INGEN NYE ANFALL: Marit Bjørgen har trent med overvåkingsutstyr de siste par dagene, uten å oppleve tilsvarende episoder som 22. desember. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
INGEN NYE ANFALL: Marit Bjørgen har trent med overvåkingsutstyr de siste par dagene, uten å oppleve tilsvarende episoder som 22. desember. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

EKG-maskinen fant ingenting galt med Bjørgens hjerte

Har gått med måleutstyr i 48 timer.

(Dagbladet): Etter å ha vært innlagt på St. Olavs Hospital med hjerterytmeforstyrrelser, ble Marit Bjørgen sendt hjem med en EKG-maskin.

Den har registrert Rognes-jentas hjerterytme over et tidsrom på 48 timer, og i dag fikk hun vite resultatene av målingene:

- Alle registreringene var helt normale. Hun har fått grønt lys til å trene og leve akkurat som hun hadde tenkt, fram til utpå nyåret. Og så har hun fått konkurranseforbud i den samme perioden, sier landslagslege Hans Petter Stokke til Dagbladet.

- Hva betyr konkret «utpå nyåret»?

- Hvis alt går like bra som det har gjort, skal hun være klar for å starte i verdenscupen etter Tour de Ski. Men akkurat hvor og når blir opp til Marit og Egil (Kristiansen) å bestemme, sier hun.

Jakter på svar
EKG-testen Bjørgen har vært gjennom er den mest grundige og nøyaktige man kan gjøre, uten å faktisk gå inn i hjertet ved inngrep.

Stokke er naturligvis glad for at testene ikke avdekket noen feil, samtidig som han gjerne skulle hatt svar på hva som egentlig skjedde da pulsen til Bjørgen steg unormalt høyt på treningsturen den 22. desember.

Derfor kommer 32-åringen fortsatt til å være på vakt når hun er ute på trening.

- Vi jakter på å få se hvordan den forstyrrelsen arter seg helt nøyaktig. Da må vi ha EKG-registrering under anfall, og det har vi ikke fått. Derfor har vi en registreringsplan klar for dagene hun går i møte, og hun blir fulgt med en viss beredskap de neste to, tre ukene, sier Stokke.

Han vil imidlertid ikke gå mer i detalj på hva denne beredskapen innebærer.

Men både Stokke og Bjørgen er forberedt på at hjerterytmeforstyrrelsene kan oppstå igjen.

- Da er det om å gjøre å få registrert det. Men det er veldig mange som opplever en sånn episode som det Marit gjorde. Det kan være et engangstilfelle, eller det kan være noe som gjentar seg, sier han.

- Ferdig med å være forbanna
Bjørgen fortalte til Dagbladet i går at hun tok til tårene da hun skjønte det ikke ble noen Tour de Ski-deltakelse, og den avgjørelsen er altså endelig, selv om de siste testene ikke har funnet noe galt med hjertet.

På spørsmål om hun angret på at hun i det hele tatt ringte Stokke og fortalte om episoden på treningsturen, svarte hun slik:

- Tanken har nok slått meg. Jeg har nok tenkt at «jeg skulle egentlig ikke ha ringt». Jeg var veldig i tvil om jeg i det hele tatt skulle ringe, men jeg tenkte at det uansett passet å ringe for å ønske god jul.

Stokke tar det med et smil.

- Jeg skjønner jo at hun har tenkt sånn, men jeg er glad for at hun ringte meg likevel.

I dag har han hatt en lang og god samtale med Bjørgen, og han er overbevist om at hun ikke vil dvele lenge ved Tour-skuffelsen.

- Marit er god på å takle motgang, det har hun lært seg gjennom de årene hvor han fikk mange trøkker i trynet. Marit er ferdig med å være forbanna og lei seg. Nå er hun offensiv og skal bruke dette positivt. Og dette er ikke bare noe jeg sier, det er sånn hun tenker, sier Stokke.