JOHAUG TATT FOR DOPING

Eksklusive bilder fra det italienske apoteket stiller nye spørsmål til skandalelegens Johaug-forklaring

- Det er dopingvarsel på alle pakkene vi selger.

DOPING: Dagbladet har fått tilsendt bildet av denne pakken fra det italienske apoteket i Livigno hvor lege Fredrik Bendiksen kjøpte det forbudte stoffet som felte Therese Johaug i en dopingtest 16. september. Foto: Parafarmacia Faifer Dott.ssa Monica, Livigno
DOPING: Dagbladet har fått tilsendt bildet av denne pakken fra det italienske apoteket i Livigno hvor lege Fredrik Bendiksen kjøpte det forbudte stoffet som felte Therese Johaug i en dopingtest 16. september. Foto: Parafarmacia Faifer Dott.ssa Monica, Livigno Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under et treningsopphold i italienske Seiser Alm søndag 28. august skal Therese Johaug ha gått til landslagslege Fredrik S. Bendiksen med en solbrent, blødende leppe og bedt om hjelp.

Bendiksen, en veteran med over 30 år bak seg som idrettsmedisiner, konkluderte med at den nå doptatte norske langrennsprinsessen trengte behandling. Legen dro derfor til Livigno, hvor han oppsøkte apoteket Parafarmacia Faifer Dott.ssa Monica. Der skal Bendiksen ha kjøpt to kremer. Den ene med navnet Trofodermin, som inneholdt stoffet clostebol. Det legen forteller å ikke ha visst, er at det er forbudt.

Dagbladet har vært i kontakt med det italienske apoteket og fått tilsendt eksklusive bilder som viser at pakkene med kremen Johaug skal ha brukt, alle er merket med et varsel om doping. Også i innholdsfortegnelsen står det samme forklart.

APOTEKET I LIVIGNO: Her skal lege Fredrik S. Bendiksen ha kjøpt kremen som skal ha ført til en positiv dopingprøve av Therese Johaug. Foto: GoogleMaps
APOTEKET I LIVIGNO: Her skal lege Fredrik S. Bendiksen ha kjøpt kremen som skal ha ført til en positiv dopingprøve av Therese Johaug. Foto: GoogleMaps Vis mer

- Alle pakker er merket

Apotekets kvinnelige farmasøyt forteller at hun ikke kan minnes å ha møtt Bendiksen, men opplyser at alle pakkene de selger av Trofodermin er påført et varselskilt med bokstavene «DOPING» langs siden.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg kan ikke huske å ha truffet personen du spør om, men jeg kan bekrefte at alle pakkene vi selger av Trofodermin inneholder et varsel om doping, sier farmasøyten til Dagbladet.

Hun har ikke fått med seg nyheten som har rystet en hel Ski-Verden når Dagbladet prater med henne, men forklarer at man ikke trenger resept for å kjøpe middelet som felte Johaug.

INNHOLDSFORTEGNELSEN: Det står forklart på italiensk at Trofodermin inneholder det forbudte stoffet clostebol. Foto: Parafarmacia Faifer Dott.ssa Monica, Livigno
INNHOLDSFORTEGNELSEN: Det står forklart på italiensk at Trofodermin inneholder det forbudte stoffet clostebol. Foto: Parafarmacia Faifer Dott.ssa Monica, Livigno Vis mer

- Men i tillegg til dopingvarselet står det forklart at kremen inneholder to stoffer: Det ene er Neomycin, som er et antibiotikum, og det andre er clostebol, som inneholder steroider.

Legen har ingen forklaring

Bildene og uttalelsene fra det italienske apoteket i Livigno gjør det som skal ha vært en gigantisk blunder fra Bendiksens side enda mer uforståelig.

Legen har på sin side ingen god forklaring på hvorfor han ikke sjekket om det var stoffer i den aktuelle kremen som sto på WADAs forbudsliste. Han hevder å heller ikke ha sett dopingvarselet på pakningen.

- Jeg har brukt fryktelig mye tid på å finne ut hvor dette glapp og hvorfor det glapp. Jeg har faktisk ikke noe godt og entydig svar til deg på det. Selvfølgelig skulle jeg sjekket dette en ekstra gang slik jeg vanligvis gjør, slik mine vanlige rutiner er, sier Bendiksen, som heller ikke før avreise skal ha sjekket om han hadde med seg kremen Johaug tidligere hadde hatt bruk for fra Norge til Italia.

DOPINGSJOKKET: Dagbladets Esten O. Sæther og Tormod Brenna kommenterer Therese Johaugs positive dopingtest. Video: Per Ervland / Dagbladet. Reporter: Lars Bryne Vis mer

- Jeg tok som en selvfølge at vi hadde det i den kofferten som var i Livigno, forteller Bendiksen.

- Oppdaget det ikke

Bendiksen fortalte på dagens pressekonferanse at han undersøkte pakningen på kremen Trofodermin, og fikk med seg at den inneholdt clostebol.

- Jeg registrerte at det sto clostebol, men jeg koblet ikke at det var på dopinglista. Jeg er dypt ulykkelig for at jeg ikke oppdaget dette, og etter min vurdering er Johaug helt uskyldig i denne saken, sa Bendiksen, og opplyste at han trakk seg fra stillingen som landslagslege med umiddelbar virkning.

Johaug, som var sønderknust i møte med pressen i ettermiddag, ga legen all skyld for den positive dopingprøven.

- Jeg hadde full tillit til ham. Jeg hadde overhodet ingen grunn til å ikke stole på det han sa til meg. Det hele startet i Seiser Alm. Det var varmt og jeg fikk solstikk tredje dagen. Jeg forbrant undersiden på leppa mi. Jeg fikk store åpne sår. Det var veldig vondt. Det var stor smerte. Blant annet under måltidene begynte jeg å blø fordi det stoppet opp. Jeg måtte bruke serviett for å stoppe blødningene. Jeg ventet til Fredrik kom ned for å høre hva vi skulle gjøre med den akutte situasjonen på leppa mi. Jeg støttet meg til legen. Dagen etterpå gikk jeg til ham og spurte hva jeg skulle gjøre fordi jeg hadde vanvittig vondt, sier Johaug.

Et alvorlig stoff

Under en pressekonferanse onsdag ettermiddag offentliggjorde Antidoping Norge at Therese Johaugs sak kan ende med alt fra henleggelse til fire års utestengelse.

- Trofodermin er et legemiddel som ikke fås kjøpt i Norge. Det markedsføres ikke i Norge. Det inneholder to stoffer. Et antibitokum (Neomycin) og et steroide (Clostebol), sier medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen.

ETTERFORSKER SAKEN: Medisinsk sjef Per Wiik Johansen, avdelingsleder Britha Røkenes og daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge fortalte i ettermiddag om arbeidet med Therese Johaug-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ETTERFORSKER SAKEN: Medisinsk sjef Per Wiik Johansen, avdelingsleder Britha Røkenes og daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge fortalte i ettermiddag om arbeidet med Therese Johaug-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Prøven inneholder lave nivåer og er forenelig med bruk av krem. Det er ikke tydelig på noen måte at dette skulle ha prestasjonsfremmede effekt, legger Wiik Johansen til.

Samtidig betegner avdelingsleder Britha Røkenes clostebol som et alvorlig stoff å ha i kroppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer