Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ekspert om Carlsens motstander: - Helt ødelagt

Tror på sterk avslutning i Grand Chess Tour.

BØR VINNE. Magnus Carlsen møter formsvake Veselin Topalov (med ryggen til) lørdag. Selv med svarte brikker mener eksperter at nordmannen bør vinne. Foto: NTB scanpix.
BØR VINNE. Magnus Carlsen møter formsvake Veselin Topalov (med ryggen til) lørdag. Selv med svarte brikker mener eksperter at nordmannen bør vinne. Foto: NTB scanpix. Vis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen har en svært interessant avslutning foran seg i Grand Chess Tour.

Spesielt lørdagens match mot den formsvake bulgareren Veselin Topalov skal bringe nordmannen helt opp i toppen sammenlagt. Det tror i hvert fall eksperter som Dagbladet har kontaktet.

Her er analysen fra tre eksperter, som gir Magnus Carlsen en solid sjanse til å vinne i London. Og samtidig vinne Grand Chess Tour sammenlagt.

Det gjenstår fire dager av turneringen.

Nyvinningen består av de tre turneringene Norway Chess, Sinquefield Cup og London Chess Classic. Premiepotten er på 1 050 000 dollar. Vinner av hver turnering får 300 000 dollar. Sammenlagtvinneren får 75 000 dollar ekstra.

Ekstremt jevnt Tre konkurrenter ligger et halvt poeng foran fem av de øvrige i den ekstremt jevne turneringen. Bare Veselin Topalov som ledet sammenlagt etter de to første turneringene er helt avhengt i London. Det betyr at det åpner for flere i sammendraget. Og der befinner definitivt Magnus Carlsen seg.

- Må heve seg - Det ser interessant ut. Nå har vel ikke Magnus overbevist så veldig på en stund. Men han kan ha spilt seg varm og spilt på seg trygghet foran de fire gjenstående partiene. Han må heve seg og spille mye bedre enn han har gjort hittil for å greie det, sier manager Espen Agdestein.

Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel tror det vil rekke langt for Carlsen om han vinner to og spiller remis i to av de gjenstående partiene.

- Og det tror jeg det er en god mulighet for at han greier, sier Gausel.

Han er ikke helt enig med Espen Agdestein om prestasjonene til Magnus Carlsen i London.

- Han har egentlig ikke spilt så dårlig, kanskje bortsett fra partiet mot Fabiano Caruana. Der var han slapp. At Magnus har spilt remis i samtlige fem partier så langt skyldes også en del tilfeldigheter, mener Gausel.

Mulig delt seier Vinner Carlsen to partier og unngår å tape, tror manager Espen Agdestein at det kan ende med delt seier med enten franskmannen Maxime Vachier-Lagrave, amerikanske Hikaru Nakamura eller nederlenderen Anish Giri, som står med tre poeng foran de fire avsluttende partiene. Carlsen møter forøvrig to av disse tre i avslutningen av turneringen.

- Blir det delt seier, ender det med playoff. Noe som eventuelt vil passe Magnus greit, sier Espen Agdestein.

Hver spiller skal gjennom ni partier i London Chess Classic. Magnus Carlsen tapte trekningen og fikk tildelt fem partier med svarte brikker. Den ulempen er han ferdig med. Nå gjenstår to partier med hvite, og to partier med svarte brikker for nordmannen.

Også stormester og sjakkekspert Simen Agdestein, bror til Espen, har tro på en bra avsutning for Magnus Carlsen.

- Det ser absolutt spennende ut med motstanderne og fargen på brikkene tatt i betraktning, sier Simen Agdestein til Dagbladet.

Her er analysen til ekspertene parti for parti:

Torsdag starter avslutningen etter en hviledag. Magnus Carlsen setter seg og har Anish Giri på motsatt side. Carlsen har svarte brikker.

- Bunnsolid Giri og Carlsen har møtt hverandre ti ganger tidligere. Carlsen har aldri greid å vinne over Giri. Mens Giri har bare vunnet en gang. De ni øvrige partiene har endt med remis.

- Det hadde vært ekstra moro, om Magnus får til noe mot Giri denne gang. Men muligheten for remis er vel ganske stor. Giri spiller bunnsolid med hvite brikker, sier Espen Agdestein.

Den oppfatningen deler broren Simen.

- Det er stor sannsynlighet for remis. Det vil være et greit resultat, sier Simen Agdestein.

Einar Gausel legger til:

- Jeg tror han har veldig lyst på å vinne over Giri. Men sannsynligheten for remis er relativt stor.

- Kjempesjanse Fredag er Hikaru Nakamura motstander. Carlsen har hvite brikker.

- Jeg tror Magnus Carlsen har en kjempesjanse til å vinne dette partiet. Jeg tror det blir en artig fredag, sier Simen Agdestein.

Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel legger til at Carlsen har et godt tak på Nakamura.

- Helt ødelagt Lørdag blir interessant, når Veselin Topalov fra Bulgaria er motstander. Topalov ledet sammenlagt etter turneringene i Stavanger og i St. Louis. Men nå ligger Topalov desidert sist i London Chess Classic med ett fattig poeng. Han har tapt tre partier. I første runde tapte han med hvite brikker.

Espen Agdestein har forhåpninger om at lørdagen skal ende med norsk seier. Han mener at Topalov er ute av slag.

Einar Gausel trekker det enda lenger:

- Topalov virker helt ødelagt!

Magnus Carlsen har svarte brikker.

- Svarte brikker tror jeg er av mindre betydning i dette tilfellet. Det ser ikke dumt ut. Topalov ser ut til å ha mistet formen, sier Simen Agdestein.

- Få ballen i mål Mye kan bli avgjort i det siste partiet i denne svært tette turneringen.

Magnus Carlsen møter russiske Alexander Grisjtsjuk. Den mest uforutsigbare av de gjenstående motstanderne til nordmannen.

- Her kan hva som helst skje. Men Gristsjuk ser ut til å ende i tidsnød hver gang. Jeg skjønner ikke hvorfor, sier Simen Agdestein.

Bror Espen er enig og kaller russeren tidsnødsnarkoman.

- Magnus har slitt med å få ballen i mål. Det kan komme nå. Magnus har bare tapt en gang mot Grisjtsjuk, sier Einar Gausel.

Når det er sagt, så skjedde det i deres siste møte i ordinær sjakk i Sinquefield Cup. Da hadde Magnus Carlsen hvite brikker. Det har nordmannen denne gang også. Carlsen tapte også for Grisjtsjuk med hvite brikker i VM i lynsjakk i oktober. Da tok russeren VM-gullet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media