Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Natalja Matvejeva svarer på Petter Northugs kritikk

Eks EPO-doper inviterer Northug til dopingsamtale: - Hvis du er en ekte mann, får du komme hit

Petter Northug mener Natalja Matvejeva ikke hører hjemme i langrennssporten etter EPO-dommen tidligere i karrieren. Nå gir gårsdagens sølvvinner Northug svar på tiltale.

HOTELL-INVITASJON: Tidligere EPO-dømte Natalja Matvejeva inviterer Petter Northug på hotellrommet for å snakke om doping. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Der verdens beste langrennskvinner svarte svært unnvikende og forsiktig på Dagbladets problemstilling om de synes det er greit at tidligere EPO-dømte Natalja Matvejeva er tilbake i sporten og sterkere enn noensinne, tok Petter Northug et tydelig standpunkt:

Den russiske sprinteren, som tok VM-sølv i går, burde ikke få konkurrere etter EPO-dommen, mener Northug.

- Når man blir tatt for EPO, må man ha strenge straffer. EPO er juks på høyt nivå. Har du tatt EPO, bør du aldri få konkurrere på dette nivået igjen, sa Northug etter VM-sprinten.

- Hvis jeg hadde vært Stina Nilsson i duellen med Matvejeva, hadde det blitt slagsmål, sa VM-kongen fra Falun i 2015.

Matvejevas overraskende svar til Northug

Etter at Matvejeva tok VM-sølv i går sammen med Julia Belorukova, konfronterte Dagbladet henne med Northugs mening.

ENDELIG: Julia Belorukova og Natalja Medvejeva (foran) vant sine første mesterskapsmedaljer i karrieren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENDELIG: Julia Belorukova og Natalja Medvejeva (foran) vant sine første mesterskapsmedaljer i karrieren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da 30-åringens tolk oversatte spørsmålet, smilte hun lurt. Så sa hun:

- Jeg vet én ting: Det er at jeg er ren. Jeg synes Northug en veldig god idrettsutøver, men han burde bli mer pålitelig om han skal komme med slike utspill, svarer Matvjeva til Dagbladet.

- Hva synes du om utspillet hans?

- Alle har sin egen mening, alle personer og alle idrettsutøver. Hvis Northug vil snakke med meg, bor vi på et hotell ved siden av den norske leiren. Hvis Northug er en ekte mann, får han komme til rommet mitt og snakke med meg om det.

- Er det en invitasjon?

- Ja, svarer Matvejeva til Dagbladet og smiler.

Northug fristet av Matvejevas tilbud

Petter Northug dro fra Lahti og hjem til Trøndelag på lørdag for å forberede seg til den avsluttende femmila i VM. Til Dagbladet sier han at han gjerne takker ja til Matvejevas invitasjon.

- Det høres fristende ut, men jeg tror jeg venter til etter mesterskapet før jeg havner i hotellseng med Matvejeva. Kanskje vi kan spise middag først? Du kan være mellomledd, skriver Northug i en SMS til Dagbladets journalist.

VENTER: Petter Northug, som for tiden forbereder seg til VM-femmila hjemme i Trøndelag, vil vente til etter VM med å benytte seg av Natalja Matvejevas tilbud. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
VENTER: Petter Northug, som for tiden forbereder seg til VM-femmila hjemme i Trøndelag, vil vente til etter VM med å benytte seg av Natalja Matvejevas tilbud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nikita Kriukov, som vant VM-gull sammen med Sergej Ustjugov på herrenes lagsprint, ler av Northugs melding til Matvejeva.

- Haha, det var nok en typisk Petter-spøk. Han er veldig morsom og en kul fyr. Jeg skal si det videre til Natalja. Kanskje Sergej og jeg kan bli med også? Men da må Petter ordne flere damer til oss, sier Kriukov til Dagbladet og ler.

- Spesiell situasjon

Plutselig var den norsk-russiske konflikten forvandlet til en varm og spøkefull tone. Matvejeva smilte bredt da hun fikk høre om det - og enda bredere da hun fikk utdelt VM-sølvet under medaljeseremonien i Lahti sent i går kveld.

- Dette er utrolig stort for meg. Det er et høydepunkt i min karriere å stå her foran så mange folk og vite at jeg har vunnet en VM-medalje. Den kan ingen ta fra meg, sier Matvejeva til Dagbladet.

I kjølvannet av McLaren-rapporten har dopingsøkelyset mot Russland utartet og blitt kraftig forsterket. Før mesterskapet ble Aleksander Legkov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenij Belov, Aleksej Petukhov og Jevgenija Sjapovalova nektet VM-deltakelse.

- Det er en veldig spesiell situasjon når vi har så mange gode utøvere hjemme. Likevel gjør vi det bra og har tatt to av tre gull på herresiden nå, sier Kriukov til Dagbladet.

- Hvordan er det mulig å være så god uten disse seks utøverne?

- Først og fremst handler det om Sergej. Det er han som gjør det for oss og reddet meg i dag. Sergej er eneren vi trenger og som kan gi oss mange gull framover. Jeg må takke ham, sier 31-åringen.

NORTHUG REAGERER: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen Vis mer Vis mer

Ble historisk i Russland

Samtidig: Kriukov er også en ener og er nå historisk i Russland. Han er den eneste mannlige langrennsløperen i Russland med fire mesterskapsgull i historien. Samtlige har kommet i sprint og lagsprint.

- Det betyr enormt mye for meg å bli historisk. Jeg hadde mine tvil etter en så tung start på sesongen, men nå står jeg her med enda et gull. Jeg er ekstremt heldig, sier Kriukov.

Heldig er også et ord som Matvejeva bruker om seg selv.

- Jeg er heldig og takknemlig for at jeg får stå her og ta med meg en VM-medalje hjem til Russland. Det betyr mye for meg, laget, familien og hele nasjonen etter alt vi har måttet svare på den siste tiden, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media