«Eksosrypa» kneblet kritikerne

- Endelig! jubler hun.

Danica Patrick skrev søndag motorsportshistorie som første kvinnelige vinner av et Grand Prix-løp for indycar.

Den amerikanske 26-åringen tok ledelsen to runder før slutt i det 200 runder lange løpet på Motegi-banen i Japan, og seiret 5,859 sekunder foran brasilianske Helio Castroneves. Scott Dixon fra New Zealand ble nummer tre.

- Endelig! Dette har jeg ventet lenge på. Det var et løp som handlet om drivstoffstrategi, og laget mitt gjorde en perfekt jobb, sa Patrick som kjørte sitt 50. indycarløp.

- Jeg vet at jeg hadde samme strategi som Helio, og da jeg passerte ham kunne jeg nesten ikke tro mine egne øyne. Det er fantastisk.

Patrick leverte en oppsiktsvekkende debutsesong i 2005, holdt på å vinne kvalifiseringen i Indianapolis 500 og ble første kvinne som har ledet løpet.

Hun ble kåret til beste førsteårsfører og ble spådd en stor framtid, men har hatt problemer med å innfri forventningene.

Enkelte begynte å skumle om at hun var i ferd med å bli en motorsportens Anna Kournikova, en utøver som aldri vinner noe men nyter stjernestatus på grunn av sitt fordelaktige utseende. Søndag ga hun svar.

- Danica er en fantastisk person, og jeg er glad for at hun slipper å høre mer om at hun ikke har vunnet ennå. Vi har alle trodd på henne, og hun beviste i dag at hun er en vinner. Jeg tror dette var den første seieren av mange, sa Michael Andretti som er deleier av laget hennes.

FØRST OG FREMST FØRER: Det viste Danica Patrick, etter at hun har fått kritikk for å være en utøver som aldri vinner noe, men nyter stjernestatus på grunn av sitt fordelaktige utseende. Foto: KATSUMI KASAHARA/AP/SCANPIX
FØRST OG FREMST FØRER: Det viste Danica Patrick, etter at hun har fått kritikk for å være en utøver som aldri vinner noe, men nyter stjernestatus på grunn av sitt fordelaktige utseende. Foto: KATSUMI KASAHARA/AP/SCANPIX Vis mer

Seks runder før slutt ledet Dixon, men han måtte i depot for å fylle drivstoff. Dan Wheldon og Tony Kanaan måtte gjøre det samme fire runder før mål, og dermed var veien fri for Patrick og Castroneves som var i depot siste gang 52 runder før mål.

Løpet var det tredje i årets IRL-serie. Det skulle egentlig vært kjørt lørdag, men ble utsatt til søndag på grunn av kraftig regnvær.

(NTB)

«Eksosrypa» kneblet kritikerne
HUN SKAL HA POKALEN: Amerikanske Danica Patrick (i midten) vant foran brasilianske Helio Castroneves (t.v.) og newzealanderen Scott Dixon.