Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eks-dronningene om den sterke symbolikken: - Vi har fått en ny dronning

Sterke følelser var i sving da Liv Grete Skjelbreid og Tora Berger så Tiril Eckhoffs historiske seiersløp.

BEST I VERDEN: Verdensmester Tiril Kampenhaug Eckhoff  møtte kong Harald etter VM-gullet i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEST I VERDEN: Verdensmester Tiril Kampenhaug Eckhoff møtte kong Harald etter VM-gullet i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Tiril Eckhoffs møte med kong Harald symboliserer et minneverdig faktum: Norsk skiskyting har fått en ny dronning.

Verdensmester Eckhoff stod endelig frem som idrettens ener - og det da det gjaldt som mest - og det på arenaen hvor det betyr aller mest. Det kunne ikke ha blitt noe større enn dette. Eckhoffs gull var ikke stort; det var størst.

I VM i Holmenkollen i 2011 var det Therese Johaug som fikk kongens klem. Eckhoff har noe av den samme sjarmen og det samme talentet. Men dagens triumfferd minnet aller mest om det som skjedde i VM i Holmenkollen i 2000.

Da hadde Liv Grete Skjelbreid slitt enormt på skytebanen. Hun var usikker før mesterskapet på hjemmebane. Men hun satset alt på suksess i VM i Kollen.

Det samme var tilfellet med Eckhoff. Hun hadde - i likhet med Skjelbreid i 2000 - aldri skutt fullt hus i en internasjonal konkurranse tidligere. Men i går satt alt, både på standplass og i løypa. Og da kom også det første VM-gullet, 16 år etter at skiskytterdronninga Skjelbreid gjorde det samme.

Skjelbreids flashback 41-åringen fra Hålandsdalen var imidlertid til stede også i dag, og jublet omtrent like mye som i år 2000. Hun gledet seg enormt over Eckhoffs eventyrlige bragd og strålte av glede og entusiasme da Dagbladet møtte henne.

- Det var utrolig moro. Helt fantastisk. Det minnet meg veldig om det jeg gjorde i 2000. Jeg hadde slitt veldig med skytingen, men så var det fullklaff på sprinten i VM på hjemmebane. Hvis noen skulle ha troa på Tiril i dag, burde det ha vært meg, sier Liv Grete Skjelbreid til Dagbladet.

- Men du hadde ikke trodd dette du heller?

- Kanskje ikke, men jeg visste det var mulig. Tiril har vært en av de raskeste i sporet lenge. Hvis skytingen da klaffer, vet vi at hun kan vinne. Og i dag gikk det endelig. For en dag å gjøre det på. Det er så fortjent og veldig gledelig.

- Jeg er litt overrasket, men først og fremst veldig glad. Dette betyr mye for Tiril og mye for norsk dameskiskyting.

Forhåpentligvis kan dette være starten på noe stort, etter en tyngre periode for de norske dameskiskytterne.

- Dette minner veldig om hva du gjorde for 16 år siden. Blir Tiril den nye Liv Grete?

- Haha, det vet jeg ikke. Det får vi se på. Tiril er Tiril. Hun kommer til å bli veldig god og er kjempegod allerede. Norge har fått en ny skiskytterdronning.

Begeistret Berger Tronen som skiskytterdronninga har stått ledig en stund. Etter at Skjelbreid la opp, lånte Linda Grubben tronen en liten periode. Så tok Tora Berger over og var verdens beste skiskytter i flere år.

GRATULASJON. Tiril Kampenhaug Eckhoff  ble gratuleret av Tora Berger etter drømmeløpet.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRATULASJON. Tiril Kampenhaug Eckhoff ble gratuleret av Tora Berger etter drømmeløpet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Etter Eckhoffs gjennombrudd i Sotsji-OL, ga Berger stafettpinnen videre til Eckhoff. Først i dag klarte 25-åringen fra Bærum å bære den med samme stolthet, kraft og presisjon som sine forgjengere. Det gleder Tora Berger.

- Jeg så ikke så mye av løpet hennes bortsett fra at hun vant og skjøt fullt hus. Det er kjempemoro og artig. Det er fryktelig gøy som tidligere lagvenninne at hun faktisk klarer å prestere når det gjelder, sier Berger til Dagbladet.

- Endelig en norsk skiskytterdronning etter at du la opp for to år siden?

- Norge har fått en ny dronning for lenge siden. Tiril har vært god lenge. Jeg tro det er veldig bra for laget. Jeg synes begge de to jentene som startet på mixed-stafetten så veldig sterke ut. Jentene er godt forberedte til VM.

Berger lar seg begeistre over sin tidligere lagvenninnes første VM-gull.

- Jeg er kjempeimponert over prestasjonen hennes her i dag, men hun har jobba målretta og hardt for det, og hardt arbeid hjelper som regel på. Hun vet nok selv best hva hun har lært av meg. Jeg har sagt masse rart.

Eckhoff rådfører seg med Berger Lesja-jenta er i jevnlig kontakt med Eckhof.

- Jeg har ikke vært spesielt involvert inn mot VM, men jeg har snakket med henne på telefon jevnlig den siste halvannen måneden. Hun ringer litt innimellom når hun lurer på noe. Vi snakker om alt mulig rart, men det er ingen store hemmeligheter. Det handler stort sett om at hun trenger litt bekreftelser, forteller hun.

Det bekrefter hovedpersonen selv.

- Jeg snakket litt med Tora før VM, om å takle alt presset, for jeg har slitt mye. Men til syvende og sist må man ta ansvar for seg selv og sin egen utvikling, sier Eckhoff.

SAMME HISTORIE: For 16 år siden gjorde Liv Grete Skjelbreid det nøyaktig samme som Tiril Eckhoff gjorde i dag. Foto: EPA PHOTO DPA/RALF HIRSCHBERGER
SAMME HISTORIE: For 16 år siden gjorde Liv Grete Skjelbreid det nøyaktig samme som Tiril Eckhoff gjorde i dag. Foto: EPA PHOTO DPA/RALF HIRSCHBERGER Vis mer