JUVEL: Martin Ødegaard er sannsynligvis det største talentet i norsk fotball noen gang. Nå er spørsmålet hva han skal gjøre videre for å nå toppen. Foto: NTB Scanpix
JUVEL: Martin Ødegaard er sannsynligvis det største talentet i norsk fotball noen gang. Nå er spørsmålet hva han skal gjøre videre for å nå toppen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ekspert om Ødegaard: - Ikke sånt du forbinder med en skarp spiller som er kjøpt av Real Madrid

Mener 17-åringen må leies ut.

(Dagbladet): Like sikkert som at det er sommer, starter spekulasjonene rundt Martin Ødegaard i Real Madrid.

Sist fredag fortalte den spanske avisa Sport en historie, som seinere har spredt seg som ild i tørt gress.

- Real Madrid-trener Zinedine Zidane tar med Ødegaard til Canada, mot sin vilje, lød budskapet.

VIASAT-EKSPERT: Vidar Davidsen (til høyre), her sammen med Viasat-kommentator Roar Stokke. Foto: NTB Scanpix
VIASAT-EKSPERT: Vidar Davidsen (til høyre), her sammen med Viasat-kommentator Roar Stokke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nordmannen er angivelig ikke med i planene til franskmannen. Men fordi han er «prestisjeprosjektet» til president Florentino Pérez, er han med på sesongoppkjøringen likevel.

Kjennere av spansk fotball - og spansk aviskultur - stempler historien som sprøyt. Sport er en Barcelona-vennlig avis. Og alt som kan skape bråk i Real Madrid-leiren, er kjærkomment stoff.

Krystallklar

Det som ikke er sprøyt, er valget Ødegaard må ta i sommer. For tida er han i Montreal sammen med resten av troppen på 25 spillere.

Er det best for utviklingen hans å spille for B-laget Castilla og trene med A-laget til Real Madrid? Eller bør han spille mer eller mindre fast på et høyere nivå?

- Han bør leies ut, sier Viasat-ekspert Vidar Davidsen til Dagbladet. TV2-ekspert Ivar Hoff er enda mer krystallklar:

- Jeg husker en av kampene med Real Madrid Castilla: Det var som Leirsund stadion i regnvær. Biler kjørte i bakgrunnen. Det er ikke sånt du forbinder med en skarp spiller som er kjøpt av Real Madrid. Castilla er et for lavt nivå for ham, sier Hoff, som mener Ødegaard må bort.

TV 2-EKSPERT: Ivar Hoff. Foto: NTB Scanpix
TV 2-EKSPERT: Ivar Hoff. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ville gått for utleie i dette eller neste overgangsvindu, påpeker NRK-ekspert Tom Nordlie.

Selvfølgelig har Real Madrid en plan for Ødegaard. Men den fotballfaglige diskusjonen om veien til toppen er interessant nok.

Davidsen sier:

–Slik det virker i dag, er det langt opp til A-laget. Martin bør matches på et lavere nivå. Han må spille på seg selvtillit. Han må bli lik seg selv igjen, være utfordrende i spillestilen. Ligaene i Nederland, Belgia og Frankrike er optimale. Her er det gode muligheter for spilletid. Martin må komme til et sted der de våger å satse på ham, der de ser på ham som en ressurs – og der han spiller en vesentlig del av kampene fra start.

Frekkhet

- Hva synes du han har lært i Madrid så langt?

- Han har helt sikkert lært mye som vi ikke ser noe til, forteller Davidsen.

- Utover Castilla har han hatt små innhopp på landslaget, så det er vanskelig å danne seg et bilde. Men han må rendyrke frekkheten og kreativiteten som han hadde i Strømsgodset.

- Ikke guttunge

- Jeg tror faren hans vet dette best, sier Hoff.

NRK-EKSPERT: Tom Nordlie. Foto: NTB Scanpix
NRK-EKSPERT: Tom Nordlie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Men han blir 18 år i desember, og da er du ikke en guttunge lenger. Se på 18 år gamle Renato Sanches fra Portugal som spilte i EM: Han ble kjøpt for en rekordsum av Bayern München. Jeg mener Martin må opp på et førstelag for å utvikle seg.

Nordlie påpeker at selv om det er mye fokus på Ødegaard, er læringsprosessen god for unggutten. I klubber av Real Madrids kaliber vil ingen være fredet.

- Det går en smertegrense for hvor lenge han kan spille for Castilla. Jeg synes han var bedre til å passere folk - og stikke fram andre i lengderetning - før han dro. Han må frigjøre seg mer. Skal han lånes ut, må han få spille i en rolle der Real Madrid vil ha ham på sikt, påpeker Nordlie.

Les også: Sjekk «nye Ødegaard»