Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ekspert slaktet motstanderen, så gjorde Carlsen akkurat det samme

Likevel vant nordmannen åpningspartiet i Norway Chess.

MØTTE INDISK MOTSTAND: Magnus Carlsen spilte mot Pentala Harikrishna under Norway Chess.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
MØTTE INDISK MOTSTAND: Magnus Carlsen spilte mot Pentala Harikrishna under Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): I dag startet Magnus Carlsen (25) den spennende titteljakten i Norway Chess. Som under VM-kampene mot Vishy Anand var motstanderen indisk, men denne gangen var det Pentala Harikrishna (29) som måtte knekkes for å vinne åpningspartiet i Stavanger.

29-åringen ble beskrevet som en kjedelig, men solid spiller av Dagbladets sjakkekspert i forkant av oppgjøret. Og det viste seg at Carlsen ble nødt til å jobbe hardt for å manøvrere seg vellykket gjennom en komplisert stilling innledningsvis. I løpet av den første drøye timen ble det bare gjort 15 trekk, noe som førte til en ekstrem tidsnød på veien mot 40 spilte trekk.

Carlsen var den som minst lot seg affisere og den som fant de rette løsningene. Etter hvert ble overtaket så stort at en sjanseløs Harikrishna var slått.

- Veldig deilig Seieren sender Carlsen i tet sammen med verdenstoer Vladimir Kramnik og verdensfirer Anish Giri som også vant sine partier. Det kjennes godt ut for det norske sjakkesset.

- Det er veldig deilig. Det er lenge siden sist jeg vant et åpningsparti. Det er et godt tegn for tiden fremover, forteller Carlsen til Dagbladet.

- Hvordan opplevde du partiet?

- Jeg fikk en veldig god stilling tidlig. Så greide jeg å holde på fordelen, men brukte litt lang tid. Derfor ble det litt kaos, men objektivt sett beholdt jeg fordelen hele veien.

- Hvordan var de siste tre minuttene hvor du måtte gjøre ti trekk?

- Det var litt rot, men heldigvis var stillingen min vunnet nok til at det gikk. 

Kritisk til Harikrishna Carlsen opparbeidet seg tidlig et lite overtak som han beholdt gjennom den første timen. Etter hvert ble den norske verdensmesteren også mer og mer dominerende, mens Harikrishnas problemer ble forsterket av tidsnøden begge spillerne havnet i.

TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer var tidlig ute og kritiserte inderen for å ikke å tenke lenger frem.

- Sjakk er et tregt spill, men så mye tid som disse spillerne har brukt i starten, og da særlig Harikrishna, er ikke vanlig. Harikrishna kommer til å havne i kjempetrøbbel med tiden. Han har ikke hatt et vettugt tidsbruk. Han har brukt nesten én time på de 13 første trekkene. Det er ikke godt nok, rett og slett, sa Hammer.

- Harikrishnas stilling er helt tragisk. Han får ikke brikkene sine i gang. Det er bare trist hele greia, la samme mann til etter trekk 23.

Varslet tidsnød Under årets Norway Chess må deltakerne forholde seg til en svært lite brukt tidskontroll i internasjonal sjakksammenheng. Spillerne har 100 minutter på seg til å gjøre de 40 første trekkene. Deretter får de ytterligere 50 minutter for de neste 20 trekkene, før det for siste gang gis nye 15 minutter for resten av spillet, med 30 sekunder tillegg for hvert trekk fra nummer 61.

Reglementet medførte i dag en varslet tidsnød for begge spillerne ettersom åpningen gikk sakte for seg. 

- Det er en ekstremt uvanlig betenkningstid. Det er strammere på de første 40 trekkene, og vanligvis er partiet avgjort i løpet av de første 40 trekkene. Så det kan kanskje være i Magnus' favør hvis han holder et raskt tempo, sa Hammer, noe som viste seg å være helt rett.

Kritisk punkt i partiet Carlsen måtte likevel ta i bruk det meste av sin eksepsjonelle hjernekapasitet underveis i partiet. I det 13. trekket overrasket nemlig Harikrishna, noe som fikk Carlsen til å gå inn i tenkeboksen. 

Der ble 25-åringen værende i over 30 minutter før han kom ut igjen med en ny, fornuftig løsning. Da den første tidskontrollen nærmet seg var publikum i Stavanger urolige for at tiden Carlsen hadde igjen på klokken var så knapp at det kunne fremprovosere kritiske feil. 

Med ti trekk igjen var det bare i overkant av tre minutter til rådighet, noe som gjorde situasjonen prekær. Heldigvis, sett med norske øyne, var det Carlsen som behersket presset best og vant partiet.

Hele Norges coronakart