Sjakk-VM

Ekspert tror på Carlsen, men én ting gjør ham bekymret: - Det kan avgjøre hele VM

Stormester Einar Gausel frykter at tittelkampen mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin ender uavgjort etter 12 partier. Da vil tilfeldigheter kunne frata nordmannen tittelen.

KJEMPER FOR VM-TITTELEN: Magnus Carlsen har problemer med å bryte ned utfordrer Sergej Karjakin. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
KJEMPER FOR VM-TITTELEN: Magnus Carlsen har problemer med å bryte ned utfordrer Sergej Karjakin. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer
  • Karjakin-Carlsen 2,5-2,5

(Dagbladet): - Jeg tabbet meg fullstendig ut, sa Magnus Carlsen i et intervju på VM-arrangørens offisielle sending i natt norsk tid.

Irritert, frustrert og kort i svarene. Den regjerende verdensmesteren var alt annet enn fornøyd i møte med pressen etter å ha misbrukt sitt tredje hvittparti på rad mot Sergej Karjakin.

Han visste at feilen i trekk 41 i verste fall kunne kostet ham tittelen. Bare hans russiske motstanders manglende presisjon reddet ham.

Bekymret ekspert

Etter fem strake remiser, hvor Carlsen ikke har klart å omsette noen fordeler til seire, frykter Einar Gausel nå at VM-kampen vil bli avgjort ved omspill.

Gausel er stormester, tre ganger norgesmester og Dagbladets sjakkekspert.

- La oss si at dette ender med 12 remiser. Da skal de spille hurtigsjakk med begrenset betenkningstid. Da kan et øyeblikks ubetenksomhet avgjøre VM. Det gjør meg bekymret, sier Gausel.

- Jeg er ikke fornøyd med tabbene jeg gjør, men partiene har et skikkelig innhold. Det er jeg i alle fall glad for, sier Carlsen selv.

- Er du bekymret?

- Jeg gjør noen tabber, men det er ikke en så stor greie. Vi får se, sier 25-åringen.

Gjør få feil

Sannsynligvis har også Carlsen rett. For selv om han ikke har vunnet noen runder så langt, har han ikke gjort spesielt mange feil. Det bidrar til at Gausel fortsatt er optimist. Han tror at Carlsen kan lykkes med tittelforsvaret uten å havne i et marginalt omspill - som i ytterste konsekvens vil ende med sjakkens mest fryktede parti.

- Totalt har Magnus egentlig gjort veldig få feil. Når han mener han har spilt dårlig, tar han alltid fryktelig hardt i, sier Gausel.

EKSPERT: Einar Gausel har vunnet NM tre ganger og ble stormester i 1995. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
EKSPERT: Einar Gausel har vunnet NM tre ganger og ble stormester i 1995. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Han ble imidlertid overrasket over at Carlsen ga Karjakin en stor sjanse til å vinne i natt og håper at nordmannen har tatt lærdom av nestenulykken.

- Jeg var ganske overrasket over at han plutselig slapp Karjakin til. Magnus pleier å ha en god følelse for hvor langt han kan tøye strikken, men denne gangen her tok han virkelig en sjanse. Det partiet lærte sikkert den norske leiren mye av.

- Som hva?

- I den type stillinger, hvor man presser og presser, er man nødt til å se opp for at det kan skje kontraslag. Normalt sett ville jo Karjakin grepet en slik sjanse.

Skuffet Karjakin

Ifølge Gausel kan ikke Karjakin forvente å få en større mulighet enn den nordmannen forærte ham i natt. Under nattens pressekonferanse var også russeren tydelig oppgitt over å ikke ha klart å straffe Carlsen.

- Det var et veldig interessant parti, men jeg er ikke fornøyd. Jeg hadde på et tidspunkt en veldig fordelaktig stilling, men jeg klarte ikke å utnytte den. Jeg ville vært mye mer selvsikker hvis jeg vant i dag, men jeg tenker ikke for mye på det, sier Karjakin, som hevder han spiller uten å la seg påvirke av følelser.

Han får nå to partier på rad med hvite brikker. Det første starter klokken 20.00.