Ekspert: - Neppe aktuelt med fotlenke

Om Northugs promillekjøring.

(Dagbladet): Førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes uttalte seg i dag om tiltalebeslutningen i saken mot Petter Northug som er tiltalt på seks punkter.

Eksperter mener det er lite sannsynlig at Northug må sone med fotlenke.

- Fotlenke er et alternativ som jeg ikke tror er aktuelt. Det er avhengig av straffen. Det må være fire måneder eller mindre, sier Jens Christian Riege, trafikkadvokat i NAF i Dagbladets direktestudio.

Tingrettsdommer i Oslo, Ina Strømstad, omtaler tiltalen om falsk anklage som mest alvorlig.

- Jeg er kanskje litt overrasket over at det kom tiltale om falsk anklage. Det var det mest overraskende fra pressekonferansen, sier Strømstad i Dagbladets direktestudio.

- Strengere straff Riege mener:

- Falsk anklage er en bestemmelse som har en ganske betydelig strafferamme. Det er nok en bestemmelse som jeg antar vil medføre en ubetinget fengselsstraff. Så det er nok grunn til å tro på strengere straff enn først antatt, sier Riege.

I tiltalebeslutningen står det at Northug også kan bli fratatt førerkortet «for alltid».

- Fradragelse av førerkort «for alltid» skjer fordi han har forlatt kameraten. «For alltid» vil ikke bety for evig tid. Det vil komme et tidspunkt der man kan søke om å få det tilbake. Fem år er ikke uvanlig, sier Riege.

Northug beklager Skiløperen er tiltalt på disse punktene:

1) Kjøring i alkoholpåvirket tilstand.
2) Ikke vært hensynsfull og aktpågivende.
3) Ikke fullt offentlig trafikkskilt og oppmerking.
4) Ikke hjulpet person som er kommet til skade.
5) Ikke varslet politiet.
6) Falsk anklage, anmeldelse eller forklaring.

Northug selv beklager i en kommentar til Dagbladet.

- Jeg er fortsatt lei meg for de uvettige handlingene mine og er beredt til å ta straffen for dem. Jeg beklager igjen at jeg rotet med forklaringene de første timene 4. mai, da jeg fortsatt var påvirket av alkohol. Men jeg er glad for at jeg fikk ordnet opp i dette samme dag, og at jeg på eget initiativ avga korrekt forklaring om det som hadde skjedd, sier Northug i en uttalelse via manager Are Sørum Langås.

Northugs advokat ønsker ikke å kommentere saken.

- Ingen kommentar, sier Rasmus Brodtkorb til Dagbladet.

BEKLAGER: Petter Northug beklager og sier han vil godta tiltalebeslutningen som ble kjent i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug
BEKLAGER: Petter Northug beklager og sier han vil godta tiltalebeslutningen som ble kjent i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer