Ekspert gjør helomvending

TV 2-profilen snur etter uttalelse om Manchester City-spiss Erling Braut Haaland (22).

TOPPSCORER: Manchester City-spiss Erling Braut Haaland. Foto: REUTERS/Craig Brough/NTB
TOPPSCORER: Manchester City-spiss Erling Braut Haaland. Foto: REUTERS/Craig Brough/NTB Vis mer
Publisert

Før denne sesongen mente Erik Thorstvedt (59) det ville være «utopisk» om Haaland scorer 40 Premier League-mål.

Men drøye to måneder seinere står 22-åringen med imponerende ni scoringer på sesongens fem første ligakamper. Det er flere enn eksempelvis hele Chelsea-laget (6) har til sammen.

Den utrolige starten har gjort at Thorstvedt har gått tilbake på uttalelsen han kom med før sesongen. Nå tror han jærbuen kan sette målrekord i Premier League.

- Utopisk er det ikke, for han har fått en fantastisk start. Det han har levert er helt utrolig, sier Thorstvedt til Dagbladet.

Innad i TV 2 Sporten har det i sommer gått et veddemål om hvor mange mål Haaland vil score i sin debutsesong for Manchester City etter overgangen fra Borussia Dortmund.

SNUR: Fotballekspert Erik Thorstvedt tror på enda flere scoringer fra Erling Braut Haaland. Foto: TV 2/NTB
SNUR: Fotballekspert Erik Thorstvedt tror på enda flere scoringer fra Erling Braut Haaland. Foto: TV 2/NTB Vis mer

Må ikke ta av

Thorstvedt mente at 25 mål var realistisk, mens en kollega hadde tro på hele 40. Thorstvedt åpner for at Haaland kan nå det spektakulære antallet.

- Jeg hadde faktisk akkurat en SMS-utveksling med han på TV 2-huset som tippet 40, og han ligger bra an nå, ler TV 2-eksperten.

I så fall knuser Haaland rekorden til Mohamed Salah. I 2017/18-sesongen leverte Liverpool-stjernen 32 seriemål. Thorstvedt mener at den rekorden står for fall.

Men:

- Det er viktig at vi ikke tar helt av nå, for det kommer til å komme kamper der Haaland ikke scorer mål. Det er større sjanse for at går tre kamper der han ikke scorer enn at han gjør det.

- Uvirkelig

Arne Scheie har sett det aller meste på en fotballbane. Den mangeårige NRK-kommentatoren har latt seg imponere stort over det Haaland har vist denne sesongen, men etter hattricket mot Nottingham Forest onsdag klarer Scheie overfor Dagbladet nesten ikke å beskrive det Haaland holder på med.

- Det er helt utrolig. Jeg finner nesten ikke ord. Vi har vel aldri opplevd maken. Jeg må klype meg i armen og spørre meg selv: «Er det riktig at det er en gutt fra Norge og Jæren som er den mest omtalte spilleren i verden i dag, og en av de beste målscorerne vi noensinne har hatt?». Det er helt uvirkelig, sier Scheie.

Han synes det er for tidlig å slå fast at Haaland er tidenes beste norske fotballspiller.

- Vi gir ham noen år, også tar vi det da. Det er veldig vanskelig å sette opp en liste, men at han er helt i toppsjiktet er det ingen tvil om, sier Scheie.

Han omtaler Haalands ennå relativt ferske karriere som «eventyrlig».

FØLGER NØYE MED: Den tidligere fotballkommentatoren Arne Scheie. Foto: Mariam Butt / NTB
FØLGER NØYE MED: Den tidligere fotballkommentatoren Arne Scheie. Foto: Mariam Butt / NTB Vis mer

Guardiola-grep

Haalands siste sesong i Borussia Dortmund var preget av en rekke skader. Manchester City-manager Pep Guardiola virker allerede å ha tatt grep rundt nettopp dette ved å begrense kampbelastningen.

Haaland har nemlig bare ved én anledning denne sesongen spilt 90 minutter i ligaen - det var i 3-3-kampen mot Newcastle, der de lyseblå trengte scoring. I de fire andre kampene har Guardiola tatt av 22-åringen etter rundt 70 spilte minutter.

- Det er en tøff sesong. Tenk på alle kampene. Nå er det ny seriekamp til helgen, også er det Champions League. Etter min mening er det veldig lurt å spare ham. Det er klart han vil spille hele tiden, men Guardiola har en plan med dette, mener Scheie.

IMPONERT: Manchester City-angriper Erling Braut Haaland er på alles lepper, inkludert kong Haralds, som er imponert over det jærbuen har fått til. Vis mer

- Er det noe annet enn skader som kan stoppe Haaland?

- Det vil jeg ikke spekulere i, men jeg håper han ikke får skader. Det er klart at fotballkarrierer, selv de største, har noen nedturer. Men jeg har ikke sett tegn på at det skal komme. Skader er nok eventuelt det store problemet, påpeker Scheie, vel vitende om at Haalands landslagskollega Martin Ødegaard måtte ut med en smell da Arsenal slo Aston Villa onsdag.

BEGYNNER Å BLI EN VANE: Erling Braut Haaland feirer scoring for Manchester City. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB
BEGYNNER Å BLI EN VANE: Erling Braut Haaland feirer scoring for Manchester City. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Vis mer

Forbi Salah?

På de fem første Premier League-kampene står Haaland med ni mål. Det gir et snitt på 1,8 mål per kamp. Fortsetter den trenden, ender City-spissen med 68,4 ligascoringer.

Selv om akkurat det åpenbart ikke kommer til å skje, er det en vrien øvelse å ikke se for seg en enorm sesong for jærbuen.

Scheie synes det er vanskelig å tippe nøyaktig hvor mange Premier League-mål Haaland ender på.

- Men det tallet du nevner når han ikke, sier Scheie lattermildt.

- Hva med Salah sin rekord på 32?

- Det er mye som spiller inn. Både spilletid og skader, men hvis han fortsetter kan den rekorden ryke, sier Scheie til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer