Ekspert om «rufsete» Carlsen før møtet med den han alltid sliter mot

- Vil ikke satse penger på norsk seier.

TUNGA RETT I MUNNEN. Magnus Carlsen har vist at han sliter mot hollenderen Anish Giri. Onsdag kveld møtes de to i Sinquefield Cup. Magnus Carlsen har svarte brikker, som han også har på dette bildet. Foto: AFP.
TUNGA RETT I MUNNEN. Magnus Carlsen har vist at han sliter mot hollenderen Anish Giri. Onsdag kveld møtes de to i Sinquefield Cup. Magnus Carlsen har svarte brikker, som han også har på dette bildet. Foto: AFP.Vis mer

Magnus Carlsen har aldri vunnet over Anish Giri. I kveld møtes de to i fjerde runde i storturneringen Sinquefield Cup i St. Louis.

Da Carlsen møtte Giri for første gang, var den russiskfødte hollenderen bare 16 år gammel. Det var for fem år siden. Giri sjokkerte og vant over nordmannen.

Etter det har de sittet på hver sin side av brettet åtte ganger. Samtlige åtte partier er endt i remis.

Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel mener ikke det hemmer Magnus Carlsen i det hele tatt. At han aldri har greit å slå Anish Giri.

- Nei, jeg tror faktisk at Magnus tenker motsatt. At det bare motiverer ham ekstra foran kveldens parti, sier Gausel.

Ordkrig Det utspiller seg ofte en humoristisk ordkrig mellom Anish Giri og Magnus Carlsen i forkant av turneringer.

Foran Norway Chess uttalte Giri at Carlsen var en av hans enkleste motstandere i verdenstoppen.

Magnus Carlsen har omtalt Anish Giri som en feiging. Og Giri har kalt Carlsen en klient. Som i sjakken betyr at det er en spiller det er enkelt å sanke poeng fra.

Men det er alltid med et smil fra begge spillerne.

- Giri er ikke feig. Han kan spille ekstremt agressivt også. Men når han møter Carlsen kjører han forsiktig. Jeg tror han er komfortabel med spillestilen til Magnus. Det er ikke feigt av en tennisspiller å bli stående på grunnlinja, bare han vinner kampen. Som svenskene Bjørn Borg og Mats Willander gjorde, smiler Gausel.

- Ville ikke satset norsk Einar Gausel mener at Magnus Carlsen er et godt stykke fra den formen han var i for et og to år siden.

- Jeg synes Magnus har spilt ganske rufsete lenge, egentlig helt siden OL i fjor. Han har ikke vært solid i turneringen her heller. Mot Topalov tapte han fordi han mistet kontrollen over partiet. Det ble helt vilt, og det var det Magnus som tapte på, mener Einar Gausel.

Og han fortsetter analysen:

- Mot Caruana spilte de propell i tidsklemma. Heldigvis gjorde Caruana en stygg feil et par sekunder før de skulle få mer tid. Det berget partiet for Magnus. Mot Vachier-Lagrave bel det et greit parti. Slik som gjerne partiene mellom de to pleier å utvikle seg. Vachier-Lagrave fikk ikke en eneste sjanse. Så det var nok det beste Magnus har gjort i denne turneringen.

Men Einar Gausel er usikker.

- Magnus har spilt rufsete, og han har svarte brikker i kveld. Jeg ville ikke satset penger på norsk seier, sier Einar Gausel.

Veselin Topalov leder turneringen med 2,5 poeng foran Levon Aronian, Magnus Carlsen og Anish Giri, som alle har to poeng hver.

Magnus Carlsen vant denne turneringen i 2013. Mens det var Fabiano Caruana som rundspilte de fleste i fjor.