Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien: Vålerenga - Viking

Ekspert om svakt oppmøte på Ullevaal Stadion: - Vålerenga har et for dårlig produkt

Seriestarten ble ingen folkefest på Ullevaal stadion.

GLISSENT: Det var mange ledige seter på Ullevaal Stadion da Vålerenga møtte Viking til seriestart i Eliteserien mandag.  Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
GLISSENT: Det var mange ledige seter på Ullevaal Stadion da Vålerenga møtte Viking til seriestart i Eliteserien mandag. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Det oppgitte tallet på Vålerengas første seriekamp var 8 559. Under mandagens kamp mellom Vålerenga og Viking ytret kommentator Kjetil Rekdal misnøye med oppmøtet.

- Vålerenga fortjener bedre oppmøte og mange flere tilskuere på kampene, sa Rekdal under tv-sendingen på MAX.

Ekspertene er enige, de hadde forventet flere.

- Det burde uten tvil vært flere. Det tror jeg alle er enige om. 12-13 000 skal være innen rekkevidde. De hadde nok ønsket flere, og det burde i alle fall vært tosifret antall tusen i seriestarten. Da tror jeg de hadde vært fornøyd, sier Discovery-ekspert Jørgen Klem til Dagbladet.

KOMMENTATOR: Jørgen Klem kommenterer Eliteserien denne sesongen for Discovery. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KOMMENTATOR: Jørgen Klem kommenterer Eliteserien denne sesongen for Discovery. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Også TV2-ekspert, Jesper Mathisen, undrer over det svake oppmøtet.

- Det var litt overraskende. De har mye nytt, og Vif er et av de mest spennende lagene denne sesongen. De kan by på fin offensiv fotball. Rekdal kan få synes at det var svakt. I fjor hadde Vif et snitt på drøyt 9 000, så at det var færre enn snittet, var kanskje litt overraskende med tanke på signeringene, forteller Mathisen til Dagbladet.

Mathisen begrunner de svake tallene med Vålerengas prestasjoner på banen, men han ser lys i enden av tunnelen.

- Kunden har alltid rett. Vålerenga har rett og slett et for dårlig produkt, og da kommer heller ikke publikum. Det som skjer på banen har ikke vært godt nok, og det er jo det folk betaler for å se.

- Når Deila begynner å få gang på Vålerenga kommer tilskuerne tilbake. Dersom de blir mer underholdende vil det komme mer folk.

FOTBALLEKSPERT: Jesper Mathisen er fotballekspert i TV2 også denne sesongen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FOTBALLEKSPERT: Jesper Mathisen er fotballekspert i TV2 også denne sesongen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

I Klanen er man passe fornøyd med oppmøtet, men klar på at man er på vei opp igjen.

- Det var bedre enn på slutten i fjor. Det skal bli bedre. Når ting raser, tar det lang tid å bygge det opp igjen. Men det er ingen grunn til å si at det var katastrofetall, sier talsmann i Klanen, Erling Rostvåg til Dagbladet.

Talsmannen i Klanen er klar på hva som må til for at tallene skal øke.

- Vi er avhengig av positivet rundt klubben, ikke bare sportlig, men i media også. Vi trenger ikke negativitet om det økonomiske for eksempel. Publikumstallene vil sakte men sikkert øke, før det skyter i været. Det er ikke utenkelig at det stiger med ny stadion.

MÅLSUS: Klanen kunne juble da Bård Finne stanget inn kampens eneste mål mot Viking.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅLSUS: Klanen kunne juble da Bård Finne stanget inn kampens eneste mål mot Viking. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vanskelig med mandagskamp

At seriestarten på Ullevaal kom på en mandag, kan ha kostet en del tilskuere.

- Ja, mandagskamper ikke gunstig for publikum. Da mister man en del folk. Det har aldri vært gunstig. Jeg er sikker på at man mistet ett-to tusen på grunn av det, forteller Mathisen.

For supporterne er ikke situasjonen bare enkel. Vålerenga startet sesongen med kamp mandag, og skal spille igjen på torsdag.

- Det er vanskelig. Det er vanskeligere å få fritak fra andre forpliktelser på en mandag. Det er en del som skal dra til Haugesund på torsdag. Det er en ganske slitsom uke med rare kamptidspunkter og tøft program. Kabal må gå opp, men det er et greit argument for å redusere ligaen til 14 lag, sier Rostvåg.

I tillegg til at det var mandagskamp, peker Klem på at Viking ikke er det bortelaget som trekker flest fans til Ullevaal.

- Tradisjonelt så trekker ikke alltid Viking så mye folk borte, faktisk. Med tanke på de som har blitt hentet inn i Vif, burde det vært flere til stede. Det var riktignok enkelte kamper i fjor som var svært mye dårligere. De er avhengig av en god start for å få hjemmesitterne på kamp, forteller Klem.

Avhengig av å få i gang Oslo

Selv om man fortsatt er optimister for en økt publikumsoppslutning denne sesongen, er det fortsatt knyttet usikkerhet rundt to byer.

- Jeg håper og tror på en økning i oppslutningen. Totalt sett er vi avhengig av å få i gang Oslo og Stavanger. Det er de byene hvor det er knyttet usikkerhet til publikumstallene. Rosenborg og Brann leverer bra og sikre tall, sier Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball (NTF).

ØKNING: Leif Øverland adm.direktør i Norsk Toppfotball tror og håper på lysere tider i norsk fotball. Men han forteller at situasjonen ikke er så verst heller. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ØKNING: Leif Øverland adm.direktør i Norsk Toppfotball tror og håper på lysere tider i norsk fotball. Men han forteller at situasjonen ikke er så verst heller. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Klem krever mer av hovedstadslaget på grunn av størrelsen på byen.

- For å være en så stor by som Oslo er interessen for liten i forhold til folketallet. Det burde minst vært 15 000 på hver Vålerenga-kamp. Du må vel ti år tilbake for å finne slike tall. Da Lyn var i Eliteserien var det stor interesse for det lokaloppgjøret. Lag i medgang trekker også flere folk, sier Klem.

Mathisen er enig i at interessen i Oslo er laber om dagen, men ser lyst på fremtiden.

- Entusiasmen har ikke vært den helt store på lang tid. Deila og et spennende lag vil hjelpe på situasjonen. Jeg vet at veldig mange venter på den nye stadion, og er ferdige med Ullevaal. Mange som er glad i Vif venter på det, og vil komme på kamp så fort den nye stadion er på plass.

Svensk tilskuerrekord i seriestarten

Lørdag var det dyst mellom toppklubbene IFK Göteborg og Malmö FK i seriestarten i Allsvenskan. Med fire nordmenn fra start, ble det tilskuerrekord med 32 129 på Nya Ullevi stadion. Det høyeste på 2000-tallet i Sverige.

- Allsvenskan har gjort det bra. Sett bort fra noen voldsepisoder, så gjør de det kjempebra. Men i Sverige bor det også flere. De har storby-derbyer som vi hadde i Oslo. Vi har ikke tilsvarende derbyer. Det er et storbyfenomen.

START: Henrik Rørvik Bjørdal startet på Nya Ullevi stadion sammen med Mikkel Diskerud, Thomas Rogne og Magnus Eikrem. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
START: Henrik Rørvik Bjørdal startet på Nya Ullevi stadion sammen med Mikkel Diskerud, Thomas Rogne og Magnus Eikrem. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

- Skal vi få den veksten vi drømmer om, må Oslo og Stavanger i gang. Man må ha med dem, i tillegg til Trondheim og Bergen som er bra, forteller Øverland.

Også Jørgen Klem har fått øynene opp for den store interessen hos «søta bror».

- I Sverige har de hatt tilskuere rundt 30 000. Det bor flere der, men de har flere klubber hvor det er masse folk rundt, som Hammarby, AIK og Djurgården også.

Norge har en annen sammensetning av lag, enn våre naboer.

- Det er unikt med norsk fotball at vi ikke er et storbyfenomen, men vi har lag som Sogndal, Kristiansund, og Nord-Norge med Tromsø med oss. Det er en fantastisk geografisk spredning, sier Øverland.

Vålerenga får kjenne på den geografiske spredningen når de drar til Haugesund på torsdag. Den kampen sendes kl. 19.00 på Eurosport Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media