Russia Team group shot. Top Row (left to right) Fedor Smolov, Alexander Erokhin, Viktor Vasin, Alexander Bukharov, Georgiy Dzhikija and Igor Akinfeev. Bottom Row (left to right) Alexander Samedov, Fedor Kudryashov, Yury Zhirkov, Alexandr Golovin and Denis Glushakov
Russia Team group shot. Top Row (left to right) Fedor Smolov, Alexander Erokhin, Viktor Vasin, Alexander Bukharov, Georgiy Dzhikija and Igor Akinfeev. Bottom Row (left to right) Alexander Samedov, Fedor Kudryashov, Yury Zhirkov, Alexandr Golovin and Denis Glushakov Vis mer

Doping i fotball

Ekspert slår alarm. Mener fotballen lever i en fantasiverden: - Har fornektet doping i årevis

Det russiske fotballandslaget etterforskes nå for systematisk doping. Den tidligere WADA-sjefen Dick Pound mener FIFA ikke tar problemet alvorlig.

(Dagbladet): Ett år før fotball-VM i Russland, og samtidig som nasjonen arrangerer prøve-VM, slo det i dag ned en ny russisk dopingbombe.

Daily Mail skriver at FIFA nå etterforsker om det russiske fotballandslaget var en del av det organiserte dopingprogrammet i Russland, som ble avslørt i McLaren-rapporten.

Det er troppen fra VM i Brasil i 2014 som nå etterforskes, skriver avisa. Fire av spillerne skal være en del av Russlands tropp i prøve-VM, som nylig ble slått ut i gruppespillet.

Avisa skriver at det er urinprøver som har vekket interesse hos dopingjegerne.

23 spillere fra det russiske VM-laget og elleve andre skal være på listen med 1000 «interessante navn». Daily Mail skriver at FIFA har bekreftet at de etterforsker saken, men hverken FIFA eller russiske myndigheter har kommentert saken ytterligere.

- Fantastiverden

Saken vekker reaksjoner i fotballverden. Fotball har vært skånet for dopingskandaler som for eksempel har preget sykkelmiljøet, men det har vært flere saker opp gjennom historien.

Blant annet ble Juventus' lege Riccardo Agricola dømt for brudd på dopingreglene i 2004 etter en etterforskning rundt hans virksomhet i Juventus i 1994 til og med 1998.

Zinedine Zidane, Didier Deschamps, Gianluca Vialli og Alessandro Del Piero var alle i klubben på den tida, men ingen ble dømt i saken. Agricola ble også frikjent i en ankesak i 2005.

Blant store navn som er blitt utestengt i fotballen vinner vi blant Diego Maradona (efedrin under under fotball-VM i 1994), Frank de Boer (utestengt i 12 måneder, redusert til 2, for bruk av nandrolon) og Edgar Davids (fem måneder for nandrolon)

Antidoping Norges liste overdopingdommer i Norge mellom 2000-2014 viser at det har vært ni norske dommer i fotballen. De ni ble dømt etter bruk av anabole sterioder, cannabis og kokain.

Men nå kan det altså være en sak som beviser systematisk juks i fotball. Det får tidligere leder i WADA, Dick Pound, til å reagere.

- Det har vært en institusjonell fornektelse av doping i fotball i årevis. Jeg har sett mange presentasjoner hvor FIFA sier de ikke har et dopingproblem. Det er som tatt ut av en fantasiverden. De må ta denne saken seriøst, sier Pound til Mail on Sunday.

Han fortsetter:

- Fifa har et stort ansvar og må finne en fornuftig løsning på disse problemene før VM starter.

I fjor gikk også Johan Kaggestad hardt ut mot påstandene om at det var lite i doping i fotball:

- Det er doping i fotball. Det er ikke tvil om at fordelene med å dope seg er enorme, og insentivene for å gjøre det er store på grunn av de vanvittige pengesummene, sa han til Dagbladet.

Ny McLaren-bombe

Richard McLaren og hans etterforskerne kom i fjor med en omfattende rapport som avslørte organisert dopingjuks i russisk idrett.

Den oppsiktsvekkende rapporten, som blant annet omhandlet hvordan de angivelig lurte verden i OL på hjemmebane,forbauset en hel idrettsverden.

Etterforskningen viste at russiske utøvere har deltatt i et statlig dopingprogram siden 2011. Hovedfunnene kan oppsummeres slik:

1. I laboratoriet i Moskva ble det arbeidet med å beskytte dopede russiske utøvere.

2. Laboratoriet i Sotsji hjalp til med å bytte dopingprøver.

3. Det russiske idrettsdepartementet kontrollerte og overvåket manipuleringen av analyseresultatene.

Jukset pågikk mellom 2011 og 2015, deriblant under London-OL i 2012 og vinter-OL i russiske Sotsji i 2014. Dopinglaboratoriet i Moskva jobbet under et statskontrollert regime og fikk positive prøver til å forsvinne. et russiske idrettsdepartementet dirigerte og kontrollerte manipulasjonen av utøvernes prøveresultater.

Dette ble gjort med hjelp fra FSB (den russiske sikkerhetstjenesten). Idrettsdepartementet bestemte hvilke utøvere som skulle beskyttes av russiske dopinglaboratorier – som regel de med en reell medaljesjanse.