Nedrykk for Hødd

Eks-spillerne er stjerner i Norge, England og Tyskland, mens gamleklubben rykket ned: - Veldig trist, sier Fjørtoft

De tidligere Hødd-spillerne leverer varene i Premier League, Bundesligaen, Tippeligaen og på det norske A-landslaget. Men de som er igjen i Hødd, rykket i går ned til 2. divisjon.

TRIST: Jan Åge Fjørtoft måtte se gamleklubben Hødd rykke ned. Det likte han ikke. Samtidig er han overbevist om at Hødd rykker opp igjen neste år. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TRIST: Jan Åge Fjørtoft måtte se gamleklubben Hødd rykke ned. Det likte han ikke. Samtidig er han overbevist om at Hødd rykker opp igjen neste år. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): For fire år siden jublet Lars Arne Nilsens Hødd for et av historiens mest sensasjonelle cupcull da Per-Mathias Høgmos Tromsø ble slått på nasjonalarenaen Ullevaal.

Høgmo er ikke spesielt høy i hatten nå heller i rollen som landslagssjef, men Nilsens suksessrekke fortsetter som Brann-trener på veien fra middelmådighet i OBOS-ligaen til medalje i Tippeligaen på halvannet år.

Mens Nilsen jublet for medalje i går sammen med blant annet sønnen Sivert Heltne Nilsen i Brann, rykket gamleklubben Hødd ned fra OBOS-ligaen til nivå tre i Norge etter ydmykelsen i Sandnes.

SUKSESSTRENER: Lars Arne Nilsen førte Hødd til cupgull i 2012 og Brann til medalje i år. Det ble klart i går. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SUKSESSTRENER: Lars Arne Nilsen førte Hødd til cupgull i 2012 og Brann til medalje i år. Det ble klart i går. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Det skjer året etter at sunnmøringene holdt på å rykke opp til Tippeligaen og tre år etter at Hødd representerte Norge i Europa League mot Aktobe.

Profilene som forsvant

Mye har skjedd siden den gang. En ny storslått stadion er bygd, men en rekke profilene har forlatt Ulsteinvik. De blomstrer nå i store klubber.

Ørjan Håskjold Nyland spiller fast for FC Ingolstadt i Bundesligaen og er landslagskeeper. Adama Diomande spiller fast for Hull i Premier League og på landslaget. Også Rosenborg-profilen Pål André Helland er en viktig brikke med flagget på brystet.

I tillegg er Fredrik Aursnes en sentral spiller for Ole Gunnar Solskjærs Molde, Ole Amund Sveen bøtter inn mål for Sogndal, Eirik Ulland Andersen spiller fast for Strømsgodset, Viktor Grodås for Kristiansund, mens far og sønn Nilsen regjerer for Brann.

- Veldig trist

I EUROPA LEAGUE: Pål Andre Helland og Hødd representerte Norge i Europa mot Aktobe i 2013. Tre år senere er nedrykket til nivå tre et faktum. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
I EUROPA LEAGUE: Pål Andre Helland og Hødd representerte Norge i Europa mot Aktobe i 2013. Tre år senere er nedrykket til nivå tre et faktum. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

I går måtte alle tenne et lite lys for gamleklubben. Det samme gjør andre Hødd-profiler som Åge Hareide, Kjetil Hasund og Jan Åge Fjørtoft. Sistnevnte forteller følgende til Dagbladet etter at nedrykket er et faktum:

- Dette er veldig trist. Jeg kjenner miljøet godt. Da jeg vokste opp og spilte for Gursken, var drømmen å spille for Hødd. Når vi kom rundt svingen og så Hødd-flaggene på stadion, kriblet det alltid mye. Det var Hødd som var motivasjonen og drivkraften da vi var unge, forteller Fjørtoft til Dagbladet.

Den tidligere norske landslagsspilleren - med fortid i både England, Tyskland og Østerrike - er imidlertid ikke bekymret på gamleklubbens vegne.

- Det er tungt, men samtidig var det ikke i dag Hødd rykket ned. Det har skjedd i løpet av sesongen. Et nedrykk er aldri tilfeldig eller urettferdig, selv om det er veldig små marginer i OBOS-ligaen. Hødd rykker ned fordi de ikke har vært gode nok, enkelt og greit.

BRAGDEN: Hødds cuppgull i 2012 er klubbens stolteste øyeblikk og fikk Jan Åge Fjørtoft og alle med Hødd-hjerte til å juble hemningsløst på Ullevaal. I går måtte den samme gjengen innse at nedrykket var et faktum. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
BRAGDEN: Hødds cuppgull i 2012 er klubbens stolteste øyeblikk og fikk Jan Åge Fjørtoft og alle med Hødd-hjerte til å juble hemningsløst på Ullevaal. I går måtte den samme gjengen innse at nedrykket var et faktum. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Men er det én ting jeg vet, er det at Hødd kommer tilbake. Det gjør de alltid. På samme tid neste år feirer vi opprykk. Det er noe med kulturen og ånda som gjør at jeg er sikker på det. I noen miljøer søker man vekk i motgang. I Ulsteinvik er det samling i bånn. Jeg er 100 prosent sikker på at Hødd kommer tilbake, sier Fjørtoft, som tror det samme vil skje med Bryne.

- Sånn er det nok med Bryne også. Det er også en tradisjonsrik klubb som kommer tilbake.

Tre lag i Tippeligaen: - Man kan deppe

Neste år har Møre og Romsdal tre lag i Tippeligaen. Så sent som i fjor var Hødd nær opprykk til Tippeligaen, men røk i playoffen. Plutselig er avstanden opp til fylkesrivalene blitt urovekkende stor - bare ett år etter at Hødd kjempet med Kristiansund om opprykk og slo AaFK ut av cupen.

- Man kan deppe over at fylkesrivalene Aalesund, Molde og Kristiansund alle skal spille i Tippeligaen neste år, altså to divisjoner over Hødd, men det bør heller være en motivasjon. Det viser at det er mulig. Kristiansund har en klar profil, tydelig filosofi og dyktig trener. Det er en klubb Hødd kan sammenligne seg med, sier Fjørtoft.

SUKSESS: Sivert Heltne Nilsen og trener Lars Arne jublet sammen for cupgull med Hødd i 2012 og medalje for Brann i går. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SUKSESS: Sivert Heltne Nilsen og trener Lars Arne jublet sammen for cupgull med Hødd i 2012 og medalje for Brann i går. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Sist gang Hødd spilte på nivå tre, tok Lars Arne Nilsen over og gjorde en snuoperasjon i klubben med satsing på unge, lokale spillere. De lokale ungguttene med Nyland, Aursnes og Heltne Nilsen i spissen utviklet seg sammen og utviklet seg gradvis. Klimakset kom med cupgullet i 2012.

- Vil vi se noe lignende nå?

- Ja, det kan bli en blanding av å satse på det man har, men også å fornye i rekkene. Det blir nok ingen revolusjon, men det er viktig på fylle på med unge spillere. Det er Hødd dyktige på, og de er nok allerede i gang med prosessen, tror Fjørtoft.

Hødd er den klubben i Norge som har flest sesonger på nivå to. Nå rykker de ned fra OBOS-ligaen sammen med Bryne, KFUM Oslo og Raufoss. Kristiansund og Sandefjord rykker opp, mens en rekke lag kjemper om å spille opprykksplayoff.

3 AV 11 VAR I HØDD: Ørjan Håskjold Nyland, Pål André Helland og Adama Diomande har alle en fortid i Hødd, som rykket ned i går. Samtlige startet for Norge mot Island i sommer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
3 AV 11 VAR I HØDD: Ørjan Håskjold Nyland, Pål André Helland og Adama Diomande har alle en fortid i Hødd, som rykket ned i går. Samtlige startet for Norge mot Island i sommer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer