraket fra elitelandslaget da Norges Skiforbund valgte å kutte antall landslagsplasser. Plutselig fikk hun ikke lenger være med på samlinger med sine beste treningsvenninner. Aller verst var det å ikke få reise sammen med tremenningen og bestevenninna Heidi Weng.

2. En ny nedtur kom sommeren 2016, rett før hun skulle gjenforenes med elitelandslaget på samling, da hun falt, fikk skulderen ut av ledd og ble fraktet med ambulanse vekk fra Blinkfestivalen i Sandnes.

3. Dermed ble hun også satt tilbake rent treningsmessig og måtte trene alternativt i en god periode. Så gikk det galt igjen. I september 2016 satt hun seg fast i en myr på løpetur i skogen i Lillehammer. Myrdramaet var svært dramatisk og endte med at redningsmannskapet måtte dra henne ut av myra.

4. Ek Hagen reiste seg igjen og hadde en god treningshøst i 2016. Da hun skulle vise fram den gode formen, fikk hun imidlertid en ryggskade før åpningsrennene på Beitostølen. 26-åringen reiste likevel til Beito, litt etter de andre jentene, og prøvde seg i ett av rennene. Men ryggproblemene ble forverret.

5. I desember 2016 var hun imidlertid på vei mot godt, gammelt slag. I norgescuprennene på Lygna vant hun begge rennene suverent og ble tatt ut til Tour de Ski. Men på den første renndagen våknet hun opp med sår hals og forkjølelse. Dermed måtte hun bryte allerede før første etappe.

​6. Da ble hele 2016/17-sesongen spolert. Ek Hagen mistet plassen på rekruttlandslaget og gikk ingen viktige sikrenn i 2017. På Ek Hagens liste over FIS-renn hun skulle ha gått, står «Did not start» bak 12 av de rennene hun etter planen skulle gå i 2017. Det gjaldt blant annet sesongåpningen på Beitostølen også denne sesongen. Nok en gang ødela sykdom.

Men nå er altså Ek Hagen endelig tilbake igjen i konkurranse.

God treningshøst

Jenta fra Ytre Enebakk er fornøyd med treningsjobben hun har lagt ned i høst.

- Treningsmessig går det veldig bra. Jeg fikk selvfølgelig influensa før sesongåpningen på Beitostølen og ble satt kraftig tilbake der etter en god treningshøst. Det har tatt veldig lang tid å bli helt frisk etter det, forteller Ek Hagen til Dagbladet.

- Derfor var jeg forsiktig og holdt meg unna skirenn før jul, klok av skade. Jeg vil ikke gå i den samme fella og konkurrere for tidlig etter sykdom og har derfor vært tålmodig og bygd meg opp igjen med mye rolig trening.

Ek Hagen har ikke matchet seg med de norske landslagsjentene i sesongoppkjøringen.

- Jeg har sett veldig lite av landslagsjentene i høst. De har vært på sine samlinger, mens jeg har vært på mine, forteller hun.

Derfor sa hun ja til «Farmen»

Motivasjonen for å satse videre kom tilbake gjennom oppholdet på «Farmen Kjendis» for Ek Hagen.

- Jeg takket ja til «Farmen» fordi jeg var usikker på hva jeg ville gjøre kommende sesong. Først takket jeg nei da jeg ble spurt etter Tour de Ski, da jeg dro hjem med sykdom. Etter hvert ombestemte jeg meg og sa ja likevel, fordi jeg manglet motivasjon til å ta opp treningen for fullt igjen, forteller hun.

- Hva har «Farmen-oppholdet» å si for langrennskarrieren din?

- Å være i bobla som langrennsløper er veldig bra i gode tider, men tungt når man møter mye motgang. Derfor var det godt å komme seg ut av denne bobla etter alle problemene jeg har møtt den siste tiden. Det var et etterlengtet mentalt avbrekk med nye impulser og utfordringer, forteller 26-åringen fra Ytre Enebakk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer