Ekspert: Dette er Norges største problem

- Det er mitt ankepunkt og bekymring.

HAR REIST SEG: Tarik Elyounoussi fortvilte etter tapet mot Italia. Da startet han kampen på benken, men siden den gang har han vært den av utenlandsproffene som kanskje har gjort det aller best. Så langt står 26-åringen med fire seriemål på sju Bundesliga-kamper for Hoffenheim denne sesongen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HAR REIST SEG: Tarik Elyounoussi fortvilte etter tapet mot Italia. Da startet han kampen på benken, men siden den gang har han vært den av utenlandsproffene som kanskje har gjort det aller best. Så langt står 26-åringen med fire seriemål på sju Bundesliga-kamper for Hoffenheim denne sesongen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): 9. september skuffet landslaget en hel fotballnasjon da de ikke skapte en eneste sjanse i 0-2-tapet for Italia.

Nå, én måned senere, forventes det at Per-Mathias Høgmos menn vinner både borte mot Malta fredag og hjemme mot Bulgaria neste mandag. For å kunne innfri er Norge helt avhengige av at utelandsproffene presterer opp imot sitt aller beste nivå.

Gjennom flere artikler har Dagbladet derfor sett på hvordan forutsetningene deres er, gjennom å utarbeide en oversikt over spillernes spilletid i de respektive klubblagene hver uke siden forrige samling.

Nordtveit-nedtur Når oppsummeringens tid nå er kommet, står det mest oppsiktsvekkende tallet på lista ved siden av navnet til Håvard Nordtveit. Midtstopperen startet både treningskampen mot England og premieren på EM-kvalifiseringen mot Italia, men har nesten ikke spilt fotball siden.

Kun 107 minutter på førstelaget har det blitt for Borussia Mönchengladbach.

- Det har vært vanskelig for Nordtveit, sier Bundesliga-ekspert Vebjørn Buen til Dagbladet.

Nordtveit figurerer primært som defensiv midtbanespiller for den tyske toppklubben, men den siste måneden har karen fra Vats blitt utkonkurrert av Granit Xhaka og Christophe Kramer.

- Det har ikke vært fordi Nordveit har vært dårlig, men heller på grunn av at Xhaka og Kramer har vært hakket bedre. Når han spiller så lite som han gjør, peker ikke formpilen opp. Det gjør den ikke, sier Buen.

- Bør spille Lyspunktet for Nordtveit er Europa League-oppgjøret mot Zürich sist torsdag. Da spilte 24-åringen hele kampen, og scoret også ett mål. Det bidrar til at Buen ville brukt Nordtveit fra start mot Malta.

- Selv om formen kanskje har falt litt, tror jeg han er veldig motivert. Det hjelper. Jeg tror det ville vært dumt å utelate Nordtveit fra startelleveren. Han er en såpass god og viktig spiller.

I tilllegg til Nordtveit, er Joshua King en av de som har slitt mest på grunn av lite tillit. Det positive er at Norges spydspiss startet sist Blackburn-kamp, etter bare 45 minutter fotball på fem foregående matchene.

- Landslagssjefens dilemma De lange oppholdene på benken skaper nok ekstra hodebry for Høgmo, som desperat jakter oppturer etter å ha ledet Norge til kun én seier på sine tolv første kamper som sjef.

Det får samtidig Max-ekspert Bengt Eriksen til å stille følgende spørsmål:

- Har vi noen bedre alternativer? Hvis ikke er det landslagssjefens dilemma at de presumptivt beste sitter på benken eller spiller lite ute. Det er ikke heldig, kommenterer Eriksen overfor Dagbladet.

- Men det er ikke noe nytt. Det har vært slik en god stund med de som spiller utenlands. Akkurat for Nordtveit tror jeg ikke det gjør så mye - han er i et veldig godt treningsmiljø. Han mister «det» nok ikke helt i løpet av en måned.

- Hva bør Høgmo gjøre?

- Enten må han lene seg på ferskinger, som Fredrik Gulbrandsen som spiller fast i Molde, eller så må han stole på at Joshua King har et større format i internasjonale kamper.

- Finnes større problem Eriksen mener imidlertid at det norske laget står overfor et mye større problem enn at noen av profilene får lite spilletid på klubblaget.

- Hvis vi er individuelt underlegne eksempelvis italienere og kroatere, er det et poeng at vi blir bedre på samspill. Det er mitt ankepunkt og bekymring: Finner spillerne sammen? Det har vært veldig mange bytter. Vi kommer ikke til å gjøre det uten at vi sikter oss inn på en tilnærmet ellever.

- Hvordan ser du på Norges muligheter mot Malta og Bulgaria?

- De er gode, sier Eriksen, som mener kun seier er godt nok i de kommende kampene - bortemøtet med Aserbajdsjan 16. november inkludert.

MAX-STUDIO: Sammen med blant andre Jonas Bergh-Johnsen, Jan-Erik Aalbu og Carsten Skjelbreid, er Bengt Eriksen en del av Max-teamet som dekker Norges EM-kvalifiseringskamper.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
MAX-STUDIO: Sammen med blant andre Jonas Bergh-Johnsen, Jan-Erik Aalbu og Carsten Skjelbreid, er Bengt Eriksen en del av Max-teamet som dekker Norges EM-kvalifiseringskamper. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer