PÅ VEI BORT: David de Gea skal være nær en overgang fra Manchester United til Real Madrid. Foto: Scanpix
PÅ VEI BORT: David de Gea skal være nær en overgang fra Manchester United til Real Madrid. Foto: ScanpixVis mer

Ekspert advarer: City må få bort de «råtne eplene»

Nå starter snart Premier League-klubbenes milliardfest.

(Dagbladet): Det er knyttet stor spenning til hvordan Premier League-klubbene vil bruke sommerens overgangsvindu. Vi har kikket nærmere på hvordan de seks beste lagene har posisjonert seg i markedet så langt.

Chelsea, Manchester City, Arsenal, Manchester United, Tottenham og Liverpool er alle ute etter forsterkninger foran den kommende sesongen. Noen av dem har også vært aktive allerede.

Når overgangsvinduet åpner 1. juli vil for eksempel Memphis Depay signere for «De røde djevlene», mens Liverpool har hele fem spillere som venter på å sette navnetrekket sitt på en kontrakt med Merseyside-klubben. 

De Gea ut, Ramos inn Manchester United risikerer samtidig å miste lagets beste spiller forrige sesong, David de Gea, til Real Madrid. La Liga-ekspert Petter Veland mener det er mye som tyder på at avtalen kun er formaliter unna å bli offentliggjort.

- Det er bortimot 90 prosent sikkert at det skjer. United er helt åpenbart på keeperjakt selv - og legger lista på nivåer som tilsier at det er et førstevalg som skal inn og konkurrere med Victor Valdés. Samtidig er det en logisk overgang: De Gea er spansk, fra Madrid og er mannen som skal ta over tronen etter Iker Casillas på landslaget. Da er det naturlig at han også gjør det på klubblaget. Å bli hentet til Real Madrid er det største en spanjol kan oppnå, forteller Veland til Dagbladet.

Manchester United jobber også med å tilføre egne, defensive forsterkninger for det er lenge siden Rio Ferdinand og Nemanja Vidic dannet Premier Leagues beste stopperpar. Løsningen kan bli å hente en misfornøyd Sergio Ramos fra den spanske hovedstaden, i det som for kort tid siden ville blitt omtalt som en sjokkovergang. 

- Det kom litt som lyn fra klar himmel at Ramos var misfornøyd i Real Madrid, at kontraktsforhandlingene gikk i stampe og at United nå er kommet på banen. Hadde du spurt meg for halvannen uke siden hadde jeg sagt at det var helt uaktuelt, men nå sier jeg at sjansen er 50-50 for at det skjer, forteller Veland. 

Må forsterke Premier League-ekspert og Velands navnebror Petter Myhre har også sett klare svakhetstegn i United-forsvaret de siste sesongene. Myhre er usikker på om skadeforfulgte Phil Jones og Chris Smalling noen gang vil komme opp på det nivået som var forventet av dem for et par år siden, og mener at van Gaal uansett må bringe inn minst én ny stopper.

- Tar man utgangspunkt i Jones, Smalling, Marcos Rojo, Paddy McNair og Jonny Evans, vil jeg fortsatt ha inn en forsvarssjef som er enda bedre enn dem, som kan holde dem i tøylene. Jeg ville også hatt inn en høyre back som er bedre defensivt enn Antonio Valencia, men det kommer an på om van Gaal vil spille med to eller tre stoppere, sier Myhre til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg er også helt sikker på at United vil bruke penger i sommer. Det må dem også gjøre. Per dags dato ser jeg ikke på dem som en av gullfavorittene. Både City, Chelsea og Arsenal ser bedre ut.

- Arsenal trenger spiss Arsene Wenger liker best å jobbe rolig i kulissene. Det virker det som Arsenal-manageren har gjort godt de siste månedene. Petr Cech skal nemlig være nær en overgang fra byrival Chelsea. Tsjekkeren vil i tilfelle sørge for at London-klubben er sikret en bunnsolid sisteskanse de kommende årene. 

Myhre mener Cech vil være en god signering for «The Gunners», men påpeker samtidig mangelen av en matchvinner i motsatt ende av banen. Carlos Bacca (Sevilla), Pierre-Emerick Aubameyang og Alexandre Lacazette (Lyon) er blant spissene som ryktes til klubben. 

- Arsenal er avhengig av å få på plass en kanonspiss for å kunne ta det siste steget. De må ha en som leverer bedre enn (Olivier) Giruoud og (Danny) Welbeck. De trenger også en midtstopper som kan danke ut enten Per Mertesacker eller Laurent Koscielny og gi dem fire midtstoppere å rullere på - sammen med Gabriel, sier Myhre.

Liverpool på storshopping - igjen Mens Liverpool-fansen kan glede seg over at den omdiskuterte manageren Brendan Rodgers har vist handlekraft i form av avtalene som bringer Danny Ings, James Milner, Roberto Firmino, Joe Gomez og Adam Bogdan til klubben, er frykten for at superstjerna Raheem Sterling kan forsvinne når som helst konstant.

Det er velkjent at 20-åringen ønsker seg bort, gjerne til Manchester City, og det tror Myhre kan få betydelige konsekvenser for Liverpools tabellplassering neste sesong.

- Det vil helt klart svekke Liverpool om Sterling forsvinner. Han har en X-faktor som gjør at han kan avgjøre kamper på egenhånd. Spørsmålet er hvor mye støy det blir om de beholder ham og hvor sterkt han ønsker seg bort. For å få maks ut av en spilller, må han trives. Dette er en vanskelig situasjon for Liverpool. Vi husker Luis Suarez som ville bort for to år siden. Da presset Liverpool ham til å bli. Det fungerte optimalt, men vil det samme skje med Sterling? undrer TV 2-eksperten.

Etterlyser City-opprydning Det er bare ett år siden Manchester City vant serien, men forrige sesong var laget til Manuel Pellegrini i perioder ikke til å kjenne igjen. Tidligere bærebjelker som Yaya Toure, Vincent Kompany og Samir Nasri underpresterte alle kraftig, og nå mener Myhre at flere av lagets spillere bør byttes ut.

EKSPERT: Petter Veland. Foto: C More
EKSPERT: Petter Veland. Foto: C More Vis mer

- City må bli kvitt daukjøttet. De spillerne som fremstår som råtne epler i kurven, er de nødt til å kvitte seg med. De må få inn spillere som skaper en ny dynamikk - både i garderoben og på treningsfeltet. De må få tilbake sulten i troppen, sier Myhre.

- Mourinho forsterker Selv om de lyseblå kan ha godt av noen endringer, trenger de ikke nødvendigvis gjøre så mange. Det gjelder også for regjerende seriemester Chelsea, ifølge Myhre.

- Hvis Chelsea beholder alle spillerne sine har de et godt nok materiale til å vinne ligaen også neste sesong, men jeg tror på dette med å få inn nytt, friskt blod. Det er veldig viktig. Du får fort en mental utladning når du har vunnet tittelen. I tillegg forventes det at Chelsea skal være med å kjempe om Champions League-troféet neste sesong. Derfor tror jeg de er avhengig av en større bredde, sier Myhre og fortsetter:

EKSPERT: TV 2s Petter Myhre.  Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
EKSPERT: TV 2s Petter Myhre. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Det var Chelsea som traff best på overgangsmarkedet sist sesong. Mourinho så hvilke posisjoner det skortet på og traff på de typene han hentet inn. Nå er det imidlertid litt mer vrient. Nå ligger lista enda høyere for hvordan laget skal kunne forsterkes. Det blir et vanskelig overgangsvindu for Mourinho, men jeg tror han vil jobbe som besatt for å få inn typer som kan utfordre de som allerede er i elleveren.

• Se egne faktabokser for hver av topp seks-klubbene for status på overgangsmarkedet og flere vurderinger fra Petter Veland.

KAN GÅ TIL UNITED: Sergio Ramos er misfornøyd med Real Madrid-ledelsen. Foto: Scanpix
KAN GÅ TIL UNITED: Sergio Ramos er misfornøyd med Real Madrid-ledelsen. Foto: Scanpix Vis mer