30 år med «Fergie»

Eksklusiv dokumentar:  De ukjente historiene om Sir Alex Ferguson

Sir Alex Ferguson ble hentet for å ta Manchester United til nye høyder, men ingen hadde forventet det som skjedde.

DOKUMENTAR: Det er 30 år siden Sir Alex Ferguson tok over Manchester United og revolusjonerte klubben. FourFourTwo har snakket med de som jobbet ham for å finne de ukjente historiene om legenden. Video: FourFourTwo Vis mer

- En vinner, sier Darren Fletcher.

- Legende, sier Wes Brown.

Mange ord kan brukes når man skal beskrive Sir Alex Ferguson. 6. november 1986 ble skotten klar som manager i Manchester United.

Han ble hentet for å ta klubben til nye høyder, men ingen hadde forventet det som skjedde.

Tidligere hadde Matt Busby vært den eneste managerlegenden i klubben, men nå troner Sir Alex over de fleste.

På sine 27 år i klubben hadde han løftet 49 troféer. Han endret kulturen i klubben og skapte en vinnermentalitet.

Ukjente historier

Historien om hans revolusjon i United er kjent, men det er fortsatt mange historier som ikke har sett dagens lys.

FourFourTwo har snakket med flere av dem som har jobbet med manageren for å få tak i de ukjente historiene.

THE GAFFER: Sjefen viser stolt frem FA-cuptroféet og Premier League-troféet i 1996. Foto: NTB Scanpix
THE GAFFER: Sjefen viser stolt frem FA-cuptroféet og Premier League-troféet i 1996. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- En av de store tingene ved Alex var at han kunne være i en presset situasjon med førstelaget, men sette det til siden og snu oppmerksomheten til en annen sak – noe med ungdomslaget for eksempel, forteller Paul McGuinness, tidligere direktør for Uniteds ungdomsakademi.

-Et annet eksempel er den sesongen United vant sin første tittel på 26 år (i 1992-93-sesongen). Laget startet dårlig: Etter uavgjort i den tredje kampen lå de under streken. Ti minutter etter kampen kom han til meg og sa: «Gi meg Paul Gibsons telefonnummer.» Paul var en U16-keeper som hadde knekt nesa tidligere den dagen. Alex ringte foreldrene hans. Etterpå sa de: «Med alt som skjer med førstelaget kan vi ikke tro han ringte oss.», forteller Paul McGuinness, tidligere direktør for Uniteds ungdomsakademi.

- Sir Alex Ferguson var en drøm (å jobbe med), fortalte Ole Gunnar Solskjær til FFT i april.

- I United kom vi til Carrington og jobbet ræva av oss, men vi følte aldri at vi dro på jobb. Sjefen ville vi skulle uttrykke oss. Han hadde skapt et miljø med rettferdighet. Giggsy, Pally (Gary Pallister), Keano, Brian McClair, Cantona, Schmeichel - vi krevde 100 prosent av oss selv.

MENTOR: Ole Gunnar Solskjær med Fergie på trening i 2007. Foto: REUTERS/Phil Noble
MENTOR: Ole Gunnar Solskjær med Fergie på trening i 2007. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

Ferguson-stunt

Den tidligere Skottland-spissen Charlie Nicholas forteller at han aldri så den illsinte siden av Ferguson.

I dag er de to gode venner, men tilbake i 1986, da Ferguson var manager for det skotske landslaget, var Nicholas spiller:

- Et par dager før starten på VM i 1986 gikk trenerteamet til Skottland - Fergie, Archie Knox og Walter Smith - ut for kvelden. Stevie Nicol og jeg bestemte at det ville være litt gøy å fylle rommet hans med masse treningstøy - så mye at man neste ikke kunne komme inn døra. Vi tok også plastfolie over toalettsetet, skrudde fra hverandre senga - alle de klassiske spøkene.

- Vi forventet at det skulle bli et forhør dagen etter, men det kom ikke. Jeg mistenkte alltid at han visste det var oss, men han sa ikke noe før jeg dro til Old Trafford for å se en United-kamp flere år seinere. Etter kampen gikk jeg til kontoret hans for en drink. Han snudde seg brått mot meg og sa: «Jeg vet det var deg.»

- Jeg sa: «Hva var meg?» Han svarte:«Hempene. Plastfolien. Ikke tro jeg ikke visste det.» Så lo han.

- Det var sånn jeg alltid så ham - en varm, morsom mann. Jo, jeg så den bestemte kødden, men stort sett så jeg ikke noe sinne i ham - bare varme og en livsglød.

Det tar år å få den respekten som Sir Alex Ferguson har opparbeidet seg, og ingen kan si at han ikke fortjener det. Som Paul McGunnies sier i filmen: Han fikk tilbake «the spirit of Manchester United.»