Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eks-Brann-spiller tapte i retten

Fikk ødelagt fotballkarrieren etter grisetakling.

I 2002 fikk Jonas Jonsson ødelagt sin profesjonelle fotballkarriere etter en takling bakfra i en cupkamp mot Hovding. Da var Jonsson Brann-spiller. 30-åringen krevde å få godkjente skaden som yrkesskade. Men fikk avslag fra Trygdeverket. I desember 2004 vedtok Trygderetten at skaden ikke var å anse som arbeidsulykke.

Saken ble anket.

I dag kom dommen fra Gulating lagmannsrett. Der slås det fast fotballspillere må akseptere stygge taklinger som en del av spillets natur.

I dommen heter det at «fotballspill på profesjonelt nivå skjer med en slik hurtighet og med en slik kroppslig nærhet til medspillerne, at det ikke er til å unngå at det skjer en rekke brudd på fotballens regelverk i hver eneste kamp. Skader som oppstår som følge av disse, mindre alvorlige regelbrudd ikke kan kvalifisere for yrkesskadedekning...».

Etter lagmannsrettens syn har Trygderetten satt grensene for snevert, men likevel vil ikke retten tilkjenne Jonsson yrkesskadeerstatning.

- Det er en seier fordi de sier at Trygderettens kjennelse er for streng. Det er et tap fordi de ikke regner Jonas Jonssons skade som en yrkesskade, sier Jonssons advokat Terje Scavenius til dagbladet.no.

Saken er av prinsipiell verdi for både fotballspillere og andre profesjonelle utøvere.

- Det blir ikke farligere å spille fotball i seg selv. Man bør vurdere konsekvensene nærmere før man innlater seg på et slikt yrke. Man må ta en mye større økonomisk risiko enn andre yrkesgrupper i samfunnet. Noe jeg mener er uriktig, mener advokat Scavenius.

FIKK KARRIEREN ØDELAGT: Tidligere Brann-spiller Jonas Jonsson fikk ødelagt sin profesjonelle karriere etter en grisetakling i 2002. Han krevde Trygdeverket for erstatning, men nå har lagmannsretten mener at fotballspillere må akseptere stygge taklinger som en del av spillets natur. Foto: Oddmund Lunde
FIKK KARRIEREN ØDELAGT: Tidligere Brann-spiller Jonas Jonsson fikk ødelagt sin profesjonelle karriere etter en grisetakling i 2002. Han krevde Trygdeverket for erstatning, men nå har lagmannsretten mener at fotballspillere må akseptere stygge taklinger som en del av spillets natur. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

Jonsson gjennomgikk en ryggoperasjon etter taklingen, og kunne ikke fortsette karrieren på toppnivå. I dag er han spillende hjelpetrener i Mandalskameratene i 2. divisjon. Men skaden gjør at han ifølge advokaten bare kan yte 70-80 prosent av gammel kapasitet.

• Din mening:  Må fotballspillere akseptere stygge taklinger som en del av spillets natur?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling