Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ekspert om Magnus Carlsen: - Han må heve seg

I de kommende dagene venter VM i hurtig- og lynsjakk.

BØR LEVERE: I de kommende dagene venter VM i hurtig- og lynsjakk. NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener at Magnus Carlsen må vinne én av titlene for å komme opp på en sesong på det jevne.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
BØR LEVERE: I de kommende dagene venter VM i hurtig- og lynsjakk. NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener at Magnus Carlsen må vinne én av titlene for å komme opp på en sesong på det jevne. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de kommende dagene venter VM i hurtig- og lynsjakk, og NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener at Magnus Carlsen må vinne én av titlene for å komme opp på en sesong på det jevne.

- Han må heve seg fra det han har vist tidligere i år for å vise at han er kongen i Berlin, sier Bae.

Carlsen er den første sjakkspilleren i verdens til å inneha alle tre VM-titlene (langsjakk, hurtigsjakk og lynsjakk) samtidig.

Unik - Han ble unik da han vant både hurtigsjakk og lynsjakk i VM i Dubai i fjor, og han vil være unik om han klarer å forsvare dem. Men om han klarer det er en helt annen sak.

- Fordi?

- Formen hans har vært opp og ned i år. Han var ikke på topp i Norway Chess i Stavanger, og han var heller ikke spesielt god i Sinquefield Cup i USA. De andre har fått troen på at de kan slå ham, og nå er det på tide at Magnus viser at han er den beste igjen, mener Bae.

Carlsen er fortsatt nummer én på verdensrankingen, og de andre vet hva de skal opp imot.

Psykologi - Sjakk er 100 prosent psykologi. Mange har nok følt at Magnus er uovervinnelig, og de har egentlig gitt opp før de har begynt. De har tenkt at de uansett ikke har noen sjanse. Men nå er det mange som har fått større tro på at de kan slå ham, og da blir de også mye farligere motstandere. Dette er Magnus' mulighet. Han må vise at han er eneren på toppen på rankingen. Hvis han klarer å forsvare begge titlene, vil han igjen ha gjennomført et godt år. Vinner han én tittel, blir det et år på det jevne, sier Bae.

Carlsen selv sier til VG at han tror det blir vanskelig å vinne begge titlene igjen. Samtidig er han klar på at titlene ikke skal forsvares, men vinnes igjen.

- Det er ikke veldig sannsynlig å ta begge titlene igjen. Men det gir meg troen at jeg klarte det i fjor, og jeg tror jeg er enda bedre forberedt i år, sier Carlsen til VG.

VM i hurtigsjakk spilles lørdag til mandag. Tirsdag og onsdag er det VM i lynsjakk. Begge turneringene spilles i den tyske hovedstaden Berlin.

Et parti hurtigsjakk kan vare opp mot én time. Et parti lynsjakk varer kun opp mot ti minutter.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!