Ekranas kan kastes ut etter rasisme mot VIF-spillere

Uefas Per Ravn Omdal ber VIF sende klage.

(Dagbladet.no): Det var som et gufs fra fortida, rasismeropene Glen Roberts og Freddy Dos Santos ble utsatt for mot Akranas i Litauen i går kveld.

- Det var rett og slett ubehagelig, ufint og meningsløst. Det var en stygg sak, sa dos Santos til Dagbladet.no i går kveld.

Et kvarter før slutt ble følgende ropt mot innbytter Roberts: «Shoot the fucking nigger».

- Jeg har bare lest om dette i media, men hvis dette er tilfelle så må vi i Uefa ta meget sterk avstand fra det, sier Uefa-styremedlem Per Ravn Omdal til Dagbladet.no.

Platini åpner for utsparking

Han mer nå VIF klage hendelsen til Uefa. Ravn Omdal er glad for at osloklubben allerede i går kveld varslet Uefas delegat på kampen.

- Men jeg vil anbefalte Vålerenga å anmelde forholdet, at de sender en rapport så fort som mulig. Det gjorde vi i NFF, i min tid som president, da vi hadde fargede spillere som ble utsatt for det samme. Uefa må få klagen på bordet, sier Ravn Omdal.

Etter flere episoder de siste årene har det europeiske fotballforbundet gitt rasismeproblemet økt oppmerksomhet. Uefa-president Michel Platinis holdning i sommer: Nulltoleranse.

STYGG SAK: Flere VIF-spillere ble utsatt for stygge tilrop fra tribunen i Litauen i går. Her er Ronny Johnsen i en duell med Akranes-spillere. Foto: Scanpix
STYGG SAK: Flere VIF-spillere ble utsatt for stygge tilrop fra tribunen i Litauen i går. Her er Ronny Johnsen i en duell med Akranes-spillere. Foto: Scanpix Vis mer

Platini bekreftet at Uefa vil vurdere å sparke lag ut fra alle europeiske klubbkonkurranser, dersom klubb eller supportere utsetter spillere for rasisme.

Ravn Omdal overlater til Uefa-presidenten å åpne for mulige reaksjoner mot Ekranas.

- Jeg vil ikke spekulere i represalier mot Ekranas, det blir feil, sier Ravn Omdal som forteller at Uefa har gitt sine representanter klare ordrer før e-cupstarten i sommer.

- Vi har for eksempel skjerpet kravene til dommere og delegater, de skal være våkne blant annet også under oppvarmingen. Det går på at vi ønsker sterkt å holde fotballverdenen fri for rasisme. Det finnes ikke noe mer nedverdigene å bli utsatt for. Det er en uting og vi ønsker det fjernet.

Miljøer i Øst-Europa

At det nok en gang er østeuropeiske fans som utsetter spillere for rasisme er ikke overraskende. Rangers-ving DeMarcus Beasley opplevde det samme mot makedoniaklubben Zeta.

- Uten å stigmatisere på noen måte, så er det enkelte miljøer i Øst-Europa som skiller seg ut, sier Ravn Omdal.

Vålerenga landet på Gardemoen litt før kl. 01 i natt og har ennå ikke bestemt seg om de sender en klage til Uefa. Først skal saken drøftes med spillere og ledere i ettermiddag.

Ekranas kan kastes ut etter rasisme mot VIF-spillere

- Hvis vi sender en rapport, så skal vi bruke helga på den, sier arrangementsansvarlig André Krystad til Dagbladet.no.

Vålerenga skal også saumføre taper med levende bilder i jakt på dokumentasjon. For verken dommer eller delegat fikk med seg tilropene.

Før de engelske rasistropene kom ropte samme gruppe fans på litauisk mot VIF-spillerne.

- Vi har klubb-tv som filmet kampen. Men hører klar buing, men ikke eksakt hva som blir sagt. Finnes det bevis der så er det viktig materiale, sier Krystad.

Ønsker ikke Ekranes noe vondt

VIF har ikke noe ønske om at klubben Ekranas skal sparkes ut av Uefacupen.

- Nei, jeg håper ikke det. Vi vil bare bli kvitt rasismeytringer, vi ønsker ikke Ekranes noe vondt. De behandlet oss bra, helt fra vi landet i Lituaen onsdag, sier VIFs arrangementsssjef.

HVORFOR IKKE? Det var Uefa-president Michel Platinis svar da han ble spurt om lag kan bli kastet ut dersom det forekommer rasisme på tribunen.
HÅPER VIF KLAGER: Per Ravn Omdal forteller at Uefa er meget opptatt av å stoppe rasismen i Fotball-Europa.