REAGERER: NRKs langrennskommentator Jann Post reagerer på at Norges Skiforbund ikke har hundre prosent kontroll.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .
REAGERER: NRKs langrennskommentator Jann Post reagerer på at Norges Skiforbund ikke har hundre prosent kontroll. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .Vis mer

Ekspert om Sundby-saken: - Fullstendig idiotisk

Jann Post er alt annet enn imponert.

(Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby har brutt antidopingreglementet gjennom feil bruk av astmamedisin.

Han utestenges derfor i to måneder fra 11. juli. Som følge av dette mister han blant annet Tour de Ski-seieren fra 2014/15-sesongen.

NRK-kommentator Jann Post mener hele saken er idiotisk. Han peker på at Norge tidligere har høstet astma-kritikk fra Russland og utøvere som Justyna Kowalczyk, og at de derfor burde ha kontroll.

- Jeg syns det er fullstendig idiotisk av Norges Skiforbund at de ikke har hundre prosent kontroll på dette. Det skader Johnsrud Sundbys rykte og ryktet til alle andre. Det er utrolig trist, sier Post til Dagbladet.

Justyna Kowalczyk har flere ganger kritiserte Marit Bjørgen, som også bruker astmamedisin. I 2014 innrømte den polske utøveren at hun fortsatt hadde betenkeligheter om virkningen.

UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby er lettet over at skiforbundet tar på seg skylden for misforståelsen, og er skuffet over at han nå blir utestengt. Han mener han ikke har oppnådd en konkurransefordel. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Tungt

Post føler med Sundby som nå er tabbens ansikt utad.

- Jeg syns synd på han. Han har vært Norges beste løper de siste to årene. Det er tungt å konkurrere med dette hengende over seg. Han må stole på det medisinske apparatet, hvis han ikke skal stole på det han får høre av legene, som også er forankret i Olympiatoppen, så er det vanskelig å være idrettsutøver. Det er en utrolig fortvilende situasjon å komme i. I utlandet har de pekt på doping, astma og feil bruk. Nå kan de si: «se de er ikke noe bedre selv». Det er utrolig kjedelig, sier Post.

- Hvilken effekt får dette for Norge?

- Jeg tror dette kommer til å bli brukt mot Norge. Særlig i Russland og Polen. De får ikke det nyanserte bildet vi fikk på dagens pressekonferanse. «Se de ligger på grensa, de er ikke bedre enn oss». De vil bruke det for det det er verdt, sier Post.

Uheldig

NRK-ekspert Fredrik Aukland tenker først og fremst på Sundby selv i alt dette.

- Jeg synes først og fremst synd på Martin Johnsrud Sundby. Han har tydeligvis havnet i noe han ikke har ønsket selv. Sundby har problemer med astma og har brukt medisin over lang tid, sier Fredrik Aukland til NRK.

Han mener saken er svært uheldig.

- Det å få navnet sitt i en saken som dette i den tiden vi er inne i nå med mye doping i Russland, er ikke bra. Det er svært uheldig for hans omdømme. Spesielt utenlands, sier Aukland.

- Det er nok ikke alle som klarer å forstå tolkningen av regelverket, og det vil nok bli et problem for Sundby fremover, legger han til.

Les også: Utenlandske medier nådeløse mot Sundby etter dommen.