Den menneskelige relasjonen

«Eks-svigerfars» plan for å hjelpe Heidi Weng tilbake

Når Ole Morten Iversen nå blir landslagstrener for Norges beste skijenter, blir det en spesiell trener-utøver-relasjon med Heidi Weng. Deres tette bånd fra fortiden kan forhåpentligvis være akkurat det Weng trenger.

VEIEN TILBAKE: Heidi Weng vant både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt forrige sesong, men leverte sine svakeste resultater på lang tid i OL og avslutningen av sesongen. Årsaken til det er sammensatt. Grep må gjøres. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VEIEN TILBAKE: Heidi Weng vant både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt forrige sesong, men leverte sine svakeste resultater på lang tid i OL og avslutningen av sesongen. Årsaken til det er sammensatt. Grep må gjøres. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL/BISLETT (Dagbladet): Heidi Weng vant både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt for andre sesong på rad, men det er likevel noe som skurrer for 26-åringen fra Ytre Enebakk.

I vinter-OL i Pyeongchang ble ikke Weng bedre enn nr. 8 i noe renn og ble derfor vraket til kvinnestafetten, selv om hun var verdenscuplederen. Resultatene etter OL var enda svakere.

Underpresteringen under vinterlekene i Sør-Korea og konkurransene også etter det, er symptomer på noe mer enn bare en uheldig formsvikt.

Et viktig stikkord er trivsel. Landslagets mor i en årrekke og Wengs forbilde, Marit Bjørgen, legger ikke skjul på at Tour de Ski-dronningen har hatt sine utfordringer utenfor skisporet. Rognes-jenta tror Weng slår sterkt tilbake, om hun gjør et par justeringer.

- Jeg har ikke opplevd at Heidi har mistrivdes på laget, men det har vel mer med belastningen av veldig mye reising å gjøre, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Hva må Heidi gjøre for å komme tilbake på sitt beste nivå og klare å lykkes også i mesterskap?

SJEF: Ole Morten Iversen er ny landslagstrener for kvinnelandslaget i langrenn. Foto: NTB Scanpix
SJEF: Ole Morten Iversen er ny landslagstrener for kvinnelandslaget i langrenn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det handler om små justeringer for å peke ut hovedmålet for sesongen og legge konkurranseplanen etter det. Jeg tror noen endringer på konkurranseplanen er det som skal til, men dette må Heidi selv komme fram til.

Skal trenes av faren til eksen

Men Weng er ikke alene om å komme fram til det. Hennes nye sjef er Norges nye landslagstrener Ole Morten Iversen, som overtar etter Roar Hjelmeset.

Weng fulgte ikke alle anbefalinger hun fikk fra landslagsledelsen forrige sesong. Hun var den som stilte opp i flest skirenn i enda en sesong - mot flere av anbefalingene hun fikk. Prioriteringene gjorde at hun vant verdenscupen sammenlagt, men OL ble en stor skuffelse.

I forkant av lekene i Pyeongchang valgte 26-åringen å droppe å dra til høyden før OL, for å prioritere mer tid med familien og sine aller nærmeste. Med økt trivsel, mener Weng at hun presterer bedre.

En som kjenner Weng godt på det personlige plan er kvinnelandslagets nye trener Ole Morten Iversen.

Han er far til Emil Iversen, som var Heidi Wengs kjæreste i flere år. Da ble naturlig nok også Ole Morten Iversen godt kjent med den sprudlende langrennsjenta.

- Jeg har alltid opplevd Heidi som ei veldig blid, hyggelig og positiv jente. Jeg har ikke noe svar på hvorfor hun ikke fikk ut potensialet sitt i OL. Det er noe vi må se på fram mot Seefeld, varsler landslagstrener Iversen til Dagbladet.

WENG HYLLER BJØRGEN: Heidi Weng hinter om at nøkkelen til suksess er å bli gravid. Bjørgen mener det er bare å kjøre på. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Hvor godt kjenner du henne fra før av?

- Heidi var sammen med min sønn i noen år, og da var hun en del i huset en periode. Så jeg ble jo godt kjent med henne da, og Heidi er ei jeg har hatt god kontakt med på skirenn. Hun er veldig kontaktsøkende og vi har en veldig fin dialog. Men jeg har aldri diskutert trening med henne, bare andre ting, forteller den tidligere svenske landslagstreneren.

- Uproblematisk

Iversen synes ikke det er noe rart å være sjefen til ekskjæresten til sønnen.

- Å samarbeide med Heidi er uproblematisk. I hvert fall for meg, og slik jeg kjenner Heidi, er det også det for henne. Vi har en veldig god tone, forklarer han til Dagbladet.

- Jeg kjenner ikke Heidi som idrettsutøver, bare som menneske. Hun er positiv, entusiastisk og litt distré noen ganger. Kanskje hun har noe å hente på fokuset. Jeg må prøve å krype inn på mennesker, slik jeg blir kjent med dem og de blir kjent med meg.

TO GULL: Heidi Weng har tatt to gull i Lahti. Dagbladets reporter benyttet anledningen til å spøke med gullvinneren. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen Vis mer Vis mer Vis mer

I toppidrett er den menneskelige relasjonen - som ellers i livet - svært avgjørende. Uten trivsel i det hverdagslige, er det vanskelig å fungere maksimalt i konkurransesammenheng. Weng trives godt sammen med sine mange gode venninner på landslaget, men har en rekke ganger sagt til Dagbladet at hun ofte er lei av å konkurrere og reise.

- Jeg har vært lei av ski siden rennene på Lillehammer i desember, jeg. Jeg prøver så godt jeg kan å være motivert. Jeg prøver bare å smile og være glad, sa Weng til Dagbladet i mars i fjor.

Året før fortalte 26-åringen at hun slet med motivasjonen ved sesongstart.

Den menneskelige relasjonen

Trener Iversen er en rolig og hyggelig type som håper han kan få Weng til å prestere like bra igjen som hun gjorde før OL.

- Hvor viktig er det menneskelige aspektet i så måte og din kjennskap til Heidi fra før av?

- Den menneskelige biten og trivselen er veldig viktig. Det er utrolig viktig å forstå mennesket. Det er en stor nok jobb å sette seg inn i treningen, tallet og innholdet. Men så er det det å skape et tillitsforhold og et samarbeid. Det er det det handler om, sier landslagstreneren.

- Trener-utøver-relasjonen er et samspill. Hvis vi kan få en relasjon hvor jeg utvikler meg som trener, vil det også bidra til at utøverne utvikler seg. Det handler mye om å skape trygghet, forståelse og respekt for hverandre. VI jobber mot samme mål.

Iversen er veldig klar for å hjelpe Weng tilbake.

- Heidi er opplagt en som underpresterte i OL. Vi må finne ut hvorfor det skjedde og hva vi må gjøre for å snu det, varsler han.

- Jeg kan ganske mye og er flink til å lære bort. Hvis jentene vil det samme som meg, tror jeg dette skal bli bra.

Hyllet av Iversen

Iversen- og Weng-familien har et fortsatt et godt forhold. Til Dagbladet har Emil Iversen takket nettopp ekskjæresten Weng for karrieren.

- Heidi skal ha mye av æren for at jeg har blitt så god på ski. Hun har vært en av mine viktigste støttespillere siden jeg var junior. Det er artig at jeg kunne lære så mye av henne, har Iversen tidligere sagt til Dagbladet.

- Jeg hadde aldri blitt så god på ski uten henne som støttespiller. Heidi har jo vært rå i mange år.

Nå er det pappa Ole Morten Iversen som skal forsøke å hjelpe Weng tilbake til toppen.

Skremt

Han har stor respekt for arbeidet som er gjort i norsk kvinnelangrenn i mange år. Rent treningsfaglig tror han ikke Norge har noe å lære fra Sverige, hvor han har jobbet de siste sesongen.

- Det er litt skremmende å gå inn i en slik jobb med tanke på de gode resultatene som har vært her før. Det handler om å ha respekt for det som har blitt prestert og jobben som er blitt gjort. Derfor går jeg inn her med stor ydmykhet, og jeg er fullstendig klar over at jeg ikke kommer her med en programerklæring om at vi skal gjøre sånn og sånn, sier Iversen.

Han tror ikke det er noe det norske landslaget kan lære av det svenske på systemnivå, men enkeltutøvere som Stina Nilsson er det mulig å hente lærdom fra.

- Måten hun responderer på tips og tar ansvar for egen trening, er helt enestående. Stina har stor forståelse for trening. Det er gjerne noe vi skulle sett enda mer hos de norske. Når Stina får en teknikkoppgave og jeg treffer henne på neste samling, har hun blitt bedre på det nevnte området. Slik er ikke med utøvere flest, sier Norges nye landslagstrener.

- Utøverne kan få en oppgave de skjønner, men når du møter vedkommende om 14 dager, er de på akkurat samme sted. Her er Stina ekstremt dyktig, målrettet, systematisk og smart. Hun legger inn akkurat de tingene i treningene for å få merkbar framgang på det spesifikke området.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer