TRODDE KNAPT DET HAN SÅ: Steinar Mundal var borte i tre år fra langrennssporten. På de tre årene har juniorløperne utviklet seg enormt, mener han. Foto: Bjørn Langsem
TRODDE KNAPT DET HAN SÅ: Steinar Mundal var borte i tre år fra langrennssporten. På de tre årene har juniorløperne utviklet seg enormt, mener han. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Rekruttering i norsk langrenn

Eks-landslagstreneren fikk hakeslepp da han så juniorene gå i Drammen

Etter tre år som landslagstrener i skiskyting, trodde Steinar Mundal knapt det han så da han kom tilbake til langrennsarenaen.

MERÅKER (Dagbladet): Det har ikke vært så mange lovord å hente i kjølvannet av dagens landslagsløpere på kvinnesiden i langrenn.

Etterveksten har vært for dårlig, de ferske landslagsløperne har ikke tålt treningsregimet og framtida ser mørk ut når dagens medaljegrossister gir seg.

- Det så en stund ut som om det ikke var så veldig ettervekst, men det ser ikke mørkt ut nå, ler derimot tidligere landslagstrener i langrenn, Steinar Mundal, overfor Dagbladet.

Skyhøyt nivå

Mundal ga seg som fysisk trener for skiskytterlandslaget etter sist sesong, og er tilbake i langrennsmiljøet som trener for privatlaget Team Telemark i år.

Blant 150 kvinnelige NM-deltakere i Meråker kan han konstatere at norsk langrenn, også på kvinnesida, lever i aller beste velgående.

For det var faktisk returen til langrennsmiljøet som fikk ham til å måpe.

- For fjorten dager siden sto jeg og så på norgescupen på Konnerud, og der ble jeg imponert over egentlig alle årsklasser på jentesida. Det var veldig høy standard på mange av dem, sier Mundal til Dagbladet.

- Jeg har vært på skiskyting i tre år nå, og så kom jeg tilbake og så hvor fort de 17- og 18-åringene egentlig gikk. De fem, seks beste gikk så teknisk bra og med så mye framdrift … Det gikk fort. Jeg tror at når vi gir disse løperne en fire-fem år, så tipper jeg vi har en veldig sterk ettervekst på landslaget, fortsetter han.

God rekruttering, men …

Med de siste åras snøvintre er rekrutteringen til langrennssporten formidabel. Likevel har de siste åras varsellamper om kvinnerekruttering vært viktige for Norges Skiforbund.

For selv om bredden er stor nå, ser skiforbundet at mange talenter på jentesida fortsatt faller fra før de når toppen.

- Det kommer mange løpere utenfra, og deltakelsen i norgescuper viser en stigning i antall løpere, også på damesida. På herresida ser vi, ikke minst her i NM, at vi har mange gode skiløpere, men vi må se litt nærmere på hva vi skal gjøre på damesida. Det er noe som Vidar Løfshus skal jobbe med framover, sier leder i langrennskomiteen i Norges Skiforbund, Torbjørn Skogstad, til Dagbladet.

Bildet vi så for bare et par år siden ser altså ut til å ha endret seg, nærmest med snøen som falt i fjor. Også internasjonalt, der Norge som kjent har dominert i snart ti år, ser det bedre ut enn på lenge.

- Vi har gode utøvere i de yngre klassene og vi har en enorm rekruttering blant de yngste, så jeg er ikke bekymret med tanke på rekruttering i Norge. Men jeg gleder meg mer over at jeg ser flere nasjoner høyt oppe i junior-VM. Det er viktigere for at denne sporten skal overleve på sikt, sier NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland, til Dagbladet.