Ekspert i harnisk over UEFAs hakekors-straff

- Det er skammelig!

- LATTERLIG: Morten Pedersen mener straffen Kroatia har fått av UEFA er altfor mild.
Foto: Scanpix
- LATTERLIG: Morten Pedersen mener straffen Kroatia har fått av UEFA er altfor mild. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag fikk det kroatiske fotballforbundet straffen for hakekorsskandalen som sendte frysninger nedover ryggen på tilskuerne som så oppgjøret mellom Kroatia - Italia 12. juni.

UEFA har bestemt at Kroatia, som leder EM-kvalifiseringens gruppe H foran Italia og Norge, trekkes ett poeng. I tillegg må laget spille to kamper for stengte tribuner og betale 100 000 euro i bot.

- SKAMMELIG: Det sier Morten Pedersen om UEFAs hakekors-straff.
Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
- SKAMMELIG: Det sier Morten Pedersen om UEFAs hakekors-straff. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Det reagerer Dagbladets Morten Pedersen sterkt på. Fotballkommentatoren peker på at det er tredje gang i løpet av den pågående kvalifiseringen at Kroatia etterforskes for rasisme.

- Dette er bare latterlig. En gang er en gang, to ganger er to ganger, men dette er tredje gang. Det er flaut. Det er pinlig for UEFAs etiske komité, tordner Pedersen.

- Ingen troverdighet Det har lenge blitt spekulert på hvilken straff Kroatia kom til å få etter kampen 12. juni. I verste fall kunne landet blitt diskvalifisert. Pedersen forteller at han så for seg et trekk på tre poeng. På den måten mener han UEFA kunne sagt tydelig fra om at rasisme ikke tolereres i noen form.

- Her hadde UEFA en mulighet til å si at de ikke ønsker slik oppførsel. I stedet sier de at dette ikke er så farlig. Jeg syns det er skammelig. De har ingen troverdighet igjen, sier Pedersen, som selv har vært på mange fotballkamper hvor han forteller at det har vært ubehagelig å være.

Generalsekretær i Norges Fotballforbund Kjetil Siem mener på sin side at saken er vanskelig. NFF har selv trukket norske klubber i poeng på grunn av svak økonomistyring, og Siem synes det er noe av det vanskeligste et forbund kan gjøre.

- Det er noe av det tyngste du gjør, for da blir ikke-sportslige ting gjort sportslig, sier Siem til Dagbladet, før han fortsetter:

- Poengstraff, bot og tomme tribuner er de tre sanksjonsmulighetene UEFA har - før en eventuell utestengelse. Det er enklere med bot og tomme tribuner, for da kan du si at et lag har kvalifisert seg på grunn av det sportslige.

- Skjørt og vanskelig NFFs generalsekretær forteller samtidig at han ikke kjenner saken i detalj. Han tar derfor straffen til etterretning, men påpeker at han synes teamet er både «skjørt og vanskelig». Han er imidlertid ikke i tvil om at Kroatia har et problem som de må få bukt med.

- De må få kontroll på noe som er veldig skadelig både for dem selv og fotballen. Vi håper aldri at noen vi er i konkurranse med trekkes i poeng, for det føles ikke rettferdig, men samtidig kan det ikke fortsette som dette i Kroatia, sier Siem.

Hans kollega Nils Johan Semb er på sin side ikke overrasket over straffen UEFA har ilagt kroatene. Toppfotballsjefen mener også at det er vrient å si om hakekors-skandalen burde fått større konsekvenser.

- Jeg syns det er vanskelig å si. Det ble egentlig som forventet, sier Semb til Dagbladet.

- Hvilken straff håpet du Kroatia skulle få?

- Det er ikke slik at vi håpet på noe. Når slike saker oppstår må UEFA bruke sin kompetanse og sin historikk med tanke på å straffe nasjoner som ikke har kontroll på sine folk. Vi tar UEFAs vurdering til etterretning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer