FOR MYE KRITIKK:  Bjørge Stensbøl møter seg selv i døra i krangelen om Peter Mueller. FOTO: Jeanette Landfald/Dagbladet.
FOR MYE KRITIKK: Bjørge Stensbøl møter seg selv i døra i krangelen om Peter Mueller. FOTO: Jeanette Landfald/Dagbladet.Vis mer

Eks-sjefen faller pladask

Når Bjørge Stensbøl glemmer alt han jobbet for som flink og sterk leder av Olympiatoppen , blir det bare trist.

DEN tidligere toppidrettssjefen Bjørge Stensbøl  har på underlig vis plassert seg midt i gjengen av Olympiatoppens kritikere. For alle eks-sjefer er det risikabelt å fronte opprør mot tidligere arbeidsplass. Stensbøl hadde til og med jobben lenge og løste den godt.

Nå gjør han imidlertid sitt beste for at vi skal glemme hvor flink han var, og for at toppidretten vår skal miste grepet på det brede hjemmepublikummet.

Begge deler er like uforstålig tatt i betraktning Bjørge Stensbøls bidrag gjennom mer enn ti år som sjef for Olympiatoppen.

I ET FORSØK på å forsvare en av sine siste ansettelser som toppidrettssjef, hopper Stensbøl denne gangen med begge beina først inn i en takling mot skøytepresident Vibecke Sørensen. For det var Stensbøl som hentet amerikanske Peter Mueller til Skøyteforbundet i 2 003, og som slik uforvarende startet den konflikten som nå splitter hele dette lille miljøet.

Siden fotball er en av de få idrettene Bjørge aldri har behersket, blir taklingen og forsvaret av denne triste ansettelsen ekstra rå:

_Jeg mener det er viktig for Vibecke Sørensen å huske at hun også er president for Håvard Bøkko. Hvis ikke Skøyteforbundet og Team Bøkko kan bli enige, må hun gå til Olympiatoppen for å få et opplegg som er optimalt for ham, sier Bjørge Stensbøl til VG, vel vitende om at skøyteledelsen gjennomgående har prøvd å beskytte nettopp Bøkko i denne trenerkonflikten..

Det er derfor Stensbøl selv bør huske at han en gang var sjef for en verdibasert norsk toppidrett.

DEN betente konflikten gjelder ikke forholdet mellom skøytepresidenten og Håvard Bøkko. De hilser fortsatt greit på hverandre; også fordi Håvard hele tida har vært vennlig mot de lederne som holder den personlige treneren hans unna isen i internasjonale mesterskap. Isfronten er mellom lde ansvarlige i Norges Skøyteforbund og trener pluss toppsjef i det private skøytelaget CBA.

Men der utøveren selv evner å se forskjellen på person og roller, sliter Bjørge Stensbøl :

_De bør ta til vettet og komme fram til en langt bedre tone enn nå, foreslår han.

STENSBØL MENER at Vibecke Sørensen og resten av ledelsen i Skøyteforbundet må gå til Olympiatoppen for å få et bedre opplegg for Håvard Bøkko, men glemmer at det er Olympiatoppen som etter hvert har frontet den klare avvisningen av Peter Mueller. Det er jo bare to år siden den samme Stensbøl i samme avis kritiserte etterfølger Jarle Aambø fordi Olympiatoppen ikke fikk vekk Mueller fort nok:

_Hadde jeg vært leder i norsk toppidrett ville jeg fått treneren ut med en gang. Helt ut, sa Stensbøl mens trenerbråket skaket opp sporten rett før Vancouver-OL, og fortsatte:

_Det ser ut som om muligheten for å ta OL-medaljer kommer foran både etikk og moral.

NÅ ER DET PLUTSELIG nettopp Håvard Bøkkos VM-sjanser Stensbøl er bekymret for, men det finnes altså viktigere oppgaver for den som vil idretten vel:

•• For troverdigheten til norsk toppidrett er det helt avgjørende å holde Peter Mueller unna alt landslagsansvar.

Vi kan ikke ha en trener for Norge som bryter med sentrale norske idrettsverdier, og helst ingen eks-toppidrettssjef som har glemt alt det han jobbet for.